«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ-η Μυρτώ, 25 χρόνων, και η Ιόλη, 23 χρόνων- έγιναν τώραμε αυτές τις καταστάσεις η… μαμά μου» λέει η βουλευτής Εβρου του ΠαΣοΚ κυρία Ολγα Ρενταρή, μία από τους 98 βουλευτές- σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας – που έχουν προπηλακισθεί. Από την ημέρα που ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο η κυρία Ρενταρή δεν έχει πάει στην εκλογική της περιφέρεια. Οι κόρες της είναι αυτές που ανησύχησαν περισσότερο και την προέτρεψαν να αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, να προσέχει πλέον πού πάει και σε ποιες εκδηλώσεις συμμετέχει.

Δύο φορές σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας η κυρία Ολγα Ρενταρή, η οποία εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής, έπεσε θύμα προπηλακισμού- την πρώτη φορά μάλιστα στην πιο άγρια εκδοχή του: «Περικύκλωσαν το βουλευτικό μου αυτοκίνητο και άρχισαν να μου πετούν πέτρες, γιαούρτια, αβγά και μπουκάλια με νερό. Ενας μάλιστα είχε και μια ντουντούκα και την έβαλε στο αφτί μου και με εξέβριζε με τον πιο χυδαίο τρόπο και χειρονομούσε εναντίον μου. Εγώ που τίποτε δεν με φοβίζειέπαθα εκείνη την ημέρα σοκ. Και ξέρετε γιατί; Γιατί όλοι αυτοί που με προπηλάκιζαν ήταν άτομα ηλικίας πάνω από 60 ετών. Φαίνονταν “αγανακτισμένοι”, δεν είδα ούτε έναν κουκουλοφόροούτε μασκοφόροούτε τίποτε. Ηταν ηλικιωμένοι-το καταλαβαίνετε;-αυτοί που μας πετούσαν τα αβγά και τα γιαούρτια. Αυτό ήταν το τραγικό».

Η κυρία Ρενταρή και οι υπόλοιποι 97 βουλευτές που έχουν προπηλακισθεί αποφεύγουν σήμερα να αποκαλύψουν τα ονόματα αυτών που τους επιτέθηκαν. Ισως γιατί δεν θέλουν να μπλέξουν, ίσως επειδή δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν νέες καταστάσεις. Αν εξαιρέσει κανείς τον γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μ.Καρχιμάκη, ο οποίος έδωσε ονόματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνιστούσαν, όπως είπε, στα επεισόδια εις βάρος βουλευτών του ΠαΣοΚ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον κ. Αλ. Τσίπρα «αρχιστράτηγο του μπάχαλου», ελάχιστοι βουλευτές εμφανίζονται πρόθυμοι να μιλήσουν και να αποκαλύψουν τις ταυτότητες αυτών που τους προπηλάκισαν: «Μια πρώην υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούσε στα επεισόδια εις βάρος μου» είχε πει, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά της, η κυρία Σούλα Μερεντίτη, βουλευτής Τρικάλων του ΠαΣοΚ, για την επίθεση που δέχθηκε σε ζωντανή σύνδεση στο ΤV 10 των Τρικάλων. Μαζί όμως με την πρώην υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και τρία μέλη του ΠαΣοΚ, τα οποία επίσης δεν αποκάλυψε.

Ο νέος γύρος των προπηλακισμών απασχόλησε και το Υπουργικό Συμβούλιο και ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι επιθέσεις παροτρύνονται και υποκινούνται από «ακραίες πολιτικές ομάδες». Οι βουλευτές όμως είναι αναγκασμένοι πλέον να προφυλάσσονται. Την ίδια ημέρα άλλωστε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας δεχόταν φραστική επίθεση σε ταβέρνα στα Μελίσσια. Και δεν είναι μόνο οι προπηλακισμοί ή οι αποδοκιμασίες. Είναι και τα συνθήματα με σπρέι, οι αφίσες ότι «καταζητούνται» ή ακόμη οι κρεμάλες που τυπώνονται με τα ονόματά τους πάνω και ρίχνονται ως φέιγ βολάν.

