από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Απριλίου 2018
 
 

Οι Γερμανοί «ξανάρχονται» (για επενδύσεις)

Ανανεώσιμες πηγές, τουρισμός, διαχείριση απορριμμάτων στα ενδιαφέροντά τους
Οι Γερμανοί «ξανάρχονται» (για επενδύσεις)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του εστιατορίου «Τim Raue», από τα πιο ονομαστά στο Βερολίνο για την ασιατική fusion κουζίνα του, είναι ο συνδυασμός της δημιουργικότητας και της μοναδικότητας με μεγάλη δόση ελευθερίας στις επιλογές. Ενα μείγμα ταιριαστό στη λύση που αναζητείται για το ελληνικό πρόβλημα, η οποία «σερβιρίστηκε» πάνω στο krug table, το διάσημο (και μοναδικό) δρύινο τραπέζι του εστιατορίου, από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε αναλογίες εξίσου μινιμαλιστικές με τα πιάτα που ετοιμάζονταν στη διπλανή κουζίνα μπροστά στα μάτια του κ. Ευ. Βενιζέλου και των κκ. Γ. Ζανιά και Γεργκ Ασμουσεν που συνόδευαν τους δύο υπουργούς. Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται ότι απορροφήθηκε τόσο από το επίπεδο της συζήτησης με τον ομόλογό του ώστε παρέβλεψε το «spread» της κλασικής ελληνικής μερίδας σε σύγκριση με τις μικροσκοπικές γκουρμέ δημιουργίες του κ. Ράουε.

Oι ιδιωτικοποιήσεις και διάφορα αναπτυξιακά αντίμετρα που βρίσκονται πολύ κοντά στις απόψεις του κ. Ευ. Βενιζέλου για το «αναπτυξιακό μνημόνιο» που προωθεί αποτέλεσαν το πολιτικό μενού της συνάντησης με τον γερμανό ομόλογό του. Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε να κινήσει τα κατάλληλα νήματα ώστε να συναντηθεί ο υπουργός Οικονομικών με μέλη της διοίκησης της Deutsche Τelekom αλλά και με τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων. Οι επαφές του κ. Βενιζέλου στο Βερολίνο και στη Φραγκφούρτη, όπου συναντήθηκε με τον κ. ΖανΚλοντ Τρισέ, περιέλαβαν όλη την γκάμα των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη μετακύλιση των ελληνικών χρεών, το αποδεκτό επιτόκιο και τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το κλίμα από την Ευρώπη είναι σαφές. Οι γερμανοί επιχειρηματίες ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών ότι διαθέτουν τα κεφάλαια και την επιθυμία να επενδύσουν στην Ελλάδα. Εθεσαν όμως ως προϋπόθεση να δώσει η κυβέρνηση δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει μέσω του (επικαιροποιημένου) μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αναπτυχθεί μεγάλη κινητικότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία με επισκέψεις επιχειρηματιών οι οποίοι ενδιαφέρονται για διάφορες δραστηριότητες, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως τον τουρισμό, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την έρευνα, ακόμη και τον αγροτικό τομέα. Προχωρά επίσης η περαιτέρω μετοχοποίηση του 10% στον ΟΤΕ, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από γερμανικές εταιρείες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, από αυστριακές εταιρείες για τον σιδηρόδρομο, ενώ αναμένονται επαφές και με ολλανδικές επιχειρήσεις.

«Πράσινη» ενέργεια και ΕΣΠΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει εναρμονίσει τις προτεραιότητές του με το ενδιαφέρον κατ΄ αρχάς των γερμανών επενδυτών προωθώντας έργα και επενδύσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αιχμή τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον βιολογικό καθαρισμό, αλλά και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με σύμβολο την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, πιθανότατα μέσω στρατηγικού επενδυτή, με τις «μετοχές» της γερμανικής RWΕ να βρίσκονται πολύ ψηλά.

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης προωθεί αλλαγές που θα απλοποιήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο την αποδέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη. Αυτή εκτείνεται από την καλύτερη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ- η κυβέρνηση επιδιώκει τη γρήγορη αποδέσμευση των κοινοτικών πόρων και τη μεταφορά χρημάτων σε ώριμα έργα- ως τη στήριξη των εξαγωγών. Επίσης επιζητεί τη συμμετοχή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο εγχείρημα, κυρίως των μεγάλων ευρωπαϊκών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, οι οποίες θα προσκληθούν να υποστηρίξουν αλλά και να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους. Οι εταιρείες αυτές υπολογίζεται ότι έχουν ετήσιο τζίρο 60 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές ο κ. Χρυσοχοΐδης ετοιμάζει μια υπηρεσία τύπου «one stop shop» για τις επιχειρήσεις που σκοπεύουν να απευθυνθούν σε αγορές πέραν της ελληνικής. Η διαδικασία αυτή θα είναι ηλεκτρονική, αλλά το κόστος της υποδομής είναι υψηλό- αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ- και για να καλυφθεί θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ευρωπαϊκή τεχνογνωσία

