Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έκανε επισήμως λόγο για «αντάρτικο πόλεων» και οργανωμένο σχέδιο. Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σύσσωμη επίθεση κατά της κυβέρνησης και των αστυνομικών χειρισμών στο διήμερο των επεισοδίων στο Σύνταγμα. Για πρώτη φορά μάλιστα σχεδόν όλα τα κόμματα μίλησαν για «προβοκάτορες», ενώ ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό σταθμόέμοιαζε με ενίσχυση των επιχειρημάτων τους. Παραδόξως, το σκηνικό του μίσους και του τρόμου που στήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος μπορεί να θεωρηθεί ότι όλους τους δικαιώνει. Διότι οι μικρές «βεντέτες» που εδώ και χρόνια αναπτύσσονται μεταξύ συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων βρήκαν (και) αυτές τις ημέρες ευκαιρία να ανέλθουν στην επιφάνεια. Αντιεξουσιαστές εναντίον ακροδεξιών- και τούμπαλιν-, «Αγανακτισμένοι» εναντίον ακροδεξιών αλλά και, μερικώς, εναντίον κουκουλοφόρων. Και όλοι μαζίεναντίον των ΜΑΤ, ειδικά απ΄ όταν άνοιξαν την… κάνουλα των χημικών και γέμισαν δακρυγόνα την Αθήνα, ενώ ούτε τώρα έλειψαν περιστατικά συνεργασίας «πατριωτών» με αστυνομικούς.

Η Αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα. Οι πληροφορίες της ανέφεραν ανησυχητικά δεδομένα. «Το Σύνταγμα είναι “αρματωμένο”» έλεγαν ορισμένες εξ αυτών. Ηρθαν εκτάκτως μεγάλες δυνάμεις από την επαρχία. Περίπου 45 διμοιρίες των ΜΑΤ επεχείρησαν στο κέντρο της Αθήνας. Το βράδυ της Τετάρτης μάλιστα τρεις διμοιρίες κλήθηκαν εσπευσμένα από τη Θεσσαλονίκη. Βασικός φόβος ήταν τυχόν επιχείρηση εισβολής στη Βουλή, σε ένα σενάριο που είχε εξίσου προκαλέσει ανησυχίες πέρυσι τον Μάιο. Στην πράξη επιβεβαιώθηκε μόνο το μίσος που αναμενόταν. Δεν επιβεβαιώθηκαν τα περί «όπλων» στο Σύνταγμα, ούτε και άλλα, ακόμη πιο κινδυνολογικά σενάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο ημέρες επεισοδίων έπεσαν μόλις δύο ή τρεις μολότοφ. «Η μολότοφ θέλει προετοιμασία» λέει άνθρωπος του χώρου. «Απόδειξη ότι δεν ήταν προετοιμασμένο τίποτε είναι ότι δεν έπεσαν πολλές, παρά μόνο ελάχιστες που προετοιμάστηκαν πρόχειρα» συμπληρώνει.

Στο Σύνταγμα βέβαια για δύο ημέρες οι κουκουλοφόροι με σφυριά και ειδικό εξοπλισμό… κατεδαφίσεων δεν έλειψαν. Αντίθετα, έμοιαζαν με πλειοψηφία. Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου είναι χαρακτηριστικές, ενώ τα καταστήματα, κυρίως στο Μοναστηράκι, που πωλούν αντιασφυξιογόνες μάσκες ξεπούλησαν. Σύσσωμη η Αριστερά μίλησε για προβοκάτορες. Ανάλογα επιχειρήματα επιστράτευσαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ – για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Το βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού Αlter που έδειχνε τρεις ακροδεξιούς συνδικαλιστές να βρίσκουν καταφύγιο σε δυνάμεις των ΜΑΤ στον προαύλιο χώρο της Βουλής ενίσχυσε την επιχειρηματολογία. Αποδείχθηκε βέβαια ότι ήταν ακροδεξιοί της ΕΘΕΛ που είχαν προηγουμένως έρθει σε σύρραξη με αντιεξουσιαστές

Ο «εμφύλιος» της πλατείας (Εξαρχείων)

Την ώρα όμως που η κουβέντα περί «προβοκατόρων» φουντώνει στη Βουλή, στον χώρο της πλατείας Συντάγματος δεν έχουν την ίδια γνώμη. Ενας εμφύλιος υποβόσκει τις τελευταίες εβδομάδες στον αποκαλούμενο «χώρο της άκρας, κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς». Ενας εμφύλιος ο οποίος ακόμη δεν έχει εκφραστεί με δυναμικές ενέργειες, ωστόσο, όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, δεν αποκλείεται σύντομα να εξελιχθεί σε… μάχη.