«Ηταν σοκ για μένα» αφηγείται η κυρία Μερεντίτη, η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από τον προπηλακισμό της στο ΤV 10: «Ηταν ένα είδος φασισμού εναντίον μου,από τις πιο άσχημες μορφές φασισμού. Πώς να το περιγράψω; Φίμωση; Λογοκρισία; Αυτό επιχείρησαν να μου κάνουν». Το περίεργο είναι ότι όλους τούς γνωρίζει: «Ηταν μια υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, συν ορισμένοι αναρχικοί και ένα-δυο πασόκοι. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα μου είχαν ζητήσει στο παρελθόν και ρουσφέτια» είπε. Η εκ των αντιπροέδρων της Βουλής κυρία Ροδούλα Ζήση συνέδεσε τους προπηλακισμούς και την ολονύκτια πολιορκία των γραφείων της στον Βόλο με μια ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Τσώνης δέχθηκε επίθεση τη στιγμή που έβγαινε από κομματική συγκέντρωση του ΠαΣοΚ. «Εκτόξευσαν εναντίον μου αβγά, καφέδες και νερά» είπε. Στην προσπάθειά του να διαφύγει δέχθηκε χτυπήματα και στο σώμα. Ο κ. Τσώνης δεν θέλησε, όπως είπε, να στραφεί ποινικά εναντίον όσων τον προπηλάκισαν. Απέφυγε να κατονομάσει τους πρωταγωνιστές, τους κατονόμασε όμως ο κ. Καρχιμάκης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θέλω να κάνω καμία αναφορά στα γεγονότα» λέει σήμερα ο κ. Τσώνης, ένας συμπαθής γιατρός που ποτέ δεν δημιούργησε το παραμικρό.

«Η πολιτική που ακολουθούν σηκώνει αποδοκιμασία»

«Δ εν είδα, δεν άκουσα, δεν μετείχα, δεν έριξα πέτρες ή γιαούρτια, είδα κόσμο μαζεμένο και απλώς βρέθηκα και εγώ εκεί» λένε σήμερα τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που το όνομά τους έχει αναφερθεί από την Ιπποκράτους. Ορισμένοι θέλουν να ξεχάσουν ό,τι συνέβη, άλλοι είπαν ότι βρέθηκαν στο σημείο του προπηλακισμού μόνο και μόνο για να διαμαρτυρηθούν για το Μεσοπρόθεσμο, δεν αντέδρασαν όμως όταν είδαν συγκεντρωμένους να σπάνε στο ξύλο βουλευτές. Καταδικάζουν τη σωματική βία, όχι όμως και τις αποδοκιμασίες, και ετοιμάζονται να στραφούν νομικά εναντίον του ΠαΣοΚ και του Γραμματέα του. Οτι ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Ν.Τσώνης ήταν όντως συμπαθής το παραδέχεται και ο 29χρονος δικηγόρος κ. Ορέστης Ζούμπος, ο οποίος κατονομάστηκε από την Ιπποκράτους ως ένας από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλος των «Αγανακτισμένων» στη Λαμία, ο κ. Ζούμπος μιλώντας στο «Βήμα» είπε: «Φαίνεται και στο βίντεο, εγώ προσπάθησα να τον προστατέψω τον βουλευτή.Ενας καφές μάλιστα προσγειώθηκε πάνω μου. Σχημάτισα αλυσίδα με άλλους για να τον διαφυλάξω. Μέχρι να γίνει βουλευτής μού ήταν συμπαθής ο κ. Τσώνης. Αυτό όμως που ψήφισε φέρνει την εξαθλίωση στον τόπο». Σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν να σχηματίζεται αντισυγκέντρωση τη στιγμή που είχε ανακοινωθεί κομματική συγκέντρωση του ΠαΣοΚ ο κ. Ζούμπος είπε: «Δεν επρόκειτο για αντισυγκέντρωση. Απλώς μαζευτήκαμε για να διαμαρτυρηθούμε εναντίον του Μεσοπρόθεσμου» . Καταδικάζει, όπως αναφέρει, τη σωματική βία και προειδοποιεί ότι «δεν πτοείται από δηλώσεις ανθρώπων που δεν ξέρουν τι λένε».

