Eσωκομματική γκρίνια έχει ξεσπάσει στη ΝΔ από την απαίτηση της ηγεσίας του κόμματος να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από τα κομματικά οφίτσια εντός των ημερών όσοι πρόεδροι Νομαρχιακών, γραμματείς του κόμματος αλλά και άλλα στελέχη με θέση ευθύνης επιθυμούν να πολιτευτούν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς θέλει να ξεκινήσουν όλοι από την ίδια αφετηρία και να μην υπάρξουν ενστάσεις ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν τη θέση τους για να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή.

Για αυτόν τον λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Α.Λυκουρέντζος έχει αποστείλει εδώ και ημέρες εγκύκλιο καλώντας τα μέλη του κόμματος που είναι σε καίρια κομματικά πόστα να παραιτηθούν. Οι αντιδράσεις ωστόσο είναι πολύ ισχυρές και δεν υπάρχει διάθεση από αρκετούς να παραιτηθούν των κομματικών τους προνομιών, προκαλώντας εκνευρισμό στην ηγετική ομάδα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί τέσσερις γραμματείς.

Μεταξύ των στελεχών που αρνούνται να παραιτηθούν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ι.Μανώλης (γραμματέας Συνδικαλισμού που θα πολιτευθεί στη Β΄ Αθηνών), η κυρία Κατερίνα Παπακώστα (γραμματέας Γυναικών, πρώην βουλευτής, που θα είναι υποψήφια και πάλι στη Β΄ Αθηνών), ο κ. Εμμ.Αγγελάκας (γραμμ. Οργανωτικού, που θα πολιτευθεί στην Α΄ Αθηνών), κ.ά. Μάλιστα ο κ. Μανώλης φέρεται να είπε σε συναδέλφους του στο κόμμα: «Γιατί να παραιτηθούμε εμείς και όχι οι τομεάρχες που είναι και βουλευτές».

Σε αυτό το κλίμα της εσωκομματικής έντασης υπάρχουν και βουλευτές οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα γιατί ορισμένα στελέχη έχουν ήδη λάβει «άτυπα» το χρίσμα και κινούνται στο κομματικό σύστημα. Μάλιστα ορισμένοι αρχίζουν και ρίχνουν δηλητηριώδη βέλη και «διαρρέουν»… παραπολιτικά για στελέχη, όπως την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ κυρία Βασιλική Τζότζολα, τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Νότη Μηταράκη, κ.ά.

Η κυρία Τζότζολα κινείται με διακριτικότητα στη Β΄ Αθηνών, παρίσταται σε κομματικές εκδηλώσεις και στηρίζεται από σημαντικό τμήμα του κομματικού μηχανισμού, προκαλώντας ενόχληση σε μερικούς βουλευτές της ΝΔ. Ο έτερος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, ο κ. Α.Γεροντόπουλος, ο οποίος είναι σε συνεχείς περιοδείες με εντολή του κ. Σαμαρά, θα είναι ξανά υποψήφιος στον Εβρο. Πυρά δέχεται ο κ. Μανώλης που εγκαλείται ότι χρησιμοποιεί το αξίωμα του γραμματέα Συνδικαλισμού, αλλά και τη στενή σχέση του με τη ΔΑΚΕ, για να ενισχύσει τη θέση του στη Β΄ Αθηνών.

Κριτική δέχεται και ο κ. Μηταράκης, ο οποίος έχοντας και την πλήρη κάλυψη της ηγεσίας προ ημερών εγκαινίασε και το πολιτικό του γραφείο στο κέντρο της πρωτεύουσας, κίνηση που ενόχλησε κάποιους συνυποψηφίους του στην Α΄ Αθηνών. Αντιδράσεις υπάρχουν και για άλλα στελέχη στη Β΄ Αθηνών, αλλά και στην περιφέρεια που έχουν λάβει άτυπα το χρίσμα και κινούνται για να ενισχύσουν την υποψηφιότητά τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιθυμεί ριζική ανανέωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων με στόχο η δέσμευσή του για μια «νέα Νέα Δημοκρατία» να γίνει πράξη στις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος θα είναι στη Β΄ Πειραιά και ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δικτύου 21 κ. Φ. Κρανιδιώτης , ενώ θεωρείται δεδομένη και η υποψηφιότητα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευ.Αντώναρου στη Β΄ Αθηνών. Η συντριπτική πλειονότητα των στενών συνεργατών του θα θέσει υποψηφιότητα με σταυρό, ενώ ένα ή δύο πρόσωπα του στενού επιτελείου του- π.χ. ή ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ή ο κ. Ι.Μιχελάκης, ή ο κ. Κ.Αρβανιτόπουλος – θα μπουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν και για τον τελευταίο πιθανότερο είναι να είναι υποψήφιος στην Α΄ Πειραιώς.

«Ομάδα κρούσης»

Εκτός από την ανανέωση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται μετά τις 15 Αυγούστου να αξιοποιήσει μια ομογενοποιημένη ομάδα περίπου δεκαπέντε ατόμων, ώστε να αποτελέσουν τη δύναμη κρούσης στα ΜΜΕ. Ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις να δημιουργηθεί μια ομάδα η οποία θα λειτουργεί άτυπα, θα έχει κοινό σημείο αναφοράς, θα εκφράζεται ενιαία και θα δίνει τη μάχη σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Και αυτό διότι πολλοί εντός της ΝΔ κάνουν λόγο για «αναιμική» εκπροσώπηση του κόμματος στα ΜΜΕ, ενώ κυριαρχεί η άποψη ότι η πλειονότητα των στελεχών που εμφανίζονται δεν διαθέτουν επικοινωνιακά χαρίσματα και πολιτικό αέρα και λέγεται ότι δεν αρκεί μόνον η καθημερινή παρουσία του εκπροσώπου κ. Ι.Μιχελάκη. Επίσης, κοινή είναι η διαπίστωση στην ηγετική ομάδα του κόμματος ότι δεν μπορεί να σηκώνει το βάρος μόνος του ο κ. Σαμαράςο οποίος έτσι ή αλλιώς θεωρείται το δυνατό χαρτί του κόμματος- ο εκπρόσωπος και μια πολύ μικρή ομάδα βουλευτών και στελεχών που… στέκονται σχετικά καλά στα ΜΜΕ. Η ομάδα θα είναι ένα μείγμα στελεχών της «παλαιάς φρουράς» και νέων άφθαρτων προσώπων και θα δημιουργηθεί το προσεχές διάστημα, αφού η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