Με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους αναμένεται από… Σεπτέμβριο, η Αθήνα ξεκινά μία επιχείρηση πειθούς στις δύσκολες πρωτεύουσες όπου και θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις. Πρώτο βήμα στην επιχείρηση αυτή είναι η διήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την Τετάρτη (5 και 6 Ιουλίου) στο Βερολίνο ο κ. Στ. Λαμπρινίδης. Την επίσκεψη στη Γερμανία θα ακολουθήσει την Πέμπτη 7 Ιουλίου επίσκεψη στην Αυστρία, άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα που τηρεί ιδιαίτερα αυστηρή στάση έναντι της Αθήνας.

Στην πρώτη ουσιαστικά δύσκολη αποστολή του από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει με τη γερμανική ηγεσία αλλά και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις της «οικονομικής ατμομηχανής» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας για την περίοδο 2012 – 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λαμπρινίδης θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Γκουϊντο Βεστερβέλε, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών σοσιαλδημοκρατών Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ, αλλά και τον συμπρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ. Ο έλληνας υπουργός, που θα εκφωνήσει και ομιλία στη Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικής Πολιτικής, δεν αποκλείεται πάντως να έχει και άλλες συναντήσεις ενώ θα βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα, οι οποίες όμως θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητες και η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα ήταν προτιμότερο να μην ανακοινωθούν προς το παρόν. Κατά την παραμονή του στη Βιέννη, ο κ. Λαμπρινίδης θα έχει συνομιλίες με τον αυστριακό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Μίχαελ Σπιντελέγκερ.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ιδιαίτερα η επίσκεψη στο Βερολίνο έχει τριπλό στόχο.

Καταρχήν, να επισημανθούν τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης με τελευταίο την ψήφιση του δύσκολου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής εν μέσω έντονης κοινωνικής έντασης.

Δεύτερον, να διερευνηθούν οι προθέσεις τόσο της κυβέρνησης Μέρκελ όσο και των υπολοίπων γερμανικών κομμάτων, η ψήφος των οποίων θα είναι κρίσιμη στη Μπούντεσταγκ για την έγκριση ενός νέου πακέτου βοήθειας – όταν αυτό οριστικοποιηθεί.

Και, τρίτον, να γίνει προσπάθεια να πεισθεί η γερμανική κοινή γνώμη ότι αξίζει να δοθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα για τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.

Πέραν πάντως των προβλημάτων και των δυσκολιών που υπάρχουν γιανα βρεθεί η «χρυσή τομή» με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας – άλλο ένα ζήτημα που θα συζητήσει ο κ. Λαμπρινίδης – από την Τρίτη 5 Ιουλίου ξεκινά στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης η ακρόαση επί του αν η συμμετοχή του Βερολίνου στο πακέτο βοήθειας είναι σύννομη βάσει το γερμανικού δικαίου.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, έχουν υποβληθεί στο δικαστήριο, που στο παρελθόν έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στη στάση της Γερμανίας σε ευρωπαϊκά θέματα, περίπου 50 αγωγές, αλλά τελικώς θα εξετασθούν μόνο τρεις. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν αναμένεται πριν περάσουν μερικές εβδομάδες, αλλά μία αρνητική απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει τη στάση της γερμανικής κοινής γνώμης και κατ’ επέκταση της Μπούντεσταγκ.