από metereologos.gr
Πέμπτη 26 Απριλίου 2018
 
 

«Πουλήστε μέσα στον Αύγουστο»

Η τρόικα τοποθέτησε ήδη τον πρώτο παρατηρητή στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων
«Πουλήστε μέσα στον Αύγουστο»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«ΜΑΚΡΙΑ από τις πολιτικές επιρροές και πουλήστε όσο το δυνατόν γρηγότερα» ήταν το μήνυμα της τρόικας προς το νεοσύστατο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου που του έκανε «ποδαρικό» προχθές- στην πραγματικότητα, μόλις άνοιξε. Η επίσκεψη της δεκαμελούς αντιπροσωπείας της τρόικαςστο Ταμείο δεν ήταν καθόλου εθιμοτυπική, όπως θα περίμενε κανείς, αφού οι τροϊκανοί ζήτησαν την αυστηρή εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων για τις αποκρατικοποιήσεις, ενδιαφέρθηκαν για τον βαθμό ετοιμότητάς του, ρώτησαν τα μέλη του Ταμείου αν θεωρούν εφικτούς τους στόχους και κυρίως αν πιστεύουν ότι ως τον Σεπτέμβριο θα εισπράξουν 1,3 δισ. ευρώ. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ο στόχος ήταν 1,7 δισ. ευρώ και όχι 1,3 δισ. ως τον Σεπτέμβριο. Από τον ΟΤΕ πήραμε 400 εκατ., μας μένουν άλλα 1,3 δισ. Θα τα καταφέρουμε» απάντησαν τα μέλη του Ταμείου.

Oι επικεφαλής του Ταμείου δεν αρκέστηκαν στις διαβεβαιώσεις αλλά ζήτησαν από την τρόικα να βάλει και αυτή... πλάτη! «Εμείς έχουμε αποφασίσει να μην κάνουμε διακοπές. Είναι σαν να κάνουμε μια δεύτερη θητεία σε αυτή τη θέση. Και εσείς όμως βοηθήστε, βάλτε πλάτη, όχι μόνο τεχνοκρατικάαλλά και ουσιαστικά. Να μην κλείσετε τον Αύγουστο για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε συνεχώς» τους είπαν. Και όσο για την προτροπή «πουλήστε γρήγορα», η απάντηση που τους δόθηκε ήταν «ναι, αλλά με διαφάνεια».

Το Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου, ίσως η πιο νευραλγική υπηρεσία που προέκυψε από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, λειτουργεί σε δύο γραφειάκια πέντε τετραγωνικών μέτρων έκαστο στην οδό Βουλής που τους παραχωρήθηκαν προσωρινά από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Το συνολικό επιθυμητό αποτέλεσμα αυτού του Ταμείου είναι η συγκέντρωση των 50 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις. Το 1,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισρεύσει στο Ταμείο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η προσπάθεια αυτή θεωρείται από τα πιο φιλόδοξα σχέδια αποκρατικοποιήσεων παγκοσμίως, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το ποσό των 50 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ της Ελλάδας. Σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το προσεχές διάστημα, αφού πρόκειται να συνδεθούν με ευαίσθητα πολιτικά θέματα αποκρατικοποιήσεων, όπως η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ.

Δύσκολες αποστολές

Στις δύο εβδομάδες από τη σύστασή του ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Κ. Μητρόπουλος συναντάται καθημερινά με συμβούλους αποκρατικοποιήσεων, συνεργάζεται με την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων και μαζί με τον εντεταλμένο σύμβουλο κ. Αν. Ταπραντζή (χημικό μηχανικό, διδάκτορα στο ΕΜΠ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο στα ΕΛΤΑ, υπεύθυνο για την πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους) άρχισαν να σχεδιάζουν τη στρατηγική του Ταμείου. Από τις πιο δύσκολες αποστολές θεωρείται αυτή της αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, δεδομένου ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ακίνητα αυτά δεν έχουν καν κτηματογραφηθεί.

Μία από τις πιο κρίσιμες αποστολές του Ταμείου είναι να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των δανειστών και της χώρας μας. Η συμμετοχή άλλωστε των δανειστών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων είναι σημαντική, αφού μετέχουν με δύο παρατηρητές (χωρίς δικαίωμα όμως ψήφου) και τρεις εκπροσώπους στο επταμελές συμβούλιο εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα εκφράζει άποψη για όλα ανεξαιρέτως τα πρότζεκτ των αποκρατικοποιήσεων. «Είμαστε αποφασισμένοι να πουλήσουμε και θα πουλήσουμε. Εμείς δεν κάνουμε αποκρατικοποιήσεις, εμείς εκτελούμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το τι πρέπει να αποκρατικοποιηθεί. Και θα προσπαθήσουμε να εισπράξουμε για λογαριασμό του Δημοσίου τα περισσότερα λεφτά» είπαν στο «Βήμα» μέλη του ΔΣ του Ταμείου.

