«Έρχονται χειρότερες μέρες» προειδοποιεί η Νέα Δημοκρατία και στην ηγετική ομάδα θεωρούν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει την κοινή γνώμη να δεχθεί με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις τα αποτελέσματα της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί.

Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά εκτιμούν, όπως αποτυπώθηκε και στις εσωτερικές συσκέψεις που έγιναν- μετά τις κυβερνητικές αναφορές περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default στα αγγλικά)- ότι οι αγορές θεωρούν τελειωμένη την ελληνική κυβέρνηση.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» είναι η χαρακτηριστική φράση που κυριαρχεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, αλλά η άποψη του κ. Σαμαρά είναι ότι πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε δημόσια αναφορά καλλιεργεί ανησυχίες στο κοινό.

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί την κρίση, η Ε.Ε. επιδεινώνει το πρόβλημα με την αναβλητικότητά της και προβλέπουν ότι θα ενταθούν οι πιέσεις για κάποιας μορφής «βίαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

«Μας προετοιμάζουν για γερή σφαλιάρα»
Στη Ν.Δ. επισημαίνουν ότι η εκφορά και μόνο των λέξεων χρεοκοπία ή επιλεκτική χρεοκοπία μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα και να γίνει «αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο στενός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, ο οικονομολόγος κ. Χρ. Λαζαρίδης, υποστηρίζει με ένταση, ότι η κυβέρνηση μας προετοιμάζει «για μια γερή σφαλιάρα που θα φάμε, παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο».
Οι «γαλάζιοι» οικονομολόγοι αναφέρουν, ότι οι τράπεζες της χώρας δεν θα μπορούν να δίνουν κρατικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, ως εγγυήσεις για να πάρουν δάνεια σε ρευστότητα και συμπληρώνουν, πως εάν μειωθεί απότομα η ρευστότητα σε μια χώρα, τότε η ύφεση θα μεγαλώσει πολύ γρήγορα, η οικονομική παράλυση θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και η υποτιθέμενη επιλεκτική χρεοκοπία θα πάψει να είναι επιλεκτική.

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δικαίως προειδοποιήσει ότι μια λεγόμενη επιλεκτική χρεοκοπία μιας χώρας, ακόμα κι αν δεν θεωρηθεί αρχικά «πιστωτικό γεγονός» από τους οίκους αξιολόγησης, τελικά θα σταματήσει την ροή ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας αυτής.
Θεωρεί λύση το ευρωομόλογο
Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι μπορεί να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη με την έκδοση ευρω-ομολόγων, ή με νέο δάνειο αποκλειστικά από τα κράτη-μέλη και σημειώνει, ότι άλλες προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν λίγο ή πολύ, είναι: η δυνατότητα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είτε απευθείας από τη δευτερογενή αγορά, με χρηματοδότηση από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης.

Στη γραμμή αυτή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιμένει στην ανάγκη έκδοσης ευρω-ομολόγων, τα οποία υποστηρίζει από πέρυσι, αλλά και τη δυνατότητα επαναγοράς, αρνούμενος όμως τη συμμετοχή ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων.

«Η έκδοση ευρώ-ομολόγων είναι η μόνη υγιής λύση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή ξεπερνά την κρίση, ενισχύει την Ένωση και αποκαθιστά ευρύτατη εμπιστοσύνη ξανά» είναι η άποψή του και συμπληρώνει πως λύση υπάρχει και δεν κοστίζει, αρκεί να ξεπεραστούν κάποιες ισχυρές εμμονές…

Στη Ν.Δ. υπογραμμίζουν ότι πρωταρχική επιδίωξη της Ελλάδας πρέπει να είναι να επωφεληθεί πρώτη από τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με το ευρω-ομόλογο, είτε με σοβαρή επιμήκυνση, μικρότερο επιτόκιο και στήριξη από τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις του ελληνικού χρέους, ώστε το συνολικό χρέος και η δυναμική του, να γίνουν βιώσιμα.

Βέβαια για τον κ. Σαμαρά, η ουσιώδης προϋπόθεση είναι να αποδεχθεί τις τελικές ρυθμίσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να εξακολουθήσει η παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και θεωρεί μεγίστης σημασίας να μην κλείσει η στρόφιγγα ρευστότητας από την ΕΚΤ προς την Ελλάδα.

