Οι κκ. Γ. Αλογοσκούφης και Χρ. Μαρκογιαννάκης παραπέμπονται στην προανακριτική, ενώ οι κκ. Αν. Μαντέλης και Α. Τσοχατζόπουλος στην τακτική δικαιοσύνη.

2+2 παραπομπές περιλαμβάνει το πόρισμα που υπογράφουν 108 βουλευτές του ΠαΣοΚ σχετικά με την περαιτέρω διερεύνηση τεσσάρων πρώην υπουργών για το σκάνδαλο της Siemens. Συγκεκριμένα παραπέμπει σε προανακριτική επιτροπή τους «γαλάζιους» κκ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη με το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατ’ εξακολούθηση και τους «πράσινους» κκ. Αν. Μαντέλη και Α. Τσοχατζόπουλο στην τακτική δικαιοσύνη καθώς το μεν αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας που τους αποδίδεται έχει παραγραφεί και το δε αδίκημα του ξεπλύματος βρώμιου χρήματος δεν εμπίπτει στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και ως εκ τούτου τα σχετικά στοιχεία θα αποσταλούν στην τακτική δικαιοσύνη (όπου ήδη βρίσκεται η υπόθεση του κ. Μαντέλη) ώστε να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες.

Για όλα αυτά θα τοποθετηθεί και το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τρεις δικαστικούς λειτουργούς, πριν φτάσει η υπόθεση στην λεγόμενη προανακριτική επιτροπή, η οποία βάσει των προθεσμιών που προβλέπονται εφ’ όσον συγκροτηθεί θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που υπέβαλλε η κυβερνητική πλειοψηφία, προκύπτουν τα εξής:

1. Για τον κ. Γ. Αλογοσκούφη: για τον πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της ΝΔ από το 2004-2008 υποστηρίζεται ότι επί υπουργίας του το Δημόσιο υπέστη την μεγαλύτερη οικονομική απώλεια λόγω της προγραμματικής συμφωνίας 8002 του ΟΤΕ με την Siemens καθώς «δεν διεκδίκησε όπως όφειλε τα υπερτιμήματα και δεν απαίτησε από την Siemens τις νόμιμες αποζημιώσεις». Μάλιστα η οικονομική ζημία υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 286.154.918 ευρώ. Έτσι προτείνεται η παραπομπή του σε προανακριτική επιτροπή για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

2. Για τον κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη: για τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης από 2004-2006 και αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για την δημόσια τάξη από 9.1.2009-10.10.2009, αναφέρεται σχετικά με την εμπλοκή του στην παραλαβή του συστήματος ασφαλείας C4I ότι «δεν διαχειρίστηκε σωστά και με επιμέλεια την δημόσια περιουσία, καθ’ όσον οι εταιρείες SAIC και SIEMENS ωφελήθηκαν οικονομικά από τη συμπεριφορά του και συγκεκριμένα από πληρωμές προς αυτές και από την αποδέσμευση εγγυητικών επιστολών τους καλής εκτέλεσης με αντίστοιχη ζημία της περιουσίας του Δημοσίου». Μάλιστα σημειώνεται πως «δεδομένου ότι το σύστημα C4I ουδέποτε παραλήφθηκε», υπολογίζεται ότι η περιουσιακή ζημία του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται εξαιτίας των παραπάνω σε 254.999.999 ευρώ, δηλαδή όσο το συνολικό τίμημα της σχετικής σύμβασης. Με βάση αυτά, παραπέμπεται στην προανακριτική επιτροπή για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

3. Για τον κ. Αν. Μαντέλη: για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών επί ΠαΣοΚ από 1997-2000, ο οποίος ενέκρινε τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ με την Siemens (8002) και ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι έλαβε υπό μορφή προεκλογικής χορηγίας δυο εμβάσματα 200.000 και 240.000 γερμανικών μάρκων, αναφέρεται ότι υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για πιθανολογούμενες δωροδοκίες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Όπως αναφέρεται όμως, έχει επέλθει παραγραφή για το πρώτο αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και ως εκ τούτου το αξιόποινο της συγκεκριμένης πράξης έχει εξαλειφθεί. Όσον αφορά το δεύτερο αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, επισημαίνεται ότι ήδη βρίσκεται στην τακτική δικαιοσύνη η οποία έχει ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος του και του έχει απαγορεύσει την έξοδο από την χώρα. Άρα, σε ότι αφορά τον κ. Μαντέλη δεν αλλάζει κάτι.

4. Για τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο: για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας του ΠαΣοΚ από 1996-2001, αναφέρεται ότι βρέθηκαν χρηματικά ποσά σε λογαριασμού δυο υφισταμένων του (κατονομάζονται οι κκ. Αν. Κάντας και Π. Νικολαίδης) οι οποίοι φέρονται να μην έδωσαν πειστικές απαντήσεις για την προέλευση των χρημάτων αυτών και ότι βάσει καταθέσεων από την Γερμανία δόθηκαν 10 εκ. ευρώ σε στελέχη της Siemens Hellas «ως προμήθεια για τη σύμβαση των πυραύλων Patriot» ως «φακελάκι προς το στρατό για το κλείσιμο της σύμβασης». Με αυτό το σκεπτικό «πιθανολογείται διάπραξη παθητικής δωροδοκίας από τον τότε υπουργό, διότι δεν είναι γνωστό αν το ΄΄φακελάκι΄΄ που αναφέρεται στις καταθέσεις από την Γερμανία αφορά πολιτικό πρόσωπο ή αξιωματούχο». Ωστόσο, και για τον κ. Τσοχατζόπουλο το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί, ενώ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που του αποδίδεται, προτείνεται να αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία στην τακτική δικαιοσύνη ως αρμόδια να διερευνήσει και να εκδικάσει την αξιόποινη αυτή πράξη.