Με μια φράση του Βολταίρου η οποία αναφέρει ότι «δεν συμφωνώ ούτε με μία λέξη απ΄ όλα όσα λες αλλά θα υπερασπίσω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες αυτά που πρεσβεύεις» απάντησε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠαΣοΚ Τρικάλων στην πρόσφατη εισβολή των «Αγανακτισμένων» στο στούντιο τοπικού τηλεοπτικού σταθμού που φιλοξενούσε την κυβερνητική βουλευτή του νομού κυρία Σούλα Μερεντίτη , καταδικάζοντας παράλληλα την ενέργεια αυτή ως «απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αχαρακτήριστη».

Το πνεύμα της ανακοίνωσης αποδίδει τη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι (εναπομείνασες) οργανωμένες δυνάμεις του ΠαΣοΚ ανά την Ελλάδα, οι οποίες αφενός πλήττονται, όπως όλοι οι πολίτες, από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και αφετέρου βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο», απολογούμενες ή αντιμέτωπες με την μήνιν πολλές φορές όχι μόνο των «αγανακτισμένων» πάσης φύσεως αλλά ακόμη και ανθρώπων του δικού τους χώρου. Ετσι με έκπληξη διαπίστωναν τα στελέχη και τα μέλη του ΠαΣοΚ των Τρικάλων ότι μεταξύ των «εισβολέων» που διέκοψαν την τηλεοπτική συνέντευξη της κυρίας Μερεντίτη ήταν… και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠαΣοΚ (!) του νομού κ. Σωτ. Τσουκαρέλης, ο οποίος ήδη διαγράφηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠαΣοΚ υπό τον κ. Γ. Ανωμερίτη.

ΠαΣοΚ: «Απαντάμε πολιτικά»

«Το ΠαΣοΚ είναι ένα κίνημα με κοινωνικές αναφορές και δεν μας αξίζει τέτοια αντιμετώπιση από την κοινωνία:να μας βρίζουν και να μας μουντζώνουν» εξομολογείται ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΠαΣοΚ κ. Διον. Δολιανίτης, ο οποίος έγινε μάρτυρας των πρόσφατων αποδοκιμασιών κατά του κ. Ν. Τσώνη. Ωστόσο στο ΠαΣοΚ έχουν αποφασίσει ότι δεν θα αφήνουν αναπάντητες τις προκλήσεις που δέχονται αλλά ότι οι απαντήσεις αυτές θα είναι πολιτικές. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «η βία που εκδηλώθηκε ήταν η βία του όχλου, οφείλουμε όμως όλοι να απαντήσουμε με πολιτικούς όρους». Για τον ίδιο εξάλλου το στοίχημα θα κριθεί σε άλλο επίπεδο: «Η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει με ιλιγγιώδη βηματισμό ώστε να αναχαιτιστεί το φάσμα των οξύτατων προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν» , ενώ παράλληλα τα κόμματα «πρέπει να ελέγξουν τα μέλη τους», δηλώνει ο κ. Δολιανίτης, διατυπώνοντας έτσι αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μέλη του «βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της δήθεν περιφρούρησης της αντισυγκέντρωσης» , στην οποία, πάντως, όπως παραδέχεται, συμμετείχαν και οπαδοί του ΠαΣοΚ.

Τις εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες ύπαρξης και λειτουργίας των οργανωμένων δυνάμεων του ΠαΣοΚ ομολογεί και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων κ. Αχ. Μανούρας υπογραμμίζοντας ότι «το στοίχημα είναι να πείσουμε την κοινωνία όχι για τις μικρές ή μεγάλες επιπτώσεις των μέτρων αλλά για το ότι πρέπει να γίνουν πράγματα γρήγορα και αποφασιστικά και δίχως να επιβαρύνονται τα ασθενέστερα στρώματα». Ο ίδιος τάσσεται κατά των αντιποίνων δηλώνοντας ότι «κάτι τέτοιο θα μας πήγαινε ακόμη πιο πίσω», επισημαίνοντας πάντως ότι «σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της δημοκρατικής έκφρασης και πρακτικών μπάχαλου θα είμαστε απέναντι».

