Σκληρή γραμμή στο σκάνδαλο της Siemens αναμένεται να τηρήσει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, η ηγεσία της οποίας εξετάζει πολύ σοβαρά –και είναι πιθανά να το πράξει- την αποχώρησή της από την ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε μια επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ και θέλει να μετατρέψει ένα αμιγώς «πράσινο» σκάνδαλο σε γαλάζιο, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών την αξιωματική αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό το λόγο στις συσκέψεις που έχουν γίνει στη Ν.Δ. υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ.με την παρουσία όλων των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, όπου συμμετείχε και ο διευθυντής του νομικού του γραφείου κ. Π. Μπαλτάκος, φέρεται να καταλήγουν στην εξής τακτική:

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συμμετάσχει κανονικά στη συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής, για το εάν πρέπει ή όχι να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο της Siemens, αλλά προσανατολίζεται να αποχωρήσει από την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις.

«Τορπιλίζει τη συναίνεση η

προανακριτική της Siemens»

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να υψώσει υπέρμετρα τους τόνους της κριτικής και αυτό θα φανεί έντονα στις δυο συνεδριάσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, όπου θα συνεδριάσουν τα δυο βασικά κομματικά όργανα του κόμματος, η Εκτελεστική Γραμματεία και η Πολιτική Επιτροπή.

Στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης τορπιλίζει το όποιο περιθώριο συναίνεσης θα μπορούσε να υπάρξει στο πολιτικό πεδίο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

«Μόνο τυχαία δεν είναι η συγκεκριμένη κίνηση να επανέλθει με τόση βιασύνη το θέμα της Siemens στο προσκήνιο. Η κίνησή τους βάζει τέρμα στη συναίνεση» έλεγε στο Βήμα στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. και μιλάει για «απίστευτες μεθοδεύσεις» και «άθλιο κομματισμό του ΠαΣοΚ που γέννησε την πιο απίστευτη πολιτική ανηθικότητα».

Το γεγονός ότι ζητείται η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ τους κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη (νυν βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας), για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, έχει προκαλέσει οργή στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει η ηγετική ομάδα καμία σχέση με τα δυο πρόσωπα.

«Στόχος είναι η Ν.Δ. και απλά χρησιμοποιούνται τα δυο πρόσωπα» λένε κορυφαία στελέχη που τονίζουν ότι το ΠαΣοΚ θέλει την αποδυνάμωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια περίοδο που ανεβαίνει δημοσκοπικά.

«Στόχος του ΠαΣοΚ να

γαντζωθεί στην εξουσία»

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι η κυβέρνηση και το βαθύ ΠαΣοΚ στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία, χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που διαθέτει και γι’ αυτό προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια να στοχοποιήσει δυο πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, το περιβάλλον του οποίου συμφωνεί πλήρως με την τακτική της ηγεσίας της Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο τέως Πρωθυπουργός εκτιμά ότι η κίνηση αυτή στην παρούσα χρονική στιγμή δεν έγινε τυχαία, αφού στόχος του ΠαΣοΚ, κατ’ αυτόν, είναι να εξαντλήσει κάθε περιθώριο παραμονής στην εξουσία και επέλεξε να βάλει και πάλι στο κάδρο των ευθυνών τη Ν.Δ.

«Στόχος του ΠαΣοΚ είναι να γαντζωθεί στην εξουσία. Αυτό θα το προσπαθήσει με κάθε τρόπο. Οι χειρισμοί στην υπόθεση της Siemens αυτό δείχνουν» λέει στο Βήμα, τακτικός συνομιλητής του κ. Καραμανλή.

Βέβαια, υπάρχουν και βουλευτές της Ν.Δ. που σημειώνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «πιάστηκε στον ύπνο» και «κακώς είχε επαναπαυθεί, ότι το ΠαΣοΚ δεν είχε πρόθεση να επαναφέρει το θέμα».

Επίσης, σημειώνουν ότι έπρεπε το κόμμα να ήταν προετοιμασμένο για μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης και να αντιδράσει ανάλογα, από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ζητάει συναίνεση και από την άλλη στοχοποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση, ως υπεύθυνη για το σκάνδαλο της Siemens.

«Είναι ‘‘πράσινο’’ το σκάνδαλο»

Για επιχείρηση συγκάλυψης που προκαλεί την κοινωνία μιλάει η Ν.Δ. και κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι είχε το θράσος να θελήσει να μετατρέψει το πράσινο σκάνδαλο της Siemens σε δήθεν σκάνδαλο της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Βάζοντας στο απυρόβλητο όλα τα στελέχη του ΠαΣοΚ που εμπλέκονται στην υπόθεση, τραυμάτισε βαρύτατα την αλήθεια και τη σοβαρότητα. Αγνόησε, ακόμα, και τις δύο μοναδικές ομολογίες για μίζες που έγιναν από τον Τσουκάτο και τον Μαντέλη» τονίζει ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης και συμπληρώνει: «Τραυμάτισε, όμως, και την ίδια την πολιτική αξιοπρέπεια του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να ντύσει τις δικές του αμαρτίες με ξένα ρούχα».

Από τη άλλη πλευρά, η Δημοκρατική Συμμαχία κατηγορεί και τα δύο κόμματα (ΠαΣοΚ και ΝΔ) ότι επέλεξαν τη λογική των συμψηφισμών με αποτέλεσμα της συγκάλυψη της υπόθεσης, για να «μη μάθει ποτέ η ελληνική κοινωνία ποιοι πήραν τα λεφτά, που πήγαν οι μίζες, ποια είναι η διαδρομή του μαύρου πολιτικού χρήματος προς πρόσωπα και κόμματα από τις προγραμματικές συμβάσεις και τις προμήθειες του ΟΤΕ και των άλλων δημοσίων φορέων».

«Φαύλο» το ΠαΣοΚ λέει

ο Αλογοσκούφης

Για «πρωτοφανή πράξη φαυλότητας» κατηγορεί το ΠαΣοΚ ο κ. Αλογοσκούφης και αποδίδει στο κυβερνών κόμμα πρόθεση να τον στοχοποιήσει, ενώ ξέρει ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση σε όσα αναφέρει η πρόταση των βουλευτών του, και μιλά για αίολες κατηγορίες εναντίον του και για κομματική δίωξη.

«Τα όσα αναφέρονται για να δικαιολογήσουν την εμπλοκή του ονόματός μου δεν έχουν καμία βάση. Οι βουλευτές του ΠαΣοΚ επικαλούνται διατάξεις οι οποίες δεν έχουν εφαρμογή στον ΟΤΕ ως εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρίας του δημοσίου» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Αλογοσκούφης.

Στη συνέχεια, σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεν έχει βάσει του νόμου αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου πέραν αυτών που προβλέπονται για οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία της χώρας.

«Ο ΟΤΕ δεν είναι ΔΕΚΟ. Αυτά σκοπίμως αποσιωπώνται στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ουδεμία λοιπόν πράξη ή παράλειψη μπορεί να μου καταλογιστεί σε σχέση με τον ΟΤΕ» υπογραμμίζει.