Τριάντα μία προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση παρουσίασε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Οι προτάσεις θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις ο Αντ.Σαμαράς έκανε λόγο για την ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο πολίτης να ξαναβρεί τη χαμένη εμπιστοσύνη του στους θεσμούς και η ελληνική κοινωνία να κινηθεί σε ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Χαρακτήρισε επιπλέον τις προτάσεις για δημοψηφίσματα ως άλλοθι και κινήσεις πρόσκαιρου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, που αποσκοπούν να συγκαλύψουν τα αδιέξοδα μιας αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής.

Επιπλέον, ο Αντ.Σαμαράς προσκάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια για την νέα αρχιτεκτονική της ελληνικής πολιτείας.

Τις 31 προτάσεις επεξεργάστηκε επιτροπή υπό το Δημήτρη Αβραμόπουλο

Μεταξύ των προτάσεων που καταθέτει προς διαβούλευση η ΝΔ, είναι η εκλογή και η ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, η θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού, με εκείνο του βουλευτή και η επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας.

Περιλαμβάνονται ακόμη η αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών και ιδίως την κατάργησή της, όπως ισχύει σήμερα και η αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιοριστεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.

Παράλληλα, προβλέπονται αλλαγές στο πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, ο ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους, η κατάργηση των βουλευτικών προνομίων, που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή, η καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

Τέλος, αλλαγές προτείνονται στο άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ προβλέπεται και η ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.