«Συντροφικές» συμβουλές προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, απηύθυνε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Ανδρουλάκης στην Βουλή με αφορμή τα όσα είπε ο πρώτος στην ισπανική εφημερίδα El Mundo αναφορικά με την παρέμβαση της αστυνομίας και των τανκς όταν χρεοκόπησε η Αργεντινή. Οι συνειρμοί που προκάλεσαν οι δηλώσεις αυτές του κ. Πάγκαλου πυροδότησαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και την μήνιν του κ. Ανδρουλάκη ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας στο καφενείο της Βουλής προειδοποιούσε οργισμένος τον γενικό γραμματέα της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Β. Έξαρχο, παρουσία και άλλων «πράσινων» βουλευτών «να τον μαζέψει».

Ο κ. Ανδρουλάκης επανήλθε στο θέμα κατά την συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και χαμηλώνοντας εμφανώς τους τόνους, αφού αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, προέτρεψε τα κυβερνητικά στελέχη «να προσέχουν», διότι, όπως τόνισε, «είναι πονηροί οι καιροί και ακούσια μπορούν να προκαλέσουν, έστω από παρεξήγηση, πανικό». «Ξέρετε πόσο αγαπώ τον Πάγκαλο, έχει έναν λόγο μεταφορικό και ειρωνικό, αλλά σε αυτή τη γενικευμένη κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνους συνειρμούς. Προσοχή λοιπόν…», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, αναφερθείς στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών, είπε ότι «πρέπει να αντισταθούμε στην κουλτούρα του φόβου». «Είναι καλό να φοβόμαστε όταν οι πολλοί σε μέθη και ευφορία τρέχουν σαν κοπάδι στην ίδια κατεύθυνση και να αντισταθούμε στο φόβο όταν αντιστρέφονται τα αισθήματα των πολλών που έλκονται από συνομωσίες και το βάζουν στα πόδια στην αντίθετη κατεύθυνση», είπε. Αναφερθείς εξάλλου στο πρόβλημα του χρέους, ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠαΣοΚ σημείωσε ότι «είτε το αφήσουμε εκεί που είναι είτε το αυξήσουμε, είναι πολύ μεγάλο για να αποπληρωθεί με τους συγκεκριμένους όρους» και πρότεινε «ψύχραιμα να υπολογίσουμε την σωστή στιγμή ώστε να μπορέσουμε να βιάσουμε τις εξελίξεις για έναν πολιτικό διακανονισμό με μερική διαγραφή του». Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει την κρίσιμη στιγμή μια κυβέρνηση «ευρείας εμπιστοσύνης».

Μέχρι τότε, πάντως, τάχθηκε υπέρ της ομαλούς ροής της δανειοδότησης «υπό καλύτερους όρους», κάνοντας λόγο για έναν «επώδυνο προωθητικό συμβιβασμό για να αγοράσουμε χρόνο». Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά λέγοντας ότι ακόμα και αν κάποιοι βουλευτές του ΠαΣοΚ δεν υπερψήφιζαν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα «θα είχε να προτείνει 3-4 άμεσα βήματα για βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο, ή μήπως τυχοδιωκτεί δημοκοπικά;». Πάντως, κατέληξε, ότι αν και οι καιροί είναι ζοφεροί «θα δείτε ότι στο τέλος θα πάνε όλα καλά».