Την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν ασφυκτικά για λύση στο Κυπριακό, πριν από τον Ιούνιο του 2012, προτού δηλαδή η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία προσπαθεί να τορπιλίσει από τώρα την προεδρία αυτή.

Ο λόγος; Εάν το κυπριακό παραμείνει άλυτο έως την ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο, τότε η Τουρκία είναι αναγκασμένη να αναγνωρίσει de jure την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού δεν μπορεί μία υπό ένταξη χώρα να μην συνομιλεί με την προεδρεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση που η ελληνοκυπριακή διοίκηση επιχειρήσει να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς τους Τουρκοκύπριους, τότε οι σχέσεις Τουρκίας_ Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παγώσουν».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει περίπτωση η Άγκυρα να αποδειχθεί την ελληνοκυπριακή διοίκηση ως συνομιλιτή της».

Απάντηση από τη Λευκωσία δεν υπήρξε, αλλά διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Άγκυρα (που έχει το κλειδί το εξελίξεων) καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Χουριέτ», γνωρίζοντας προφανώς τι πρόκειται να συμβεί όταν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γράφει σήμερα ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει μονομερώς τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροσκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να δώσει μία νέα ώθηση τόσο στο κυπριακό, όσο και στην ενταξιακή της πορεία».

Και συμπληρώνει ότι για την πρόθεσή της αυτή θα ενημερωθεί ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση κ. Στέφαν Φούλε, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα. ως αντάλλαγμα βεβαίως η Άγκυρα θα ζητήσει την άρση της διεθνούς απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, με την απελευθέρωσή της δυνατότητας συμμετοχής της στο Διεθνές Εμπόριο.