Την άρνησή του στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα υποστήριξε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς και τονίζοντας από το βήμα της Βουλής, ότι το καταψηφίζει. Παράλληλα, ξεκαθάρισε, ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει ορισμένα άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου. Επίσης, έστειλε και σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό της «γαλάζιας» Κ.Ο. ότι το κόμμα θα κινηθεί συνολικά συντεταγμένα.

«Το καταψηφίζουμε, λοιπόν, συνολικά και συντεταγμένα, όπως οφείλει να κάνει κάθε σοβαρός πολιτικός οργανισμός. Που έχει το θάρρος να λέει τα μεγάλα ναι, αλλά και τα μεγάλα όχι. Όπως απαιτεί το συμφέρον του έθνους, αλλά, ναι, και το ίδιο το συμφέρον της Ενωμένης Ευρώπης…» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικαλούμενος τον πατριωτισμό για την απόφασή του να καταψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση το Μεσοπρόθεσμο.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το μνημόνιο έφερε τη χώρα πιο κοντά στη χρεοκοπία και το μεσοπρόθεσμο δεν θα την αποτρέψει. «Θα μας βυθίσει ακόμα περισσότερο στην παράλυση που φέρνει τη χρεοκοπία ακόμα πιο κοντά» είπε με έμφαση.

Στην επίθεσή του προς την κυβέρνηση, ο Σαμαράς θύμισε, ότι το Σεπτέμβριο του 2009, ο νυν Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές θέτοντας το υπέρτατο, κατ’ αυτόν, ψευτοδίλημμα: «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα».

«Τελικώς, ο κ. Παπανδρέου «κατάφερε» και τα δύο: και Σοσιαλισμό και Βαρβαρότητα. Για το Σοσιαλισμό μην έχετε καμία αμφιβολία: Προστάτεψε όσο μπορούσε τον κρατισμό. Και γονάτισε την οικονομία με φόρους. Όσον αφορά τη Βαρβαρότητα, ε απλώς κοιτάξτε γύρω σας: Δεν μένει η παραμικρή αμφιβολία ούτε γι’ αυτό…» ανέφερε και κάλεσε τους βουλευτές να απορρίψουν τα ψεύτικα διλήμματα, να καταψηφίσουν τα αδιέξοδα και να ανοίξουν αληθινή προοπτική, ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση.


Τα επιχειρήματα υπέρ του «όχι»

Ο κ. Σαμαράς, υποστήριξε ότι το Μεσοπρόθεσμο θα το καταψηφίσει η Ν.Δ. γιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιμήσεις του, αντιφατικές οι προβλέψεις του, αλλά και επειδή είναι οικονομικά αναποτελεσματικό, αντιαναπτυξιακό και άδικο.

«Για μια ακόμη φορά φορτώνει τα πιο υπέρογκα βάρη στις πιο αδύναμες πλάτες. Δυσβάστακτα βάρη σε ειλικρινείς φορολογούμενους. Ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο οι φοροφυγάδες και η νομενκλατούρα της κρατικής σπατάλης. Κι έτσι διαλύεται η κοινωνική Συνοχή. Μας πάει πιο βαθιά στο αδιέξοδο. Δεν μας βγάζει απ’ αυτό» είπε.

Για μια ακόμη φορά επανάλαβε ότι η Ν.Δ. συμφωνεί με τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους και υπενθύμισε πως είναι υπέρ των κύριων εργαλείων για την επίτευξη των στόχων αυτών: αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση περιουσίας, διαρθρωτικές αλλαγές και δραστική περικοπή κρατικής σπατάλης.

Επιμένει σε αποκατάσταση συντάξεων

Υπεραμυνόμενος του Ζαππείου ΙΙ, ανέφερε ότι ορισμένες από τις προτάσεις της Ν.Δ. της αποδέχθηκε και η τρόικα και τόνισε πως σε άλλα σημεία έχει αντιρρήσεις, όπως στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και έριξε το καρφί του: «τελικά στους υπολογισμούς της η τρόικα έκανε πολλά λάθη».

Στη συνέχεια, ανέφερε πως δεν διαφωνεί μόνο στο φορολογικό, αλλά προτείνει την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και την υιοθέτηση μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος για να καλυφθεί το κενό με το επιχείρημα, ότι δεν μπορεί η οικονομία να αντέξει μέτρα που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό.


«Πάλεψα στην Ευρώπη»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι μερικοί βιάστηκαν, μετά από κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου, κατά κανόνα άδικα ή συκοφαντικά για το πρόσωπό του και για τις θέσεις της Ν.Δ., όπως είπε, για να προεξοφλήσουν την δήθεν «απομόνωση» στην Ευρώπη.

«Αλλά, όπως αποδείχθηκε, βιάστηκαν πολύ. Γιατί φρόντισα να ξεκαθαρίσω τις απόψεις μας. Πάλεψα για την ορθότητα των θέσεών μου. Αλλά και για να στείλω το μήνυμα ότι η ως τώρα πολιτική είναι λάθος κι έχει ξεπεράσει τα όρια αντοχής και της Οικονομίας και της Κοινωνίας» και επικαλέστηκε άλλα δημοσιεύματα που περιγράφουν την πολιτική αυτή ως «οικονομικό βανδαλισμό».

«Όποιος αγαπά την Ελλάδα, κι όποιος νοιάζεται για την Ευρώπη, είναι υποχρεωμένος να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να πάρει θέση ευθύνης. Όχι να ψηφίσει το λάθος» είπε χαρακτηριστικά.


Βενιζέλος: Σκέφτεται κομματικά ο Σαμαράς

Την κατηγορία ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. σκέφτεται με βάσει το κομματικό του συμφέρον, απηύθυνε στον κ. Σαμαρά, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος και χαρακτήρισε την ομιλία του, ως «συμβατικό τετριμμένο πολιτικό λόγο».

Μάλιστα, είπε ότι το «όχι» στο μνημόνιο της ΝΔ είναι η κομματική επένδυση του κ. Σαμαρά, για τον οποίο είπε ότι ρίχνει όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση και καλλιεργεί προσδοκίες ότι όλες τις λύσεις θα τις δώσει η Αντιπολίτευση έαν και όταν ανέβει στην εξουσία.

«Τις κρίσιμες τούτες ώρες απαιτείται εθνική συστράτευση και επιστράτευση» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και επανέλαβε την πρότασή του στη Ν.Δ. για συνεργασία σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας και κοινή διαπραγμάτευση με την τρόικα ενός νέου φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα οριστεί η αρμόδια Επιτροπή για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος και διευκρίνισε πως εάν οι προτάσεις της γίνουν αποδεκτές από την τρόικα ως δημοσιονομικά ουδέτερες, η εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι άμεση.

«Ελάτε με πρόσωπα και ιδέες να συμβάλεται στην προσπάθεια αυτή» είπε προς τον κ. Σαμαρά ο κ. Βενιζέλος και τον κάλεσε να του υποδείξει πρόσωπα για το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, τα οποία θα επιφορτιστούν με το δύσκολο έργο της καλύτερης δυνατής και συμφέρουσας για το δημόσιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του.