Στο στόχαστρο ο Βενιζέλος

«Πριν προλάβουν να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, αυτοί που ξόρκιζαν τη χρεοκοπία έρχονται και μιλούν από τη μία για επιλεκτική χρεοκοπία και από την άλλη για στάση πληρωμών», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέτει τώρα νέα εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες.

«Πριν από ένα χρόνο μάς είχαν επιβάλει το δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία και τώρα που το μνημόνιο απέτυχε επέβαλαν νέο εκβιαστικό δίλημμα, μεσοπρόθεσμο η χρεοκοπία» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και είδε την ΟΝΝΕΔ να παρουσιάζει δεκατέσσερις προτάσεις για τη μείωση της φορολογίας.

Παράλληλα, η Ν.Δ. έχει εστιάσει τις τελευταίες ημέρες την αντιπολιτευτική της τακτική στον υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, και είναι χαρακτηριστική η κίνηση του εκπροσώπου του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκη, να τον βάλει και αυτό το «κάδρο των ευθυνών».

«Αφού, με τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις τους, αναστάτωσαν τους Έλληνες και προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην Οικονομία, δηλώνουν τώρα χαμένοι στη μετάφραση.
Ο κ. Βενιζέλος μιλά για «επιλεκτική χρεοκοπία», που… δεν θα είναι χρεοκοπία!!

Και ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει «στάση πληρωμών», που… δεν θα είναι στάση πληρωμών»
αναφέρει ο κ. Μιχελάκης και συμπληρώνει: «Και ύστερα έχουν το πολιτικό θράσος να καταγγέλλουν άλλους για αυτά που σκόπιμα οι ίδιοι διαπράττουν…Από τον «Τιτανικό», την «οικονομία στην εντατική» και τα «σενάρια επιστροφής στη δραχμή» έως και τις τελευταίες δηλώσεις Παπανδρέου και Βενιζέλου, για χρεοκοπία».
Ικανοποίηση για δημοσκοπήσεις
Για αυξανόμενη δυναμική της Ν.Δ. που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μιλάνε στο επιτελείο του κ. Σαμαρά και αναφέρουν ότι βελτιώνεται συνεχώς η διαφορά από το ΠαΣοΚ. «Νομίζουμε ότι όταν η χώρα μπει στην προεκλογική περίοδο, η δυναμική αυτή θα διευρυνθεί. Ο λαός θα δώσει καθαρή εντολή» ανέφερε (Ρ/Σ ΝΕΤ) ο κ. Λαζαρίδης, έχοντας την εικόνα της τελευταίας μέτρησης της εταιρείας VPRC για το περιοδικό «Επίκαιρα».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η διαφορά υπεροχής της ΝΔ έναντι του ΠαΣοΚ ανεβαίνει στις 4 μονάδες από 2,4, μέσα σε ένα μήνα και η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται με 29,5% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, έναντι 25,5% του κυβερνώντος κόμματος. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 13%, ο ΛΑΟΣ 7,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι 4%, η Δημοκρατική Αριστερά 2,5%, η Δημοκρατική Συμμαχία 2%, το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 1%, 1,5% η Χρυσή Αυγή, 1% η Ανταρσία και 5,5% τα λοιπά κόμματα.

«Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν έχει αξιολογηθεί τόσο πολύ αρνητικά, σε κλίμα γενικευμένης αίσθησης ότι δεν είναι σε θέση να σηματοδοτήσει καμία απολύτως ελπίδα» αναφέρει ο Πολιτικός Σχεδιασμός της Ν.Δ. που είδε χθες το βράδυ με ικανοποίηση και το βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του Σκάι και της Καθημερινής.

Σύμφωνα με αυτό διευρύνεται στις έξι μονάδες η διάφορα της ΝΔ στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων. Η ΝΔ προηγείται με 32,5% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 26,5% , ΚΚΕ με 11,5%, ΣΥΡΙΖΑ με 9%, ΛΑΟΣ με 7,5%, Οικολόγοι 3,5% (Δημοκρατική Αριστερά 2% και Δημοκρατική Συμμαχία 1,5%)