Προβοκάτσιες κατά του μαζικού κινήματος και δράση κουκουλοφόρων εκ παραλλήλου με δυνάμεις των ΜΑΤ κατήγγειλαν τόσο το ΚΚΕ όσο και ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα επεισόδια που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις των εργαζομένων και των Αγανακτισμένων πολιτών τη Δευτέρα. ««Όλως περιέργως» οι διάφορες ομάδες κουκουλοφόρων εμφανίζονται μαζί με τα ΜΑΤ τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων», επεσήμανε το ΚΚΕ.

«Ο λαός και η νεολαία έχουν ένα επιπλέον στοιχείο για να συμπεράνουν ότι το κίνημα που πρώτα απ’ όλα φοβούνται το σύστημα, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και τα άλλα μέσα που το υπηρετούν, είναι το κίνημα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, το κίνημα της εργατικής τάξης, που δίνει στο λαό προοπτική. Το ταξικό εργατικό, το ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα ξέρει να παλεύει και να περιφρουρείται από τους προβοκάτορες. Οι αγώνες συνεχίζονται αμείωτοι».

Ταυτόχρονα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα αποδοκίμασε την τακτική ορισμένων στην οδό Αμαλίας που μουτζώνουν συστηματικά το Κοινοβούλιο και έχουν πανό που γράφουν «κρεμάλα στους 300» ενώ παράλληλα μίλησε για την παρουσία και τη δράση ειδικών ομάδων «φιλάθλων» που , όπως είπε στο MEGA, τα Σαββατοκύριακα είναι στα γήπεδα, και μετά είναι μπράβοι νυχτερινών κέντρων και φουσκωτοί…«Αν και εμείς δεν είμαστε εραστές του αστικού κοινοβουλίου, ξέρουμε ότι αυτοί που μουτζώνουν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη συνειδητοποίηση του λαού», παρατήρησε . Πάντως, όπως είπε, «είναι μειοψηφία, «σαν τη μύγα μέσα στο γάλα» »….
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα επεισόδια σημείωσε ότι «για άλλη μια φορά οι αστυνομικές δυνάμεις καταστολής επιχείρησαν να διαλύσουν τη μαζική ειρηνική συγκέντρωση των χιλιάδων αγανακτισμένων πολιτών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αξιοποιώντας την τυχοδιωκτική στάση ανώνυμων κουκουλοφόρων».
Αιχμηρός και έντονα επικριτικός κατά της κυβέρνησης στην οποία επέρριψε ευθύνη για στρατηγική έντασης ήταν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Από το βήμα της Βουλής, τη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας, συνέδεσε τις «τρομοκρατικού χαρακτήρα απειλές», όπως είπε, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου, αλλά και τις σκηνές βίας μετά τις διαδηλώσεις με την διαμόρφωση κλίματος φόβου. Όπως, είπε, «αυτά τα οποία είδαμε, στην πλατεία Συντάγματος έρχονται και «δένουν το γλυκό», διότι, όπως είπε «είδαμε σκηνές βίας, αυτό το γαϊτανάκι ανάμεσα στις δυνάμεις των ΜΑΤ και στους ανώνυμους κουκουλοφόρους, που είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα στην πράξη παίζουν το ρόλο του παρακράτους, λειτουργούν στο σχέδιο του παρακράτους». Μίλησε για «σχεδιασμούς» που ως στόχο έχουν «να δημιουργήσουν στον ελληνικό λαό το αίσθημα του τρόμου και του φόβου», αλλά, όπως είπε, «δεν θα περάσουν», γιατί «αγανακτισμένος είναι όλος ο ελληνικός λαός και όχι μονάχα όσοι βρίσκονται και τρώνε τόνους χημικά στην πλατεία Συντάγματος». Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση την κάλεσε να μην οδηγηθεί στην «κλιμάκωση της βίας προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη λαϊκή δυσαρέσκεια» και της ζήτησε να δώσει «τη μόνη δημοκρατική διέξοδο ομαλότητας που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Η προσφυγή στις κάλπες».
Τη δράση των κουκουλοφόρων καταδίκασε έντονα η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη, που, αφού επεσήμανε ότι «οι τυφλές πράξεις βίας τείνουν να αποτελούν μόνιμο στοιχείο στις μαζικές διαδηλώσεις», πρόσθεσε ότι «είναι ώρα όλοι όσοι με τις κουκούλες χτυπούν το λαϊκό κίνημα να βρουν απέναντί τους την αριστερά και τους δημοκρατικούς πολίτες».