Τρία είναι τα «μέτωπα» που έχουν σχηματιστεί. Το πρώτο έχει ενταχθεί- ή και οργανώνει- τους «Αγανακτισμένους», επιμένει στον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και αφήνει πίσω του τη βία σε κάθε μορφή της. Βρίσκεται στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το δεύτερο μέτωπο προέρχεται από τον λεγόμενο «χώρο των Εξαρχείων». Το αποτελούν αναρχικοί οι οποίοι αποδέχθηκαν την επιρροή των ισπανών «Αγανακτισμένων» και τη μέθοδο των ειρηνικών καταλήψεων σε κεντρικές πλατείες, διότι κατανόησαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα γιγαντωθεί ένα κίνημα ανατροπής. Αποκήρυξαν μάλιστα τη βία στην παρούσα φάση, την οποία η ιδεολογία τους δεν αποκλείει ως μέσο για την επίτευξη του σκοπού. Το τρίτο μέτωπο περιλαμβάνει τους… αμετανόητους. Πρόκειται για αντιεξουσιαστές που παρέμειναν σε απόσταση από το κίνημα των «Αγανακτισμένων», συμμετείχαν ελάχιστα και ανέμεναν την ευκαιρία να συνεχίσουν τον αγώνα, όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται, μέσα και από πράξεις βίας.

«Οι “μέσα-έξω”, όπως τους χαρακτηρίζουμε, αυτοί που δηλώνουν αναρχικοί και αντιεξουσιαστές αλλά συμμετέχουν σε οργανωμένα κόμματα, σε συνιστώσες κομμάτων της Αριστεράς», λέει άνθρωπος του χώρου, «αντιδρούν προς εκείνους που επιμένουν στη βία».

Εκεί αποδίδει και τη… λει ψανδρία κουκουλοφόρων κατά το διήμερο των επεισοδίων, καθώς ομάδες μόλις 500-700 ατόμων συμμετείχαν στα επεισόδια, αντίθετα με σκηνικά σύγκρουσης κατά το παρελθόν. «Κατά διαστήματα πλήθαιναν, αλλά μόνο όταν η οργή των “Αγανακτισμένων” της πλατείας για τα χημικά της Αστυνομίας ή τις εφόδους της στο Σύνταγμα τους έστρεφε εναντίον της», λέει ενώ τονίζει ότι «το “μαύρο μπλοκ” δεν εμφανίστηκε οργανωμένο στις πορείες του διημέρου». Από τις 15 Ιουνίου κιόλας και το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο κατά του Μεσοπρόθεσμου ξεκίνησαν οι πρώτες αντεγκλήσεις. Οταν εμφανίστηκαν οι κουκουλοφόροι, οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου έδειχναν μέλη των «Αγανακτισμένων» και του κύκλου οργάνωσης της πλατείας να τους καλούν να σταματήσουν τις επιθέσεις εκείνο το μεσημέρι.

Οι γνωρίζοντες δεν αποκλείουν μάλιστα στο μέλλον και φανερές συγκρούσεις μεταξύ μελών του ίδιου χώρου. «Αναπτύσσονται τάσεις βεντέτας μεταξύ ατόμων που ως την 25η Μαΐου (ημέρα «έναρξης» του κινήματος των «Αγανακτισμένων») ήταν σύντροφοι». Διόλου τυχαία άλλωστε, προκειμένου να προστατέψουν το κίνημά τους, οι «Αγανακτισμένοι» το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μετέφεραν τη συνέλευσή τους στο Μοναστηράκι, διαχωρίζοντας τη θέση τους και αφήνοντας το πόστο του Συντάγματος στις αντιπαραθέσεις κουκουλοφόρων- Αστυνομίας.

«Μπερδεμένοι» ακροδεξιοί

Το μίσος εντοπίζεται και στην πλευρά των ακροδεξιών, σκληρών ή απλώς «πατριωτών», οι οποίοι συνιστούν ένα τέταρτο, δικό τους μέτωπο στο Σύνταγμα. Πολλά τα μικρο-επεισόδια κατά τον μήνα της κατάληψης. Κορυφαίες όμως, οι συγκρούσεις σώμα με σώμα με αντιεξουσιαστές, στα πέριξ της πλατείας στις 15 Ιουνίου αλλά και το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης. Εντύπωση πάντως προκαλεί και το γεγονός ότι αρκετές φορές, οι πιο light εθνικιστές δεν δίστασαν να επιτεθούν σε δυνάμεις των ΜΑΤ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ρίξιμο των κιγκλιδωμάτων μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, που αποτέλεσε τη «σπίθα» για τα επεισόδια, συμμετείχαν κυρίως άτομα του «πατριωτικού» μπλοκ που σε κάθε συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» καταλαμβάνουν εκείνο το σημείο. Αλλά και το βράδυ της Τρίτης, πιτσιρικάδες από την ίδια πτέρυγα, συμμετείχαν στα μικρο-επεισόδια ρίχνοντας μπουκάλια και αντικείμενα, αλλά και βρίζοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ επί της Βασιλίσσης Σοφίας.

