Φαίνεται ότι το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ακολουθεί τον κ. Ευ. Βενιζέλο μετά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να αναθέσει προσεχώς, πιθανότατα στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτη, να επικοινωνήσει και πάλι με τον Χοακίν Αλμούνια, επίτροπο αρμόδιο για τον ανταγωνισμό, με σκοπό να ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα των ναυπηγείων και το κατά πόσον μπορούν να αναλαμβάνουν στρατιωτικές παραγγελίες από το εξωτερικό.

Το θέμα που έχει προκύψει αφορά την αμαρτωλή ιστορία των κρατικών ενισχύσεων που είχαν δοθεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατά τη δεκαετία του 1990 και πριν από την ιδιωτικοποίησή τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβάλλει τότε πρόστιμο στην Ελλάδα για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων περί ανταγωνισμού. Το πρόστιμο αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στη σχέση του ελληνικού Δημοσίου τόσο με τους Γερμανούς της Thyssen Krupp όσο και με τους διαδόχους τους στον Σκαραμαγκά, την Abu Dhabi Mar και την εταιρεία Prininvest του Ισκαντάρ Σάφα, του νέου ιδιοκτήτη των ναυπηγείων.

Λίγο πριν από τη μεταβίβαση του 75% των ναυπηγείων στον κ. Σάφα είχε προηγηθεί αλληλογραφία της ελληνικής πλευράς με τον κ. Αλμούνια καθώς ο νέος ιδιοκτήτης, όπως και οι προηγούμενοι, δεν ήθελε να καταβάλει το πρόστιμο. Η λύση που προέκυψε από την αλληλογραφία ήταν η διαγραφή του προστίμου με την παραχώρηση ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα παραμείνουν επί μία 15ετία στρατιωτικό και όχι πολιτικό ναυπηγείο.

Ωστόσο, υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια. Φαίνεται ότι έχει ανακύψει πρόβλημα με την ανάληψη στρατιωτικών παραγγελιών από το εξωτερικό από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Και τούτο διότι η Κομισιόν εμφανίζεται να τις θεωρεί εμπορική δραστηριότητα. Κάτι τέτοιο όμως, σημειώνουν πηγές των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, θα σήμαινε ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα πρέπει να… ζήσουν μόνο με παραγγελίες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού – πράγμα δύσκολο στην παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία που επικρατεί στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό, η Αθήνα αναμένεται να παρέμβει προς την Επιτροπή ζητώντας μία πιο διασταλτική ερμηνεία που θα επιτρέπει στον κ. Σάφα να φέρει ξένες στρατιωτικές παραγγελίες στον Σκαραμαγκά (και όπως προκύπτει από πληροφορίες υπάρχουν). Σε διαφορετική περίπτωση, ο Σκαραμαγκάς ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ακόμη και για το προσωπικό που εργάζεται εκεί – κάτι που στο παρελθόν έχει αφήσει να διαφανεί και ο κ. Σάφα με δηλώσεις του και στη Βουλή.