«Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πραγματοποιούνται επιθέσεις καθημερινά με καλάσνικοφ»
, είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Λευτέρης Οικονόμου, στους βουλευτές, στη Διαρκή Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ήταν δραματικές ανακοινώσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας που έγινε στους βουλευτές, κυρίως όταν μίλησε για «ραγδαία κλιμάκωση της βίας».

Εκείνο όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και παράλληλα αγωνία ανάμεσα στους βουλευτές ήταν η αποκάλυψη που έκανε ο Αρχηγός της Αστυνομίας για την μετάλλαξη της βόμβας… μολότοφ, από εμπρηστική βόμβα σε… εκρηκτική. Και αυτό, όπως είπε, είναι ελληνική εφεύρεση: «Η κλασική μολότοφ από εμπρηστική γίνεται εκρηκτική χρησιμοποιώντας βεγγαλικά με ισχυρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Στο μπουκάλι προσθέτουν και ρινίσματα σιδήρου ή παχύρρευστα υγρά για να κολλήσουν στις στολές των αστυνομικών και να προκαλέσουν ισχυρότερη ζημιά», αποκάλυψε ο κ. Οικονόμου, ο οποίος είπε ότι από τα πρόσφατα επεισόδια οι νέου τύπου εκρηκτικές βόμβες μολότοφ, έστειλαν 126 αστυνομικούς στα νοσοκομεία και 26 αστυνομικοί βρίσκονται ακόμα εκτός υπηρεσίας.

Περιέγραψε επίσης τις νέες μεθόδους και τα νέα όπλα που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις κατά αστυνομικών: «χρησιμοποιούνται τόξα με βέλη, σφενδόνες που πετάνε μπουλόνια και σπάνε μάρμαρα. Πυροσβεστήρες για δημιουργία θολού περιβάλλοντος, καπνογόνες βόμβες, εκτυφλωτικά λέιζερ, καυστικά οξέα που προκαλούν εγκαύματα και μπουκάλια όχι με νερό αλλά με… ούρα», είπε, αφήνοντας έκπληκτους πολλούς βουλευτές.

«Σύμπλευση ακροδεξιών και αναρχικών»

Εξέφρασε την άποψη ότι «άλλη πλευρά», όπως τη χαρακτήρισε, «επιδιώκει να υπάρξει νεκρός αυτή την περίοδο. Δημιουργείται και μία φασίζουσα ακροδεξιάς προέλευσης βία. δεν έχει όμως ακόμα λάβει, αυτή η ακροδεξιά βία, τις διαστάσεις τις βίας των αναρχικών. Δρα, όμως σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί. Τελευταίως είδαμε και μία περίεργη σύμπλευση: Ομάδες ακροδεξιών και αναρχικών να ανέχονται η μία την άλλη και να βάλλουν και οι δύο εναντίον των αστυνομικών. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που στοχεύεται ευθέως η Βουλή. Στη πλατεία Συντάγματος, έπεσαν πάνω από 20 τόνοι. Πήγαν να «κτίσουν» την Αστυνομία. Οι δυνάμεις μας λένε ήδη » δεν αντέχουμε άλλο, μας έχουν χτίσει»».