«Αρχισα να φωνάζω στα ΜΑΤ “μην βαράτε, μην πετάτε χημικά”»

Στην πλατεία Συντάγματος το μεσημέρι της Τρίτης, πρώτης ημέρας της 48ωρης γενικής απεργίας, τα ΜΑΤ έπιασαν τον 57χρονο Σήφη Καυκαλά, αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα, που διαδήλωνε έξω από τη Βουλή. Η στιγμή της σύλληψής του και του προπηλακισμού του καταγράφηκε σε βίντεο μαζί με το στιγμιότυπο που έδειχνε τρεις ακροδεξιούς συνδικαλιστές να οδηγούνται υπό την προστασία της Αστυνομίας προς τη Βουλή.

Στέλεχος της ΚΝΕ ο νεαρός, τότε, Σήφης Καυκαλάς την εποχή του «Εδώ Πολυτεχνείο…» συμμετείχε στην εξέγερση κατά της χούντας και συνέχισε να είναι στρατευμένος στην κομμουνιστική Αριστερά. Ως τον Νοέμβριο του 1989, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, από όπου αποχώρησε, στη συνέχεια εκ των ιδρυτών του ΝΑΡ και σήμερα στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

«Στις 4 η ώρα το μεσημέρι της Τρίτης ήμουν στην Οθωνος και Αμαλίας, εκεί που ήταν τα πρωτοβάθμια σωματεία και η Κίνηση “Δεν πληρώνουμε- Δεν χωστάμε ”. Μια διμοιρία ΜΑΤ ανεβαίνει την Οθωνος, στέκεται στη γωνία, μπροστά στο ΚΕΠ, και εξαπολύει έναν άνευ προηγουμένου χημικό πόλεμο. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Επίθεση χωρίς να τους έχουμε προκαλέσει καθόλου. Προφανώς η εντολή ήταν να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Πράγματι με τόσα χημικά, δακρυγόνα και κρότους λάμψης διέλυσαν τον κόσμο. Εγώ τρελάθηκα. “Κάτι πρέπει να κάνω” σκέφτηκα. Τους πλησίασα, άρχισα να φωνάζω “μη βαράτε, μην πετάτε χημικά” με σκοπό να τους κάνω να απασχοληθούν μαζί μου έτσι ώστε για λίγα έστω λεπτά να υπάρχει μια ανακούφιση για να ανασυνταχθεί ο κόσμος. Με τσάκωσαν και με πήγαν στην αρχή στη στοά Οθωνος 10. Δεν θέλω να μιλήσω για τα χτυπήματα, μου έριξαν κάποιο υγρό στον αυχένα που μου παρέλυσε το κρανίο αριστερά και πόναγε το αφτί μου. Είναι οι στιγμές που νιώθω τον φοβερό πόνο και σφαδάζω.

Μου λένε “συλλαμβάνεσαι”,ήθελαν να περάσουν χειροπέδες, με ρωτούσαν πώς λέγομαι και απαντούσα “Κανένας”- αυτά τα έχω κρατήσει από την εποχή της δικτατορίας. Πρόβαλα αντίσταση όταν φτάσαμε στην οδό Αμαλίας. Μου φόρεσαν χειροπέδες και με οδήγησαν στο προαύλιο της Βουλής. Εκεί με άφησαν σε ένα μπεντένι, όπως λέμε στην Κρήτη, ένα πεζούλι. Μόλις ηρέμησα, αντιλαμβάνομαι αριστερά μου ως τα πέντε-επτά μέτρα μια ομάδα που χαριεντιζόταν με αστυνομικούς και ΜΑΤ. Παρ΄ όλο που έχω εμπειρία, τα έχασα κι εγώ ο ίδιος. Κοίτα να δεις, είπα. Σκέφτηκα ότι αυτό έπρεπε να το απαθανατίσω. Πήγα να βγάλω το κινητό, αλλά είχαν σπάσει τα γυαλιά μου και δεν έβλεπα να πατήσω ούτε τα κουμπιά. Είχα καταστενοχωρηθεί που δεν μπόρεσα να το τραβήξω. Αργότερα ήρθε το παλικάρι που τραβούσε το βίντεο και μας το έδειξε. Ας είναι καλά που είχε το πολιτικό κριτήριο, αν και τραβούσε εμένα, μετά να αρχίσει να ζουμάρει και να βιντεοσκοπεί αυτή την ομάδα. Οσο για αυτά που λένε ότι ζητούσαν προστασία επειδή είχαν δεχθεί επίθεση δεν ισχύουν. Επειδή το βίντεο είναι αδιάψευστο, έφτιαξαν αυτή την κατασκευή, ότι δηλαδή ήταν να τους προστατεύσουν από επίθεση. Η επίθεση που δέχθηκε αυτή η ομάδα ήταν νωρίς, στη 1. Ο κόσμος, μετά τα χημικά που είχε δεχθεί, δεν ήταν σε κατάσταση μέσα στον χαμό ούτε να κοιτάξει. Ο κόσμος έτρεχε να προστατευθεί. Πώς θα ασχολιόταν με τους κυρίους αυτούς; Αυτό εφευρέθηκε εκ των υστέρων για να συγκαλυφθεί η συνεργασία της Αστυνομίας με δαύτους. Καθαρά και ξάστερα…».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