Μειωμένη εμφανίζεται εφέτος η επιχορήγηση που δίνει η τουρκική κυβέρνηση στα Κατεχόμενα. Αυτή τη χρονιά τα κατοχικό καθεστώς θα εισπράξει από την Τουρκία 600 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 300 εκατ. ευρώ θα δοθούν υπό μορφή βοήθειας και τα υπόλοιπα υπό μορφή δανείου.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τη μείωση των κονδυλίων προς τα Κατεχόμενα με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα, να διοργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (στις οποίες εμφανίσθηκαν και κυπριακές σημαίες, καθώς και συνθήματα για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων) που προκάλεσαν την οργή προσωπικά του τούρκου πρωθυπουργού.

Από τα 300 εκατ. ευρώ που θα λάβει (δωρεάν) ως βοήθεια το κατοχικό καθεστώς, τα 110 εκατ. ευρώ θα είναι αναγκασμένο να τα διαθέσει για κάλυψη των αμυντικών δαπανών και τα 135 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής.

Το τουρκοκυπριακό καθεστώς (που αναγνωρίζεται ως κράτος μόνον από την Τουρκία) εξαρτά την οικονομική του επιβίωση από την Άγκυρα και αυτός είναι ο λόγος που κάθε φορά ανακοινώνεται περικοπή της βοήθειας, οργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τα συνδικάτα. Το 2012, η ανεργία στα κατεχόμενα θα μειωθεί στο 8,6%, αφού πολλοί Τουρκοκύπριοι «περνούν» στις ελεύθερες περιοχές ψάχνοντας για δουλειά.

Ξαφνικά στα Κατεχόμενα ο αρχηγός του τουρκικού στρατού

Νέα τουρκική πρόκληση καταγγέλλει η Λευκωσία με την επίσκεψη του αρχηγού του τουρκικού στρατού, στρατηγού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου στα Κατεχόμενα, ενώ πλησιάζει η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο τούρκος στρατηγός είχε συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου και εν συνεχεία με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στα Κατεχόμενα.