Επίσης το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει «σύμφωνα τεχνογνωσίας» στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που θα προσφέρει η Ευρώπη. Σε πρώτη φάση θα ζητηθεί η συνδρομή της Ολλανδίας, η οποία έχει το πιο προωθημένο σύστημα εξαγωγών, της Γαλλίας, για το σύστημα παροχής εγγυήσεων σε τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και της Γερμανίας.

Η παροχή τεχνογνωσίας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα θα οργανωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και από το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο . Οπως αναφέρεται στην απαντητική επιστολή του κ. Μπαρόζο προς τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Κομισιόν προτίθεται να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα (task force) εντός της Επιτροπής με επικεφαλής ανώτερο αξιωματούχο. «Η ειδική ομάδα θα είναι υπεύθυνη, κάτω από τη δική μου εποπτεία και την άμεση καθοδήγηση του επιτρόπου Ρεν, να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές και τα άλλα κράτη-μέλη έτσι ώστε να συντονισθεί η τεχνική βοήθεια που ενδεχομένως η Ελλάδα χρειαστεί για να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ» αναφέρεται στην επιστολή.

Η βοήθεια μπορεί να ζητηθεί τόσο από κυβερνήσεις όσο και από άλλους διεθνείς οργανισμούς αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να ορίσει «ένα πρόσωπο ή μια οργανωτική μονάδαη οποία θα αναφέρεται απευθείας σε εσάς και η οποία θα λειτουργεί ως μόνιμος σύνδεσμος με τη δική μας ειδική ομάδα». Ως σύνδεσμος ορίστηκε ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γ. Γλυνός.

Ο κ. Γλυνός θα υποδέχεται τα αιτήματα των υπουργών, οι οποίοι θα προσδιορίζουν τα πεδία όπου χρειάζονται βοήθεια. Τα αιτήματα αυτά θα ομαδοποιούνται και θα προωθούνται στην Κομισιόν και από εκεί στους αποδέκτες, κυβερνήσεις ή φορείς. Τα έξοδα για την παροχή της τεχνικής βοήθειας, τα οποία δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα, θα καλυφθούν από το «ταμείο τεχνικής βοήθειας των διαρθρωτικών αλλαγών» . Προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων, ο κ. Γλυνός σπεύδει να εξηγήσει ότι διατηρεί φιλικότατες σχέσεις με πολλούς υπουργούς «δεν είμαι συντονιστήςούτε υπουργός, ούτε επιθυμώ να γίνω» παρατηρεί- και ότι η συμβολή του θα είναι περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα.

«Θα προχωρήσουμε τις αλλαγές και ας μας ρίξουν»

Ηκυβέρνηση θα ανοίξει όλη τη βεντάλια των διαρθρωτικών αλλαγών, μνημονιακών και μη, επιταχύνοντας τους ρυθμούς της, με στόχο να δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στη χώρα ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η απόφαση του Πρωθυπουργού, η οποία επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη, είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με κάθε κόστος, χωρίς να υπολογίζονται οι αντιδράσεις και οι συγκρούσεις με τις ομάδες που θίγονται. «Θα αλλάξουμε τη χώρα, και ας μας ρίξουν» είναι το μήνυμα που βγαίνει από τις κλειστές συσκέψεις και από τις επαφές του κ. Γ. Παπανδρέου με τους υπουργούς. Το νέο σύνθημα της κυβέρνησης είναι ότι «η ημέρα είναι μήνας» και με αυτό θα πορευτεί το προσεχές διάστημα συνδυάζοντας δράσεις που ως τώρα είτε εξελίσσονταν παράλληλα είτε καθυστερούσαν αδικαιολόγητα. Η διυπουργική επιτροπή για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που συγκάλεσε ο κ. Βενιζέλος στην αρχή της εβδομάδας δεν συνέβαλε μόνο στον συντονισμό των υπουργείων αλλά άλλαξε και τη μέθοδο δουλειάς των υπουργών, καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τους ανέπτυξε ένα σχέδιο δράσης με συγκεκριμένες προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα.

Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει όλη η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Ο νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα αλλά θα ψηφιστεί στο τέλος Αυγούστου ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη διαβούλευση καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους πρυτάνεις. Η απόφαση για την απελευθέρωση της αγοράς στα ταξί θα υλοποιηθεί χωρίς τοπικές εξαιρέσεις και υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών ταξί. Παράλληλα προχωρούν οι συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία (αντιδρούν οι γιατροί), το ενιαίο μισθολόγιο, το νέο φορολογικό σύστημα, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των πολεοδομιών με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα οι οποίες θα προετοιμαστούν με τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Επιπλέον αλλάζει πλήρως η λειτουργία του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλ.Μόσιαλου, ο οποίος θα επιφορτιστεί μεταξύ άλλων και με την ανάπτυξη του ανάλογου οπλοστασίου επιχειρημάτων για τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠαΣοΚ που θα κληθούν να υπερασπιστούν τις επιλογές και τις αποφάσεις των υπουργών.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  πες αλευρι.. | 10/07/2011 22:52
  γερμανοι φιλοι ειστε ευπροσδεκτοι μονο ως τουριστες,να φυγετε να πατε αλλου να το παιξετε βαρονοι,ο "τεμπελης χαζος" ελληνας σας πειρε χαμπαρι,θα σας σαμποταρει οτι κατοχικο σχεδιο και αν εφαρμοσετε,οπως και τοτε..
  καναρης
  απάντηση512
   
   
   
  Η πιο μεγάλη βία είναι η απόλυση και η ανεργία! | 10/07/2011 19:17
  Οτι δεν κατάφερε με το Β' παγκόσμιο η Γερμανία θα το πράξη σήμερα με τη συνεργασία της "κατοχικής" κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Λάος που μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και πέρα από τις μεθοδεύσεις που γίνονται για την ακίνητη περιουσία, φέτος θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες τα παρακάτω δημόσια περιουσιακά φιλέτα: Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Κρατικά Λαχεία, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, Αδειες Κινητής Τηλεφωνίας, Καζίνο Πάρνηθας, Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, Ελληνικό Τέσσερα Αεροσκάφη «Airbus» που ανήκουν 100% στο Δημόσιο, οι συμμετοχές του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1,2% των μετοχών) και την «Αλφα Μπανκ» (0,6%). Το πρώτο πακέτο ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο, Ελληνικά Πετρέλαια(ΕΛΠΕ), Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας, Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ), Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, Μεταλλευτικά Δικαιώματα. ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Λα'ι'κό Μέτωπο από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ μέχρι την αριστερά της αριστεράς, με κεντρικό αίτημα ΔΕΝ χρωστάμε-ΔΕΝ πουλάμε-ΔΕΝ πληρώνουμε! Κάτω η κυβέρνηση του 4ου Ράιχ!
  NS
  απάντηση624
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σε αλλο κοσμο... | 10/07/2011 17:16
  «Θα αλλάξουμε τη χώρα, και ας μας ρίξουν» Δεν θα σας ριξουμε απλως. Πρωτα ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ και μετα βλεπουμε !!! Θελετε και λιγο Κασσανδρα ? Κατασχεσεις μεχρι τριτο βαθμο συγκενειας και 20 χρονακια μινιμουμ για να Ξεκουραστειτε. Οσο για το τι υπογραφετε τωρα ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ. !!!
  Γιωργος
  απάντηση517
   
   
  Και ποιος τρελλός θα επενδύσει; | 10/07/2011 16:53
  Με απεργίες στο πιτς φυτίλι! Με πενθήμερα! Με αργόσχολους! Με κάνε ότι θες δεν μπορείς να με απολύσεις! Με απαιτήσεις παλαβές! Με συντάξεις παλαβές! Με μισθούς παλαβούς! Με νοοτροπία ότι σου κάνω χάρη που σου δουλεύω! Με γραφειοκρατία Μεσαιωνική! Με 4 βδομάδες διακοπές! Με αντιδραση στο μάτι! Kανείς δε θέλει να δουλέψει, μόνο να εισπράττει στις 15 και στις 30! Ποιος τρελλός θα επενδύσει! Εγώ τουλάχιστον δεν θα έβαζα ούτε ένα ευρώ γιατί θα πήγαινε χαμμένο.
  rovespiere
  απάντηση197
   
   
   
