Περικοπές στις απολαβές των βουλευτών από την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και αντικατάσταση μέρους των αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού που τους χορηγούνται από χαμηλότερου κυβισμού, φέρεται έτοιμος να εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος.

Υπό το βάρος της κοινωνικής πίεσης και στο πλαίσιο των παραινέσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού για περαιτέρω περικοπές στις απολαβές των βουλευτών, ο κ. Πετσάλνικος προωθεί σχετική πρωτοβουλία η οποία περιλαμβάνει μείωση της αποζημίωσης που λαμβάνουν για την συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής. Σημειώνεται ότι κάθε βουλευτής – μέλος επιτροπής αμείβεται πλέον της βουλευτικής αποζημίωσης που λαμβάνει για την συμμετοχή του στις συνεδριάσεις με 250 ευρώ καθαρά, ποσό το οποίο αναμένεται πλέον να μειωθεί κάτω των 200 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με αποφάσεις του κ. Πετσάλνικου (Φεβρουάριος και Μάιος 2010), είχε μειωθεί το σύνολο των αποδοχών τους στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας. Με τα μέτρα που ελήφθησαν οι περικοπές σε μηνιαία βάση ανέρχονται περίπου στο 25%, ενώ ήδη έχει επιβληθεί στους βουλευτές η εισφορά αλληλεγγύης 5% επί των αποδοχών τους. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς το σύνολο της μείωσης μετά και τα νέα μέτρα που προωθεί ο κ. Πετσάλνικος θα κυμαίνεται γύρω στο 33-34% επί του συνόλου των αποδοχών τους. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους υπολογισμούς, οι απολαβές των «εθνοπατέρων» ετησίως αναμένεται να κυμαίνονται από 70.000 έως 80.000 ευρώ (καθαρά) ή 5.800 έως 6.600 ευρώ μηνιαίως.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα οφέλη που απολαμβάνουν από την τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια, την παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού και την χορήγηση επιδομάτων γραφείου, εξόδων κίνησης, αλλά και την απασχόληση επιστημονικών συνεργατών που μισθοδοτούνται από την Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία (κρίσιμη) συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει: «Οι βουλευτές, είμαι σίγουρος ότι είναι έτοιμοι να κάνουν και περισσότερες θυσίες και να είναι το παράδειγμα, μπροστά στις θυσίες που κάνει ο Ελληνικός λαός. Ήδη, έχουν κάνει θυσίες και είμαι σίγουρος ότι και ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να εισηγηθεί και άλλες».

Στο πνεύμα αυτό επιχειρείται να κινηθούν και οι παραπάνω πρωτοβουλίες, αν και θεωρούνται ακόμη και από βουλευτές ως «μη τολμηρές». Σημειώνεται ότι κόμματα όπως το ΚΚΕ, ή συγκεκριμένοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο «γαλάζιος» κ. Κυρ. Μητσοτάκης, έχουν ταχθεί υπέρ των θαρραλέων περικοπών της βουλευτικής αποζημίωσης (όπως με την πλήρη κατάργηση των οικονομικών απολαβών από την συμμετοχή στις επιτροπές καθώς θεωρείται μέρος των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων των βουλευτών) και υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής σύνταξης.

Στο πλαίσιο των περικοπών που προωθεί ο κ. Πετσάλνικος θα είναι και η αντικατάσταση των μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων που δικαιούνται οι βουλευτές (μέσω leasing) από μικρότερου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αυτό δεν αφορά το σύνολο του στόλου των αυτοκινήτων που διαθέτουν (προβλέπονται εξαιρέσεις για τους βουλευτές της περιφέρειας οι οποίοι διανύουν μεγάλες αποστάσεις για λόγους οδικής ασφάλειάς τους).