Το Κυπριακό θα εγείρει μεταξύ άλλων στις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία στην Κωνσταντινούπολη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον, όπως διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Να είστε βέβαιοι ότι θα εγείρει περιφερειακά θέματα με την Τουρκία. Θα μιλήσουν για την Ελλάδα, για την Κύπρο και τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, όπως πράττουν πάντοτε», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε εν πτήσει προς την Τουρκία κατά πόσο γνωρίζει για την εννιασέλιδη επιστολή την οποία απέστειλε στην κυρία Κλίντον το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο και στην οποία παρατίθενται διάφορα αιτήματα και κατά πόσο η υπουργός προτίθεται να εγείρει κάποια α΄ό αυτά που αφορούν το κυπριακό, τις τουρκικές διεκδικήσεις κτλ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών φθάνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο 12ήμερης περιοδείας της σε χώρες της Ευρώπης, στην Ινδία και την Ανατολική Ασία. Στην Τουρκία θα μετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη και αμέσως μετά θα επισκεφθεί την Ελλάδα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδη. Στη συνάντησή της με τον κ. Βενιζέλο αναμένεται να επαναληφθεί η αμερικανική στήριξη προς τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση.


Επιστολή ελληνοαμερικανών στη Χίλαρι Κλίντον

Στην εννιασέλιδη επιστολή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου προς την κυρία Χίλαρι Κλίντον (την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Νικ. Λαριγκάκης) επισημαίνονται βασικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ, τα οποία όπως αναφέρεται, συνάδουν με τις οικουμενικά αποδεκτές αρχές περί σεβασμού των νόμων και του διεθνούς δικαίου.

Τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση στρατηγικών στόχων των ΗΠΑ στη ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Μέση Ανατολή, Βόρειος Αφρική και διώρυγα του Σουέζ). Σημειώνει ακόμα ότι στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί σπουδαίοι επικοινωνιακοί δίαυλοι και ότι μέσω αυτής διακινούνται μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων και ενεργειακών πόρων. Όλα αυτά καθιστούν την Ελλάδα την πιο σταθερή χώρα της Βαλκανικής, από οικονομικής και πολιτικής άποψης.