«Η ανοχή δεν συνιστά αδυναμία»

«Το ότι υποκινούνται από κάποιους αυτές οι επιθέσεις είναι προφανές, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω, ούτε ακυρώνοντας εκδηλώσεις μας ούτε επιλέγοντας την αφάνεια» δηλώνει άλλο ένα στέλεχος οργάνωσης του ΠαΣοΚ. Πρόκειται για τον κ. Αχ. Τσαρτσάρα, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΠαΣοΚ, όπου σημειώθηκαν επεισόδια εις βάρος του κ. Σωκρ. Ξυνίδη, και υπογραμμίζει με έμφαση: «Ας μη νομίζουν κάποιοι ότι η ανοχή και η υπομονή μας συνιστά αδυναμία», σημειώνοντας ότι τα μέλη του ΠαΣοΚ «συγκρατούνται ώστε να μην αντιδράσουν στις προκλήσεις που δέχονται». Ωστόσο παραδέχεται το δυσχερές πλαίσιο στο οποίο έχει περιέλθει ο κόσμος του ΠαΣοΚ. «Ο λαός είναι θυμωμένος» λέει «αλλά πρέπει να τον πείσουμε ότι οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο και γι΄ αυτό ευελπιστούμε να φανούν γρήγορα τα αποτελέσματα μιας αναπτυξιακής πορείας».

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ ΜΕΛΗ

Ποια είναι όμως η οργανωτική κατάσταση που επικρατεί στο ΠαΣοΚ; Εμπειρο στέλεχος του Κινήματος με μεγάλη οργανωτική εμπειρία περιγράφει την κατάσταση με μελανά χρώματα: «Εχει απογυμνωθεί από κάθε είδος πολιτικού και ιδεολογικού αρμού»αναφέρει, επισημαίνοντας ότι«δεν υπάρχει συγκροτημένος χώρος να αντιδράσει και επιπλέον δεν διαθέτει πολιτικό οπλοστάσιο για να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες». Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι«μερίδα του ΠαΣοΚ είτε βρίσκεται στις πλατείες είτε σιωπηρά “αποδέχεται” το κλίμα που έχει διαμορφωθεί»,διαπιστώνοντας πάντως ότι όσοι υποκινούν ή στηρίζουν τις επιθέσεις που δέχονται οι βουλευτές είναι «μικρές μειοψηφίες» στις τοπικές κοινωνίες.

«Το ΠαΣοΚ που γνωρίσαμε στο παρελθόν δεν υφίσταται»αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ,επισημαίνοντας ότι το άλλοτε πανίσχυρο οργανωτικά κίνημα«σήμερα είναι διάχυτο, δίχως οργανωτική συνοχή και συντεταγμένη παρουσία», ειδικά στο δημοτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία,από 250.000 εγγεγραμμένα μέλη που διέθετε το ΠαΣοΚ το 2009 υπολογίζεται ότι έναν χρόνο μετά αριθμούσε λιγότερα από τα μισά,ενώ,σύμφωνα με πληροφορίες,ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην παρούσα φάση ανανέωσης της κάρτας-μέλους του Κινήματος η απροθυμία που εκδηλώνεται από πολλούς να τη διατηρήσουν.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
«“Κόκκινη γραμμή” η βία και η ανομία»

Κατά τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ.Μ. Καρχιμάκη«τα φαινόμενα βίας και ανομίας συνιστούν για εμάς “κόκκινη γραμμή” και θα είμαστε σταθερά απέναντι» , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά,ενώ σε όσους τον ρωτούν αν θα υπάρξουν «αντίποινα» από πλευράς ΠαΣοΚ δηλώνει κατηγορηματικά ότι«μια τέτοια λογική δεν οδηγεί πουθενά,το αντίθετο θα επιδείνωνε τα φαινόμενα αυτά,τα οποία έχουν ως στόχο την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας, καλλιεργώντας τον φόβο και τον τρόμο στους πολίτες που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