Την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Κυπριανού, κλιμακώνοντας έτσι την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Κύπρο, μετά την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Λεμεσού. Ο κ. Κυπριανού, ζήτησε από τον κ. Χριστόφια να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του για λόγους ευθιξίας και όχι γιατί αποδέχεται ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη.

Ο κ. Μάρκος Κυπριανού, γιος του πρώην Προέδρου της Κύπρου Σπύρου Κυπριανού, ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) εθεωρείτο ως ένας από τους υποψηφίους για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στην Κύπρο, και επιτυχημένος υπουργός Εξωτερικών. Με την υποβολή της παραίτησής του, ο κυβερνητικός συνασπισμός ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ταλανίζεται και η Κύπρος εισέρχεται σε πολιτική κρίση.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε την ευθύνη χειρισμού των 98 εμπορευματοκιβωτίων που είχαν κατασχεθεί. Σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Φεβρουάριο με τη συμμετοχή του κ. Κυπριανού είχε προτείνει να σταλούν δείγματα πυρίτιδας σε διάφορα χημεία για εξέταση για να διευκρινισθεί κατά πόσο θα μπορούσε το υλικό να εκποιηθεί. Η πρόταση αυτή του κ. Κυπριανού είχε γίνει παρά τη σαφή προειδοποίηση εμπειρογνωμόνων της Εθνικής Φρουράς ότι το φορτίο ήταν άκρως επικίνδυνο.

Σε δημοσκόπηση η οποία εμφανίσθηκε στις κυριακάτικες εφημερίδες της Κύπρου, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κ. Κυπριανού είχε ευθύνη (την τρίτη κατά σειρά) για τα όσα συνέβησαν στη ναυτική βάση. Πρώτος, όσον αφορά την ευθύνη, την είχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εναντίον του οποίου είχαν διοργανωθεί συγκεντρώσεις αγανακτισμένων.

Στην Κύπρο, βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτης, μεταφέροντας μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ώστε να εκτονωθεί η πολιτική κρίση, η οποία σημειώνεται παραμονές των κρίσιμων συνομιλιών στο Κυπριακό και την ώρα που οι πάντες (Αμερικανοί, Βρετανοί, ΟΗΕ και ΕΕ) πιέζουν ώστε να βρεθεί λύση πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.