Ανυπολόγιστες ζημιές στο Σύνταγμα και στους γύρω χώρους, αλλά και στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας σε μία κρίσιμη στιγμή. Περισσότερα από 100 άτομα τραυματισμένα σε νοσοκομεία της Αθήνας και δεκάδες άλλα με αναπνευστικά προβλήματα. Κλίμα τρόμου στο κέντρο της πρωτεύουσας, σκηνικό «Δεκεμβριανών 2008».

Το Σύνταγμα μαζεύει τις πληγές που του άφησε το διήμερο επεισοδίων μίας χούφτας κουκουλοφόρων, που κατάφεραν ξανά και να καταστρέψουν ό,τι βρήκαν στο διάβα τους, αλλά και να χαλάσουν τη συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών που ήθελαν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο Μεσοπρόθεσμο και την ψήφισή του.

Πεντακόσιοι τα έκαναν άνω-κάτω
Ούτε 500 άτομα δεν ήταν όσα έφεραν την εικόνα καταστροφής στην πλατεία Συντάγματος και στους γύρω δρόμους. Αρκούσαν όμως για να μεταδώσουν εικόνες βίας, καταστροφών, τρομοκρατίας, όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο αφού τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα είχαν χθες απ’ ευθείας πολύωρες συνδέσεις με την πλατεία Συντάγματος.
Η περιοχή της κεντρικότερης πλατείας της Ελλάδας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο από τα χθεσινά επεισόδια. Κατεστραμμένα πεζοδρόμια, στάσεις λεωφορείου, καταστήματα, προθήκες ξενοδοχείων, καμένα περίπτερα, υποκαταστήματα τραπεζών, είναι η εικόνα με την οποία ξημέρωσε η πόλη.

Εκατό τραυματίες
Περισσότερα από εκατό άτομα μεταφέρθηκαν σε πέντε νοσοκομεία της Αθήνας, μετά τα επεισόδια της Τετάρτης. Πιο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός ενός 15χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, «Γιώργος Γεννηματάς», με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, δίχως όμως η κατάστασή του να εμπνέει οποιαδήποτε ανησυχία. Πολλοί τραυματίες υπάρχουν και στην πλευρά των αστυνομικών. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΛΑΣ, 31 αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έχοντας τραυματιστεί στα επεισόδια της Τετάρτης.

«Κατάληψη» της πλατείας
Λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ της Τετάρτης, οι άνδρες των ΜΑΤ «κατέλαβαν» την πλατεία Συντάγματος. Επειτα από πολύωρα επεισόδια με κουκουλοφόρους, οι δυνάμεις της Αστυνομίας κατάφεραν να κατέβουν στον χώρο του συντριβανιού και να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους προς την κάτω πλευρά της πλατείας, αλλά και προς τη λεωφόρο Αμαλίας. Ο «κλεφτοπόλεμος» πάντως συνεχιζόταν ως αργά μετά τα μεσάνυχτα, καθώς ομάδες κουκουλοφόρων συνέχισαν τη δράση τους ως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι «αγανακτισμένοι», από την πλευρά, τους αποφάσισαν τη μεταφορά της λαϊκής συνέλευσης που γίνεται κάθε βράδυ στις 21.00, στον χώρο της πλατείας στο Μοναστηράκι.

Φλόγες και καταστροφή
Στις φλόγες παραδόθηκε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ ζημιές μεγάλες έχουν γίνει σε όλα σχεδόν τα καταστήματα της «εμπόλεμης», κατά πως φαίνεται, περιοχής. Χαρακτηριστικό της έντασης και του κλίματος φόβου που επικράτησε, ήταν η απόφαση κεντρικού ξενοδοχείου της πλατείας Συντάγματος να ζητήσει την εκκένωσή του από τους πελάτες τους – στην πλειονότητά τους ξένοι τουρίστες -, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά και εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί.
Κατά τις συγκρούσεις τραυματίστηκε και ο φωτορεπόρτερ του New York Times Magazine κ.Γκαμπριέλ Μικαλίτσι,ο οποίος κάλυπτε τα γεγονότα. Ο δημοσιογράφος, που χτυπήθηκε στο κεφάλι από κλομπ αστυνομικού, μεταφέρθηκε από συναδέλφους του στην Πολυκλινική, όπου οι γιατροί του έκαναν επτά ράμματα.

Αποπνικτική ατμόσφαιρα
Ενστάσεις εκφράστηκαν από πολλές πλευρές, που κατηγόρησαν τις αστυνομικές δυνάμεις για αλόγιστη χρήση χημικών και δακρυγόνων. Σχεδόν σε όλη την περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όχι μόνο στην πλατεία Συντάγματος, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική καθ’ όλη τη διάρκεια της Τετάρτης.