Το θετικό είναι ότι το Ταμείο είναι αποτέλεσμα πολιτικής συναίνεσης και είναι η πρώτη υπηρεσία που λειτουργεί με διακομματικό διοικητικό συμβούλιο. Θετικό θεωρείται επίσης το γεγονός ότι άρχισε να κινείται πολύ δραστήρια ώστε «να ξεπεράσει γρήγορα την αδράνεια της εκκίνησης», όπως αναφέρει ο κ. Ταπραντζής. Και όλα αυτά την ώρα που ακόμη αναζητείται κατάλληλο κτίριο να στεγασθεί, αφού οι ανάγκες του Ταμείου σε προσωπικό και τεχνικό υλικό θεωρούνται επείγουσες. Ο σχεδιασμός είναι να στελεχωθεί με 20-25 άτομα, όχι όμως με προσλήψεις αλλά με μετατάξεις ή μεταθέσεις από άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ανάμεσα στα άτομα αυτά προβλέπονται και εμπειρογνώμονες από την τρόικα.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η στελέχωση του Ταμείου, η τρόικα φαίνεται ότι βιάζεται. Ηδη προχώρησε στην τοποθέτηση του ενός εκ των δύο παρατηρητών στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμπορικός ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Α. Βαρθολομαίος (εκπρόσωπος της ΝΔ) και η κυρία Αννα Ζωηρού (εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ), δεν έχουν εκτελεστικό ρόλο, ενημερώνονται όμως για κάθε σχεδιασμό που γίνεται. «Ολο το πρόγραμμα το “τρέχουν” οι κκ. Μητρόπουλος και Ταπραντζής, εμείς είμαστε απλά μέλη του ΔΣ» λέει ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος θεωρεί ότι είναι ζήτημα ημερών «η λειτουργία του Ταμείου να τεθεί σε πλήρη λειτουργίαώστε να υπάρχει δραστηριοποίηση από όλους».

Πολιτική απόφαση

Παρά τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους άρχισε να κινείται το Ταμείο, με την πλήρη στήριξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, απαιτείται ακόμη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την ανάθεση των έργων αποκρατικοποίησης στο Ταμείο. Μόλις ληφθεί η πολιτική αυτή απόφαση, το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση πισωγυρίσματα. Αυτό ήταν και το κρίσιμο σημείο στο οποίο επέμενε ιδιαίτερα η τρόικα και που στην πράξη αλλάζει το σκηνικό στις αποκρατικοποιήσεις σε σχέση με την ως σήμερα κατάσταση.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστεί η ομάδα συμβούλων από την Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων. Εχουν, όπως βεβαιώνει ο κ. Ταπραντζής, ολοκληρωθεί οι συναντήσεις με όλους τους συμβούλους των έργων αποκρατικοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, με έμφαση στα πρότζεκτ που αναμένεται να δώσουν ένα καλό ξεκίνημα.

«ΚΛΗΡΩΝΕΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ

Η αρχή για τις αποκρατικοποιήσεις θα γίνει από τα Κρατικά Λαχεία.Το νεοσύστατο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου πρόκειται στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου να δημοσιεύσει τη διεθνή προκήρυξη για τα Κρατικά Λαχεία.«Ζωηρό ενδιαφέρον έχουν δείξει περισσότερες από επτά διεθνείς λοταρίες από όλον τον κόσμο, οι μεγαλύτερες εταιρείες. Υπολογίζουμε ότι θα εισπράξουμε μόνο από τα λαχεία γύρω στα 600 ή 700 εκατ. ευρώ» βεβαιώνουν μέλη του ΔΣ του Ταμείου, τα οποία εδώ και δύο εβδομάδες έχουν αρχίσει έναν αγώνα δρόμου για να ετοιμάσουν τις προκηρύξεις.

Ακολουθούν η αποκρατικοποίηση του 40% της ΕΥΑΘ από το 74% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, η επέκταση των συμβάσεων του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» και του ΟΠΑΠ, η πώληση του 23,3% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, η χορήγηση αδειών για παιχνίδια του ΟΠΑΠ («φρουτάκια») και η πώληση των τεσσάρων Αirbus της Ολυμπιακής.«Για τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής έχουν δείξει ενδιαφέρον ορισμένες εταιρείες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Ορισμένες τα θέλουν για scrable ή για να τα χρησιμοποιήσουν σε πτήσεις εκτός Ευρώπης. Υπολογίζουμε να εισπράξουμε από τα Αirbus περί τα 35-40 εκατ. ευρώ»λένε τα μέλη του Ταμείου.

