Δραματικούς τόνους για τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και την κυβερνητική πολιτική προσέδωσε σε ομιλία του στην Καλαμάτα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας . «Ο ελληνικός λαός καταδικάζεται πια επίσημα σε ισόβια κοινωνική εξαθλίωση, σε Μνημόνια και μέτρα λιτότητας διάρκειας μισού αιώνα. Σε ζωή χωρίς προοπτική για τους νέους, χωρίς αξιοπρέπεια για τους ηλικιωμένους», επεσήμανε σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης.
Απάντησε σε όσους λένε ότι η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής ήταν μια ανάσα, τονίζοντας ότι «είναι ανάσα για τους δανειστές μας και τη διεθνή κερδοσκοπία, για την κυβέρνηση, για τις υπερχρεωμένες ιδιωτικές τράπεζες. Ανάσα για τον ελληνικό λαό όχι».
Εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι ο νέος όρος, κάτω από τον οποίο η κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της – «και τώρα τρέμει, μήπως οι πολίτες καταλάβουν την ουσία του», όπως είπε – είναι οι «εμπράγματες εγγυήσεις». Υπογραμμίζοντας ότι η χώρα υποθηκεύεται, σημείωσε δηκτικά ότι «το αστείο που λεγόταν παλιότερα – αυτοί είναι ικανοί να πουλήσουν και την Ακρόπολη – σήμερα δεν είναι καθόλου αστείο». Και συμπλήρωσε: «Οι δανειστές μας εξασφαλίστηκαν όσο γινόταν καλύτερα. Και οι όροι της εξασφάλισής είναι εγγυημένοι με τον δημόσιο πλούτο, τις υποδομές, το φυσικό περιβάλλον, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας. Αυτός είναι ο εθνικός θρίαμβος της κυβέρνησης Παπανδρέου(..)»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν διαπραγματεύθηκε, αλλά το μόνο που διακήρυξε η κυβέρνηση ήταν «η προθυμία της να συνεχίσει να στραγγαλίζει τον ελληνικό λαό και να ξεπουλάει το δημόσιο πλούτο». Υπογράμμισε ότι «κάθε χειρότερη κατάσταση, γίνεται δεκτή με τις ίδιες ακριβώς θριαμβολογίες από τον πρωθυπουργό» και ότι αυτό που αντιλαμβάνεται ως «πατριωτικό» καθήκον, είναι το καθήκον απέναντι στις αγορές, τους κερδοσκόπους και το ιδιωτικό κεφάλαιο. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πιάνουν κανέναν τόπο», είπε και γι αυτό «σε κάθε νέο γύρο αποτυχίας έρχονται να του ζητήσουν ακόμα περισσότερα από εκείνα που του έχουν απομείνει».
Εξέφρασε την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε τόσα χρόνια, καταρρέει και ότι ο δικομματισμός βουλιάζει μέσα στην κοινωνική απαξίωση. «Είναι η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή, για μια μεγάλη ανατροπή», είπε και προέταξε το αίτημα «να φύγει η κυβέρνηση».

Μάλιστα, επεσήμανε ότι «η κοινωνική απάθεια, πάνω στην οποία βάσισε η κυβέρνηση και η τρόικα το σχέδιό της, έχει τελειώσει». Και πρόσθεσε: «Το βλέπουν οι ίδιοι, όταν επιχειρούν να διασχίσουν μια οποιαδήποτε πλατεία, η να εμφανιστούν κάπου δημόσια. Δεν είναι ο καταχθόνιος ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνει τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του πολιτικού συστήματος. Είναι οι δικοί τους ψηφοφόροι, οι άνθρωποι που τους πίστεψαν και τους εμπιστεύτηκαν, που τους παίρνουν στο κατόπι και τους αποδοκιμάζουν».
Επιτακτική χαρακτήρισε την ανάγκη η Αριστερά να διαμορφώσει και να προωθήσει το δικό της εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση και έθεσε τους εξής άξονες:
-Όχι άλλη υποταγή στους κερδοσκόπους και τους τοκογλύφους.
-Επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
-Επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
-Ανάπτυξη για τους ανθρώπους και την κοινωνία, όχι για το κεφάλαιο.
-Φορολογία του πλούτου και αναδιανομή. Στήριξη των ασθενέστερων εισοδημάτων.
-Σχέδιο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην σταθερή και μόνιμη απασχόληση. Δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικό κράτος.
Για να ανοίξει η προοπτική αυτή, υπογράμμισε, η Αριστερά «οφείλει να βαδίσει στον δρόμο της κοινής δράσης και της ενότητας. Και να συσπειρώσει γύρω της όλες τις δυνάμεις που αντιδρούν στην πολιτική των Μνημονίων, της
ύφεσης και της κοινωνικής κατεδάφισης».