Ολα ξεκίνησαν στις 13.40
Τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης: περίπου στις 10.00, διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές σε κάδους, στα μπλόκα που είχαν προγραμματιστεί στη συμβολή των οδών Ερατοσθένους και Βασ. Κωνσταντίνου. Επεκτάθηκαν όμως λίγη ώρα πριν από τις 14.00 το μεσημέρι, όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να ρίξει το σιδερένιο κιγκλίδωμα που εδώ και μέρες έχει στηθεί μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ επιχείρησαν να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους προς την πλατεία Συντάγματος. Από εκεί τη στιγμή ως αργά μετά τα μεσάνυχτα, το Σύνταγμα μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης: κουκουλοφόροι επιτίθονταν κατά των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων απαντούσαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

«Επέλαση» των ΜΑΤ
Διμοιρίες των ΜΑΤ επιχειρούσαν συχνά αιφνιδιαστικές «επελάσεις» στις οδούς Βασ. Γεωργίου Α’, Αμαλίας, Φιλελλήνων και Σταδίου, καταφέρνοντας να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους, ενώ στο έργο τους συνέδραμαν και ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, που επιβαίνουν σε μοτοσικλέτες.

Από τα μεγάφωνα που έχουν στήσει οι «αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος γίνονταν εκκλήσεις για ψυχραιμία και για αποχώρηση των κουκουλοφόρων αλλά και των αστυνομικών δυνάμεων από τον χώρο. Παράλληλα, από τα πρόχειρα ιατρεία που έχουν στήσει εθελοντές διασώστες στην είσοδο του Μετρό στο Σύνταγμα, γίνονταν εκκλήσεις για αντι-ασφυξιογόνες μάσκες, νερά και χάπια Μαλόξ που χρησιμεύουν για την ανακούφιση των συνεπειών από τα δακρυγόνα, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές αναζήτησαν βοήθεια στα πρόχειρα ιατρεία που είχαν στηθεί στο Μετρό.

Ενταση από το πρωί
Επεισόδια δημιουργήθηκαν και νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, στα μπλόκα που είχαν προγραμματίσει οι «αγανακτισμένοι», σε Καλιμάρμαρο, Ρηγίλλης αλλά και Βασ. Σοφίας. Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει κλοιό ασφαλείας γύρω από τη Βουλή και το Σύνταγμα προκειμένου να είναι δυνατή η άφιξη και η αναχώρηση των βουλευτών και των αρχηγών των κομμάτων. Σε ένα από τα μπλόκα προπηλακίστηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, κυρία Λιάνα Κανέλλη, όταν επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό της και κατεύθυνση προς τη Βουλή.

Εκκένωση King George
Εντολή για εκκένωση του ξενοδοχείου King George δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης από τη διοίκηση της εταιρείας. Από την Τρίτη είχε συζητηθεί με κάποιους πελάτες το ενδεχόμενο μεταφοράς τους σε άλλο χώρο. Οσοι συμφώνησαν μεταφέρθηκαν το βράδυ της Τρίτης, ενώ όσοι απέμειναν, αναχώρησαν τελικά το μεσημέρι της Τετάρτης για ασφαλή χώρο, επίσης στο κέντρο αλλά μακριά από τα επεισόδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Διεύθυνση του ξενοδοχείου King George Palace με γνώμονα την ασφάλεια των ενοίκων και των εργαζομένων ανακοινώνει την πλήρη εκκένωση του ξενοδοχείου λόγω του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στην Πλατεία Συντάγματος».

Η κατάσταση είναι αφόρητη στο κέντρο της Αθήνας από τους καπνούς και τα χημικά και τα πολυτελή ξενοδοχεία που αυτές τις μέρες ήταν γεμάτα με τουρίστες, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.

Καταγγέλουν ξυλοδαρμό συνδικαλιστή
Τον ξυλοδαρμό του συνδικαλιστή, κ.Γ. Χαρίσηαπό άνδρες των ΜΑΤ καταγγέλλει η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Η συνδικαλιστική οργάνωση των αυτοδιοικητικών υπαλλήλων καταγγέλλει την«απρόκλητη και βίαιη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ σε βάρος εργαζομένων – διαδηλωτών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο ύψος του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, που είχαν σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Β’ Αντιπρόεδρου της Ομοσπονδίας, κ. Γιώργου Χαρίση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Χαρίσης«διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, έχοντας υποστεί τραύματα στο κεφάλι από σφοδρά χτυπήματα με γκλόμπ που του κατάφεραν άνδρες των ΜΑΤ».