  Καλώς να ορίσουν (οι Γερμανοί για επενδύσεις) | 10/07/2011 16:46
  Kαλώς να ορίσουν... και οι Γερμανοί και όποιος άλλος θέλει... Το πρόβλημα δεν είναι σ' αυτούς. Είναι σε μας, που ακόμα ψάχνουμε τα κατάλληλα όπλα ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα και τις γνώσεις τους...τις επενδύσεις τους... Αλλά τι να πεις, σε μια χώρα που τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, αντιμετωπίζει ως" ξεπούλημα"-βλ. διπλανό σχόλιο κάποιου Δημήτρη- κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού, τι να πεις σε μια χώρα που ένα τμήμα του πληθυσμού της έχει παραδοθεί αμαχητί στα σκουληκιασμένα ιδεολογήματα της εδώ και καιρό πεθαμένης σοβιετιας, που όλο και ζωντανεύει ως ζόμπι στη χωρα της φαιδράς πορτοκαλέας...
  Ph.J
  απάντηση926
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αλλαγές, ανατροπές, μεταρυθμίσεις τώρα! | 10/07/2011 16:38
  Aυτό λέμε... Μεταρρυθμίσεις, αλλαγές,ανατροπές παντού, εδώ και τώρα... Ούτως ή αλλως, καλό δεν πρόκειτα να πεί κανείς και για τίποτα...Προχωράτε γρήγορα? Ξεπούλημα θα σας πουν... επιχειρείτε πάταξη της φοροδιαφυγής? Φάτσα κάρτα ο πας αντιπρόσωπος των εμπόρων και επαγγελματιών (και της ΝΔ αλλά αυτό αποσιωπείται) θα μας πουν στην τηλεόραση πόσο ανάλγητοι είστε...βάζετε κανόνες σωστου ανταγωνισμού? οι συντεχνίες θα σας ξεσκίσουν. Εκσυχρονίζεται η παιδεία? Οι μαφίες της εφορμούν... κλπ κλπ κλπ... Λοιπόν τι περιμένετε? Κάντε αυτό που πρέπει και κάποτε αν όχι τώρα, η πατρίδα θα σας ευγνωμονεί...
  Ph.J
  απάντηση146
   
   
  Οι προπτικές είναι καλές εμείς όμως μπορούμε? | 10/07/2011 14:55
  Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι στην Ελλάδα του "Αρπα κόλλα" του "δεν βαριέσαι" και του "βλέποντας και κάνοντας" είναι το κατά πόσον θα μας εμπιστευθούν σοβαροί επενδυτές. Επίσης η γραφειοκρατεία και οι συνεχείς αλλαγές νόμων είναι ένας αποτρεπτικός παράγων επενδύσεων. Είθε ο καλός Θεός της Ελλάδας να φωτίσει μερικούς άσχετους και ανεγκέφαλους να πάρουν σωστές αποφάσεις.
  ΄Ακης Μακ
  απάντηση935
   
   
  ξαναρχονται ? | 10/07/2011 14:39
  Τι εννοειτε "ξαναρχονται", οτι θα επιστρεψει ο Χριστοφορακος για να συνεχισει τις δουλειες? Κι εγω που νομιζα οτι η Ζημενς ηταν γερμανικη! Λαθος ...
  A.A.
  απάντηση1925
   
   
  Τα Κατοχικά δάνεια;;; | 10/07/2011 14:24
  Πότε επιτέλους θα έρθουν για να δώσουν τα Κατοχικά χρέη τους και όχι για να πάρουν (πάλι);;;;; Νομίζουν ότι έχουμε ασθενή μνήμη για να ξεχάσουμε όσα δεν ξεχνιούνται με τίποτε;;;;
  Ι.Φ
  απάντηση10831
   
   
  Σιγά που δεν θα ξανάρχονταν! | 10/07/2011 13:53
  Τόσους μήνες ετοιμάζουν συστηματικά το έδαφος για να φτάσουν στους στόχους τους. Τώρα που όλα είναι έτοιμα=μείναμε χωρίς σάλιο δεν θα ξανάρθουν;
  Απελπισ-μένος
  απάντηση426
   
   
  μυαλό | 10/07/2011 12:56
  καλό άρθρο.έχουμε βρεί σχεδόν τα πάντα. μυαλό
  aristophanis
  απάντηση50
   
   
  Ποια είναι η αληθινή βοήθεια στις επενδύσεις ; | 10/07/2011 12:54
  Μα γιατί όταν μιλάνε για επενδύσεις οι εφημερίδες μας μιλάνε μόνο για εξαγορές επιτυχημένων ήδη κατασκευαστικών μονάδων ή οργανισμών. Αυτά δεν χρειάζονται βοήθεια και η εξαγορά τους δεν συνιστά βοήθεια στην Ελληνική οικονομία. Δεν μας βοηθά αν ο Louis Vuitton αγοράσει την Folli Follie που έχει 400 και βάλε καταστήματα στον κόσμο και πάει μια χαρά. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί μάλλον στην αρπαγή των κερδών της. Βοήθεια είναι η ανάσταση προβληματικών οργανισμών ή η δημιουργία νέων και ειδικά κατασκευαστικών, εκεί δηλαδή, που νοσεί η Ελληνική κοινωνία Στην ανυπαρξία κατασκευαστικής κουλτούρας σε αντίθεση με τη Βόρεια Ευρώπης.
  Φώτης
  απάντηση121
   
