Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή καθώς και στις ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Κυβέρνηση μας έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η ψήφος αυτή αποτελεί επιβεβαίωση της εντολής για τη συνέχιση της δύσκολης, εθνικής προσπάθειας, που ξεκινήσαμε πριν 20 μήνες. Μιας σκληρής μάχης για τη σωτηρία και την αλλαγή της χώρας. Μάχη στο εσωτερικό, για να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες διψούν όλοι οι Έλληνες. Μάχη στην ΕΕ και διεθνώς για να διασφαλίσουμε την ομαλότητα στην πορεία της χώρας.Να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της χώρας και να καταστήσουμε διαχειρίσιμο το χρέος».

Συνέχισε λέγοντας ότι «Το συνολικό διεθνές περιβάλλον είναι σκληρό. Είναι ασταθές και συχνά αμήχανο. Αλλά ξέρουμε που πάμε. Υπάρχει συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο που εφαρμόζουμε μέχρι το 2013. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Όπως έκανε μέχρι τώρα, παρά την καταστροφολογία και την μιζέρια ορισμένων. Βρισκόμαστε σε συνεχή και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.Απόφασή μας είναι να εγγυηθούμε με κάθε τρόπο και εγγυόμαστε τη σταθερότητα της πορείας μας, την προοπτική της κοινωνίας μας και την ριζική αλλαγή της πατρίδας μας. Αυτή η απόφαση είναι αδιαπραγμάτευτη», συνέχισε.

Κυβερνητική Επιτροπή: Oι ελληνικές θέσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Τις ελληνικές θέσεις ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής επεξεργάστηκε η Κυβερνητική Επιτροπή στην πρώτη συνεδρίαση της μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα. Αμέσως μετά, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πέραν αυτού, στην κυβερνητική επιτροπή συζητήθηκε η τελική εκδοχή του μεσοπρόθεσμου, το οποίο θα κατατεθεί αργότερα σήμερα στη Βουλή καθώς και του πρώτου εφαρμοστικού νόμου. Ενόψει της συνόδου κορυφής που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για τη συζήτηση η οποία θα γίνει (σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα) κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα συζήτησης σε αυτό το πλαίσιο θα είναι πρώτον: η κρίση συνολικά στην Ευρωζώνη, δεύτερον το ελληνικό θέμα με βάση το κείμενο των συμπερασμάτων του πρόσφατου Eurogroup καθώς και εκκρεμότητες όπως η οργάνωση της εθελοντικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας και τρίτον οι προοπτικές και οι τυπικές διαδικασίες που πρέπει να ρυθμιστούν για τη νέα χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, θα ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού θέματος, και εκφράζεται η ελπίδα να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο κείμενο των συμπερασμάτων. Παρά ταύτα, η διαδικασία για τις τελικές ρυθμίσεις για την τελική διευθέτηση του χρέους, θα συνεχιστούν.

Παράλληλα, άμεσος στόχος της κυβέρνησης, είναι να προχωρήσουν στη Βουλή η συζήτηση και η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και του πρώτου εφαρμοστικού νόμου έως τις 30 Ιουνίου. Κατόπιν αυτού, θα ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της πέμπτης δόσης από το Eurogroup στις 3 Ιουλίου και το ΔΝΤ στις 8 Ιουλίου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Μέρκελ

Ενόψει όλων αυτών, ο κύριος Παπανδρέου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ η οποία τον συνεχάρη για τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης, συζητώντας παράλληλα όλα τα παραπάνω ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν στο αυριανό δείπνο στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης τηλεφωνικώς με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας κ. Γίρκι Κατάινεν και εντός της ημέρας θα έχει επαφές και με άλλους ηγέτες κρατών-μελών της ΕΕ.