Περαστικός δηλώνει ότι ήταν εκείνο το βράδυ από την Αργυρούπολη ο 50χρονος επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ στη Γλυφάδα, αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Τάσος Τοσκάνης όταν συνέβη ο προπηλακισμός του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Γ. Πεταλωτή: «Είδα κόσμο και στάθηκα εκεί,όπως όλοι,για να δω τι συνέβαινε.Από πότε απαγορεύεται να βρίσκεται κανείς σε δημόσιο χώρο; Αποτελεί αδίκημα;Ημουν σιωπηλός,χωρίς να ρίξω πέτρα ή λέιζερ. Ηταν εκεί και ο δήμαρχος Γλυφάδας και γνωρίζει πολύ καλά τι είχε συμβεί. Τώρα θέλω να πέσουν οι τόνοι. Υπάρχουν πιο σοβαρά πράγματα που με απασχολούν, όπως ο Υμηττός και το μέλλον του Πάρκου του Ελληνικού. Απλώς βρέθηκα εκείνο το βράδυ σε λάθος στιγμή και σε λάθος θέση.Δεν συμφωνώ με τις συγκεντρώσεις στις πλατείες. Η ένταση δεν οδηγεί πουθενά». Αμέτοχος στον προπηλακισμό του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου δηλώνει και ο 53χρονος σιδηροδρομικός κ. Π.Τερτόγλου, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από τις Σέρρες, ο οποίος επίσης κατονομάστηκε για τον προπηλακισμό στις 14 Απριλίου εναντίον του υπουργού. «Μάθαμε ότι θα ερχόταν να μιλήσει στα ΚΑΠΗ ο κ. Λοβέρδος και παραβρέθηκα εκεί όπως όλος ο κόσμος για να διαμαρτυρηθούμε για την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν ήταν συγκέντρωση του ΠαΣοΚ. Ηταν μια ομιλία υπουργού στην περιοχή μου.Δεν έριξα καμία πέτρα ή μπουκάλι. Καταδικάζω άλλωστε οποιαδήποτε μορφή βίας», αλλά δεν λέει τίποτε για τις αποδοκιμασίες.

Ο πλέον νεαρός από αυτούς που παραδέχονται ότι πήραν μέρος στις αποδοκιμασίες της βουλευτού κυρίας Μερεντίτη είναι ο κ. Σωτήρης Τσουκαρέλης, 27 ετών, πρώην πεζοναύτης και πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠαΣοΚ στα Τρίκαλα. «Δεν έχω σχέση με αυτή την κυβέρνησηπου δεν έχει σχέση με το ΠαΣοΚ» λέει και αναφέρει ότι η επίθεση που δέχθηκε η κυρία Μερεντίτη είχε οργανωθεί από τους «Αγανακτισμένους» της πλατείας: «Ηταν αρκετοί εκεί, ήταν όντως η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, άνεργη και αυτή, μόνο για διαμαρτυρία. Ηταν άλλοι δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις από το ΠαΣοΚ, περιθωριακοί, αναρχικοί και άλλοι. Θέλουν και καλά να περάσουν στον κόσμο την υποταγή. Δεν προπηλάκισα κανέναν. Ηταν μια διαμαρτυρία διότι η κυρία Μερεντίτη εδώ και χρόνια δεν μας λέει κάτι το ουσιαστικό. Αυτή και οι υπόλοιποι βουλευτές εξυπηρετούν συμφέροντα επιχειρηματιών» είπε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