Συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, της λιμενικής Αρχής Πειραιά, ο 68χρονος Αμερικανός πλοίαρχος του υπό αμερικανική σημαία σκάφους «Audacity of Hope», το οποίο απέπλευσε παράνομα την Παρασκευή από το Πέραμα με προορισμό την Γάζα. Το πλοίο ακινητοποιήθηκε από σκάφος του Λιμενικού και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Χαμάς.

Ο πλοίαρχος οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία στον εισαγγελέα Πειραιά και του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, βάσει των άρθρων 234 του Κοινού Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί και κρατείται μέχρι να επαναπροσαχθεί την Τρίτη 5 Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο πλοίο ανήκει στον στολίσκο «Ένα καράβι για τη Γάζα», μαζί, σύμφωνα με πληροφορίες, με πέντε ακόμη πλοιάρια.

Εξ αυτών, τρία βρίσκονται στον Πειραιά, δύο στην Κρήτη και ένα στην Κέρκυρα.

Τα πλοιάρια είχαν προγραμματίσει να αποπλεύσουν την Παρασκευή για τη Γάζα, κάτι που δεν έγινε, μετά την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, με την οποία απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία από όλα τα ελληνικά λιμάνια προς την θαλάσσια περιοχή της Γάζας.

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, επέκρινε τις ελληνικές λιμενικές αρχές για την ακινητοποίηση του αμερικανικού πλοίου, που μετέχει στον στολίσκο ο οποίος επρόκειτο να κατευθυνθεί προς τη Γάζα για να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.

«Είναι μια απάνθρωπη ενέργεια. Αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες» αναφέρει η Χαμάς σε ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε από την πολιτική του διοίκηση στη Δαμασκό και αντίγραφό της περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.