Στη «γέφυρα φιλίας» που υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς, της Ελλάδας και των ΗΠΑ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας , υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο την Αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών, κυρία Χίλαρι Κλίντον. Ο ίδιος, ευχαρίστησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την βοήθεια στην Ελλάδα και δήλωσε αισιόδοξος ότι η κρίση είναι αντιμετωπίσιμη.

«Συμμερίζομαι την αισιοδοξία σας» δήλωσε από την πλευρά της η κ.Κλίντον, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Νωρίτερα η κυρία Κλίντον είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου και με τον Έλληνα ομόλογό της, κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, όπου και τόνισε την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση. Ακόμη, ανέφερε ότι εκτιμά την αποφασιστικότητα και τη δουλειά του κ.Παπανδρέου.

Κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό η Χίλαρι Κλίντον του μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της.

Η κ.Κλίντον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου «Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί» που κοσμεί το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Η ίδια, είπε, ότι θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα, ενώ ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ-Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον κ.Λαμπρινίδη η κυρία Κλίντον τόνισε ότι οι αλλαγές που γίνονται είναι στο σωστό δρόμο και θα φέρουν αποτελέσματα, δηλώντας χαρακτηριστικά «Έχω πίστη στη δύναμη του ελληνικού λαού».


Στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκε εκτός από την οικονομική κρίση, τα θέματα της Μέσης Ανατολής, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Θα συνεχίσουμε να διαψεύδουμε όσους πιστεύουν ότι θα χρεωκοπήσουμε» δήλωσε από την πλευρά του ο Σταύρος Λαμπρινίδης. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επεσήμανε πως «η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και ότι απαιτείται διαρκής προσπάθεια». Απευθυνόμενος, εξάλλου, στην Αμερικανίδα ομόλογό του, τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών ξεπερνούν τα στενά όρια των διακρατικών σχέσεων, σημείωσε την εκτίμηση τη Αθήνας στην αμερικανική στήριξη – «οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα» παρατήρησε χαρακτηριστικά – και τόνισε την «αταλάντευτη αποφασιστικότητα» της Ελλάδας, στην προσπάθεια από την οποία «θα βγούμε νικητές».

Αναφορικά με το θέμα της κρίσης, που κυριάρχησε στις δηλώσεις των δύο υπουργών προς τα ΜΜΕ, η κ.Κλίντον σημείωσε πως η πρόσφατη νομοθεσία ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και την έκανε πιο ελκυστική στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν διαφάνεια και προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν επίσης, στις εκατέρωθεν αξιολογήσεις που έγιναν ως προς τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ ο κ.Λαμπρινίδης αναφερόμενος στο Κυπριακό υπογράμμισε την πεποίθησή του πως «η πρόοδος είναι εφικτή και πρέπει να την επιδιώξουμε» προσθέτοντας πως, πάντως, προϋπόθεση είναι η σχετική πολιτική βούληση της Τουρκίας.

Η κυρία Κλίντον μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα:

α) στις εξελίξεις της Λιβύης ευχαριστώντας την Ελλάδα για «την προθυμία της να φιλοξενήσει τις Συμμαχικές δυνάμεις στη Σούδα» και

β) στις ανησυχητικές εξελίξεις της Συρίας, εκφράζοντας την εκτίμησή της στην επίδειξη της ελληνικής αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ, αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκε η πρεσβεία της στη Δαμασκό.

Η κυρία Κλίντον αναφερόμενη στην κοινή αντίληψη των δύο πλευρών ως προς τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της βόρειας Αφρικής σημείωσε πως και στο θέμα της Γάζας (όπου είναι σημαντική η ελληνική προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του ΟΗΕ) υπήρξε «κοινή προσέγγιση» , ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της για την στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου στο θέμα της ενταξιακής πορείας των Δυτ.Βαλκανίων προς την ΕΕ.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για την επίδραση που μπορεί νάχει η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση στη λειτουργία του ΝΑΤΟ, η κυρία Κλίντον υπογράμμισε πως «το ΝΑΤΟ θα παραμείνει η πιο ισχυρή Συμμαχία του κόσμου», υπενθύμισε ότι ήδη εξελίσσεται μια διαδικασία αναμόρφωσης της εσωτερικής δομής και σημείωσε πως θα γίνουν αλλαγές για την αναπροσαρμογή του ΝΑΤΟ στις νέες συνθήκες.

Η Αμερικανίδα υπουργός, επίσης, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Ομπάμα προώθησε το πρόγραμμα απαλλαγής από τις θεωρήσεις για τους Έλληνες πολίτες, αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα, και που είναι ένα μνημόνιο συνεργασίας για την αποφυγή παράνομης διακίνησης και εμπορίας αρχαιοτήτων.

Ο κ. Λαμπρινίδης, μίλησε και για την ανάγκη διατήρησης των ισχυρών δεσμών εμπιστοσύνης που έχει ήδη αναπτύξει η κ.Κλίντον με την ελληνική ομογένεια της Αμερικής. Αναφερόμενος στο μεσανατολικό τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός για να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική αναζωογόνησης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Κατά τη συνάντηση που θα έχει η κυρία Κλίντον με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα συζητηθεί το θέμα της κρίσης χρέους και της κατάστασης στην Ευρωζώνη.


Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης

Τη θερμή συμπαράσταση της αμερικανικής κυβέρνησης στο « μέλλον της Ελλάδας» αλλά και στην προστασία του «παρελθόντος της», εξέφρασε από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα. Από την αίθουσα με φόντο τον Παρθενώνα, ο υπουργός Εξωτερικών Στ.Λαμπρινίδης και η Αμερικανίδα ομόλογός του υπέγραψαν από κοινού, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού
Π.Γερουλάνου, ένα Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας σχετικά με την «επιβολή περιορισμών σε αρχαιολογικό και βυζαντινό υλικό μέχρι και τον 15ο αιώνα».
Η κυρία Κλίντον υπογράμμισε σχετικά πως η διμερής συμφωνία θα προστατεύσει από κλοπές και λαθρεμπορία τα πολιτιστικά αγαθά, καθώς θα είναι παράνομη η εισαγωγή τους στις ΗΠΑ αν δεν υπάρχει προηγούμενη πιστοποίηση από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνοντας το κίνητρο της υπεξαίρεσης. Οπως ανέφερε, αυτή είναι η 15η συμφωνία με το ίδιο αντικείμενο που υπογράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες (και έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα αποτελεσματική, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ έχουν μακρά – 40χρονη – παράδοση αφοσίωσης στη διατήρηση της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ατενίζοντας την Ακρόπολη, η Αμερικανίδα υπουργός δήλωσε , χαρακτηριστικά, πως «το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα και εφηύρε τη δημοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία».

Τη Δευτέρα, η κυρία Κλίντον θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το ΚΚΕ σχολίασε ότι η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ επιβράβευσε τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και προώθησε τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους που εξαπολύουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά λαών και χωρών της Αφρικής και της Μ. Ανατολής.

Ο κ. Π.Τριγάζης, στέλεχος του ΣΥΝ δήλωσε: «Οι «καλές υπηρεσίες'»που υπόσχεται η κυρία Κλίντον στα εθνικά μας θέματα δεν μπορούν να παραπλανήσουν κανέναν. Αυτό που ενδιαφέρει την Αμερικανίδα υπουργό των εξωτερικών είναι η συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και η προώθηση των σχεδίων που απορρέουν από το νέο δόγμα της ατλαντικής συμμαχίας, το οποίο είναι σε ευθεία σύγκρουση με την υπόθεση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας και στον κόσμο.»