Δεύτερο χτύπημα προς τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για την αδράνειά του να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτραπεί ο δημοσιονομικής εκτροχιασμός έριξε τη Δευτέρα ο κ. Π. Δούκας, λέγοντας ότι δεν ήθελε να στριμώξει τον λαό και δεν ήθελε να υπάρξουν θυσίες.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών, μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στο «Βήμα της Κυριακής» των επιστολών του προς τον κ. Καραμανλή, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωϊνό Μέγκα» τόνισε: «Ο Καραμανλής δεν ήθελε να στριμώξει τον ελληνικό λαό και θεωρούσε ότι μπορούσαμε να τα βολέψουμε χωρίς θυσίες. Εγώ πίστευα ότι έπρεπε να γίνουν δραστικές περικοπές.Αυτά δεν συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι κανείς δεν συμφωνούσε με αυτές τις εκτιμήσεις. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση να συμμαζευτούμε».
Ο κ. Δούκας μάλιστα, σε άλλη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, έριξε προσεκτικά γέφυρες και προς την ηγεσία της ΝΔ. «Η ΝΔ θεωρώ ότι είναι αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να είναι χειροκροτητής της κυβέρνησης. Αλλά δεν κάνει καταστροφική αντιπολίτευση για να ρίξει την κυβέρνηση. Επομένως, θεωρώ ότι ο κ. Σαμαράς κρατάει συνετή στάση». Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική και να είναι πάλι υποψήφιος βουλευτής.

{{{ audio1 }}}

Από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά δεν γίνεται το παραμικρό σχόλιο για τις επιστολές Δούκα. Και είναι σαφές ότι καταβάλεται μία προσπάθεια να υποβαθμιστεί το γεγονός, σε μία περίοδο μάλιστα που το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν να βυθιστεί σε μία εσωστρεφή συζήτηση για τα λάθη του παρελθόντος.

Απότ ο περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται εκτός Ελλάδος, επισημαίνεται ότι οι επιστολές Δούκα δεν είναι κάτι το καινούριο. Αλλωστε, ο κ. Δούκας ήταν γνωστό ότι παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στην οικονομία και μετά τη μετακίνησή του στο υπουργείο Εξωτερικών. Συνεργάτες του κ. Καραμανλή σημείωναν επίσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να χειριστεί επιτυχώς το θέμα του δανεισμού της χώρας για το 2009, βγαίνοντας στις αγορές στα τέλη του 2008 και δανειζόμενη με καλά και χαμηλά επιτόκια. Αυτό έγινε διότι ακολούθησε μία τακτική χαμηλών τόνων, αποφεύγοντας δραματικές δηλώσεις. Και δεν παρέλειπαν να σημειώσουν ότι η πρώτη από τις επιστολές Δούκα, από το 2004, αποδεικνύει τις δημοσιονομικές αλχημείες της κυβέρνησης Σημίτη και δικαιώνει την απογραφή.

Αιχμές για τη χρονική στιγμή που επελέγη ώστε να δημοσιοποιηθούν οι επιστολές Δούκα άφησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αντέννα» ο κ. Ευ. Στυλιανίδης. Ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ είπε ότι ότι «κάποιοι δεν θέλουν ο ελληνικός λαός να βλέπει τα προβλήματα και την αδυναμία της κυβέρνησης να λύσει τα προβλήματα», ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει και τον κ. Δούκα. «Η επιστολή μάλλον αποστασιοποίηση δηλώνει όταν εγγράφως καταθέτει απόψεις του. Μάλλον δημιουργεί επιχειρήματα για να τα επικαλεσθούμε αργότερα» τόνισε προσθέτοντας ότι «η ΝΔ δεν απέκρυψε τίποτα. Αλλοι είχαν πει ότι λεφτά υπάρχουν».