   
  κυρίως γεύμα: η δημόσια περιουσία | 10/07/2011 12:46
  Μπράβο πάντως, ο τρόπος που το παραθέτετε ταιριάζει απολύτως στην περιγραφή των παραμονών της γαλλικής επανάστασης ("γιατί ο λαός φωνάζει για ψωμί, και δεν τρώει παντεσπάνι..."). Τα δρύινα τραπέζια, οι γκουρμέ του κ.τάδε. και η αφρόκρεμα υπεράσπισης των τραπεζών σε βάρος του δημοσίου, να συζητάει για τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου.
  Cas
  απάντηση1210
   
   
  ΦΟΒΟΣ.... | 10/07/2011 12:19
  Σε οσους θα κανουν την ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ και θα ρημαξουν τη χωρα, καντε την ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΙΣΗ!!! Ξερετε τι πρεπει να κανετε...... ΑΖ
  AZ
  απάντηση4819
   
   
  ξεπουλημα | 10/07/2011 09:19
  ξεπουλημα
  δημητρης
  απάντηση7318
   
   
   
  ** | 10/07/2011 07:58
  Φευγοντας πριν απο 3 χρονια απο την Ελλαδα κατα ενα τροπο θεωρω τον εαυτο μου τυχερο για την επιλογη μου για τα οσα ακολουθησαν στην πατριδα, μεταναστης πλεον στην Αυστραλια δεν παυω να στενοχωριεμαι με οσα συμβαινουν τον τελευταιο καιρο στην Ελλαδα και κανουν τον γυρω του κοσμου. Κατα την ταπεινη μου γνωμη θα πρεπει ν αλλαξουν πολλα πραγματα για να ερθουν, εαν τελικα ερθουν καλυτερες μερες.. Ενας παραγοντας ο οποιος θα βοηθησει ειναι οι επενδυσεις, οι πραγματικες ομως επενδυσεις κι οχι αυτες οι οποιες γινονταν τα τελευταια χρονια με τα τεραστια ποσα τα οποια οσοι τα καρπωθηκαν τα εκαναν βιλες σε κοσμοπολιτικα νησια και πολυτελεις θαλαμηγους.. Μενοντας πλεον μονιμα στην Αυστραλια κι εργαζομενος εδω ειδα οτι ο πρωταρχηκος παραγοντας για τις επενδυδεις ειναι η κατα πολυ μειωση των ασφαλιστικων εισφορων, μολις το 9% του μισθου παει για ασφαλιστικες εισφορες, αλλα το κυριοτερο η συνταξη αποδιδεται στα 65 οτι δουλεια κι εαν κανεις, απο οικοδομος μεχρι αστυνομικος, ουτε μερα νωριτερα... δεν υπαρχουν 35ετιες,μητερες με ανηλικα και καθε ειδους παραθυρα για να παρεις συνταξη νωριτερα. Υπαρχουν ολες κι ολες 3 εταιρειες οι οποιες διαχειριζονται τα κεφαλαια τα οποια μαζευονται απο τις εισφορες αυτες. Στην Ελλαδα ομως καθε κλαδος εχει ή θελει να εχει το δικο του ταμειο, οι εισφορες ειναι πολυ, παρα πολυ μεγαλες για τα δεδομενα των οικονομικων δυνατοτητων των εταιρειων, μια εταιρεια η οποια απασχολει 5 ατομα προσωπικο και τους αμοιβει με 500 ευρω θελει περιπου αλλα τοσα για την ασφαλιστικη τους καλυψη οποτε και να θελει να παρει κι αλλους δεν μπορει.. Γι αυτο γνωμη μου κι αποψη μου ειναι εαν θελουμε επενδυσεις και αναπτυξη θα πρεπει ολοι να βαλουν νερο στο κρασι τους, θα πρεπει ολοι να κανουν θυσιες, να δημοιουργηθουν νεες θεσεις και να ανεβει η αγοραστικη δυναμη, μονον ετσι θα υπαρχει αναπτυξη, γιατι μονο με φορους δεν καταφερνεις τιποτα απλα βυθηζεσαι γρηγοροτερα..
  kostas
  απάντηση1118
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-