Ειδικά για τα Κρατικά Λαχεία χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι (Credit Suisse και Εurobank ΕFG) έχουν αναλάβει την πώληση των 100% των μετοχών, αλλά θα προηγηθεί η εισφορά των λαχείων σε εταιρεία που θα συσταθεί ειδικά για τον σκοπό αυτόν.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  αχ και να πουλήσουν, χαρίσουν το ΟΣΕ | 05/08/2011 00:14
  Πώς θα ήθελα να χαρίσουν οχι πουλήσουν τον ΟΣΕ στους γάλλους. Θα φτειάξουν τη γραμμή Θεσσαλλονίκη Αθήνα σε 4 ώρες με TGV (Train Grande vitesse) , οπως Παρίσι Λυών.. Να το δώ και να μήν το πιστέψω για να καταλάβει ο Ελληνικός λαός επιτελους για τι ποιότητος υπηρεσίες πλήρωνε μέχρι τώρα..
  Βαγγέλης
  απάντηση10
   
   
  ...Για γελια ρε παιδια!!! | 31/07/2011 11:27
  Ουτε εμεις θα παμε διακοπες για να σας βλεπουμε ως μαθητευομενους μαγους να πουλατε για σκραμπλ!!!! , αχρηστα ανταλλακτικα κινητηρων , τα 4 αεροσκαφη της ΟΑ. Επισης τα νερα ΕΥΑΘ,ακρως ανησυχητικο,θα πουνε το νερο νερακι στη Θεσ/κη.. Φρουτακια μεσω του αμαρτωλου ΟΠΑΠ δωστε στο λαο, μονο που δεν θα τζογαρει κανενας ελλειψει ευρω,και θα γυριζουν γγκλιν γκλιν μονα τους και θα γυριζει και το ματι των ιδιοκτητων επενδυτων, ελλειψει πελατων....Παρε καλε κυριε λαχεια ..και αυτα στα αζητητα.. οταν δεν εχεις λεπτα εχεις μυαλο και προνοεις να ξερανεις το "δικο σου εξερχομενο " παξιμαδι προς βρωση... Οσο για τα ακινητα του Δημοσιου θα μπλεξετε νομικα γιατι θα πρεπει να κανετε εξωση στα τρωκτικα που εχουν αποκτησει πια το δικαιωμα χρησικτησιας μετα απο τοσα χρονια παραμονης...τον ΟΛΘ... Γιατι παλι αυτη η ανεξηγητη εμμονη με την Θεσ/κη? μηπως ειναι σχεδιο πιλοτος να πουληθει ολη και οι κατοικοι της και οι ομαδες της να ψαξουν απο τωρα να μετακομησουν αλλου??? Φωστηρες μου εσεις!! ραντεβου λοιπον τον Αυγουστο υπο το νεφος των παχεων μυγων.....
  kleon
  απάντηση60
   
   
   
  i vivlos | 31/07/2011 10:51
  opos kai to ieron vivlion ton apantahou hristianon ashetos an einai orthodoxoi ,katholikoi ,protestantes anagrafei sto vivlion ton paroimion : o daneizomenos ginetai ypotelis tou daneistei tou. Alla pali kati thetiko prokeiptei as skeftoun oi ellines ton tropo skepseos ton kai as anaveipsoun ek ton oikonomikon amartion ton kai valoun kapia taxi eis ta tou oikon tous.
  protestantis
  απάντηση122
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  αυγουστιατικεs εκπτωσειs | 31/07/2011 10:13
  καθε ....σοβαρο μαγαζι που ελεγχεται αποκλειστικα απο τουs πιστωτεs του τον αυγουστο κανει γενικο ξεπουλημα.....(αν)ησυχεs μερεs του αυγουστου.
  the insider
  απάντηση115
   
   
   
  Εκποιησις | 31/07/2011 08:34
  Πλειστακις εχει αναφερθει οτι σκοπος ολης αυτης της χορογραφιας ειναι η εκποιησις της χωρας. Γι αυτο βιαζονται...Αλλωστε σιγα σιγα θα κορυφωθει η διεθνης χρματοπιστωτικη κρισις (με ή χωρις πολεμο, περιορισμενο ή οχι). Η επομενη μερα απασχολει ηδη τις "αγορες". Ειδατε πως μετρεπονται τα ομολογα σε real assets? Απλα΄χρειαζονται εφιαλτες για εφαλτηριο και υποτακτικοι χωρις συναισθηση της ιστοριας...
  AZ
  απάντηση137
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-