Τα οφέλη από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και η προοπτική για τη χώρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη. Ο Γ.Παπανδρέου υπογράμμισε ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα των εντατικών διαπραγματεύσεων το γεγονός ότι «κρατήσαμε την Ελλάδα στον πυρήνα της ΕΕ». Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ για μικροκομματική πολιτική, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός της επιδιώκει να γίνει πρωθυπουργός ακόμη και σε μια «Ελλάδα της Δραχμής». Ο πρωθυπουργός έκανε παρέμβαση και για το θέμα των ταξί, ζητώντας υπεύθυνη στάση από τους ιδιοκτήτες και επισημαίνοντας ότι θα προχωρήσει η απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες.

Ειδικότερα, για το θέμα των ταξί, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Είναι σταθερή η θέση μας για απελευθέρωση με κανόνες. Και είναι σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει το διάλογο. Θα ακούσει η κυβέρνηση. Καλώ τους ιδιοκτήτες να συνεργαστούν σε μια κρίσιμη περίοδο. Δεν υπάρχει λόγος αντιπαράθεσης. Θα προχωρήσουμε με στόχο να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών των ταξί».

Επίθεση στην ΝΔ

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλες οι εκκλήσεις προς την αντιπολίτευση για συνεργασία έπεσαν στο κενό. «Μας λοιδόρησαν, αμφισβητήθηκε ακόμη και ο πατριωτισμός μας από εκείνους που έβαλαν φωτιά στο σπίτι μας και μετά μας έλεγαν πως να τη σβήσουμε. Μας προέτρεψαν να κάνουμε το απονενοημένο διάβημα: να χρεοκοπήσουμε. Αν τους είχαμε ακούσει θα αντιμετωπίζαμε εντελώς διαφορετική κατάσταση στην κοινωνία, δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».

»Η ΝΔ έχασε ιστορική ευκαιρία, να δείξει ότι έχει αλλάξει. Μια ιστορική ευκαιρία να συμμετέχει στην προσπάθεια και σε μια εθνική επιτυχία, σε μια επιτυχία του λαού μας. Δυστυχώς παρασύρονται από μικροκομματικές σκοπιμότητες και σε κρίσιμες στιγμές πορεύονται με βάση τις δημοσκοπήσεις. Τι να τα κάνω τα εκλογικά ποσοστά αν η χώρα μου έχει δυστυχήσει. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας κι αφήνουμε σε άλλους τη φιλοδοξία να γίνουν πρωθυπουργοί με κάθε τρόπο, ακόμη και σε μια Ελλάδα της Δραχμής» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι χωρίς τη στήριξη και την υπεύθυνη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την εντατική διαπραγμάτευση της κυβέρνηση τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί.

«Αγνοήσατε τις απειλές και λοιδορίες και υπηρετήσατε το καλό της πατρίδας. Κρατήσαμε την Ελλάδα στον πυρήνα της ΕΕ. Είμαι περήφανος για τη δική σας επιλογή και τη δική μας στάση. Μακριά από μικροπολιτικές αντιλήψεις» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το τι πέτυχε η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής παρατήρησε τα εξής:

1. Να λύσουμε το άμεσο πρόβλημα, τις δανειακές ανάγκες της χώρας

2. Να αντιμετωπίσουμε το βρόγχο του χρέους που απειλούσε να μας πνίξει τα επόμενα χρόνια
3. Διασφαλίσαμε σταθερότητα και εξυγίανση των τραπεζών και εξασφάλιση των καταθέσεων
4. Τη στήριξη της ανάπτυξης της χώρας
5. Επιβεβαιώσαμε την παραμονή της χώρας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα που είχαν οι αποφάσεις των Βρυξελλών για την ίδια την Ευρώπη, λέγοντας: «Έδειξε ότι έστω και με δυσκολίες, συμπεριφέρεται ως μια μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη, προστατεύοντας τον εαυτό της και το νόμισμά της. Μέσα από τη δική μας περιπέτεια, η Ευρώπη γίνεται όλο και πιο πολιτική, πιο δυνατή».

Σημείωσε, δε, ότι η Ευρώπη απάντησε με πολιτικό και αποφασιστικό τρόπο έναντι του παραλογισμού και των φόβων των αγορών και των οίκων αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η απόφαση να δανείζεται η Ελλάδα με 3,5% -«ελάχιστα πιο ψηλά από τη Γερμανία»- αποτελεί μια ιδιότυπη καθιέρωση του ευρωομολόγου, ακόμη κι αν οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει εντός της ΕΕ για κάτι τέτοιο.

Με την ευελιξία που αποφασίστηκε για τον μηχανισμό στήριξης EFSF αρχίζει «σε εμβρυακή μορφή μια κοινή διαχείριση του χρέους της Ευρωζώνης· σημαίνει στην πράξη πια ότι υπάρχει η αλληλεγγύη, που αποτελούσε πάντα τη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πρόκειται για ιστορικές αποφάσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά παρατήρησε ότι πρόκειται για ένα βήμα όχι το τέλος της διαδρομής. «Ξέρουμε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν και η ΕΕ θα καλείται να απαντά».

Ο Γ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της μάχης που δίνει κυβέρνηση και λαός επί τόσους μήνες είναι τόσο ορατά. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τίποτα δεν χαρίστηκε στην Ελλάδα και σημείωσε: «Πετύχαμε γιατί παλέψαμε και γιατί αναλάβαμε τις ευθύνες μας, ως κυβέρνηση και ως κοινωνία. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε και διαπραγματευτήκαμε σκληρά, βάσει σχεδίου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η παράδοση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η μοιρολατρία και η παθητική στάση, αλλά να αλλάζει τη χώρα, ακόμη και την Ευρώπη».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτά που ίσχυαν στο παρελθόν στην Ελλάδα, όπως τα προνόμια για λίγους, τα ρουσφέτια, τα πολιτικά χάδια έχουν τελειώσει. Και η μετάβαση στην νέα Ελλάδα θα εξασφαλιστεί με πολύ δουλειά και μεγάλες αλλαγές, σημείωσε.

Κατέληξε, επισημαίνοντας: «Η Ιστορία δεν θα καταγράψει αυτήν την περίοδο μόνο ως την πιο δύσκολη, αλλά και ως εκείνη των μεγάλων αλλαγών, αλλαγές θα αφήσουν θετικά το σημάδι τους στην χώρα».