«Μην εκπλαγείτε αν καεί η Αθήνα… ». Αυτός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας The Guardian η οποία αφιερώνει εκτενές, δισέλιδο ρεπορτάζ για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες.
«Η πλατεία Συντάγματος έχει γίνει η πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της ευρωπαϊκής λιτότητας. Και καθώς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πασχίζει πρώτα να κρατήσει τη δουλειά του, και μετά να κερδίσει τη στήριξη των βουλευτών για το πιο ακραίο πακέτο περικοπής δαπανών, αύξησης φόρων και ιδιωτικοποιήσεων που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ανεπτυγμένη χώρα, ό,τι συμβαίνει ανάμεσα σε αυτή την πλατεία και το κοινοβούλιο έχει σημασία για την υπόλοιπη ευρωζώνη», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Αντίτια Τσάκραμπορτι.
Μιλώντας με τους «αγανακτισμένους» του Συντάγματος διαπιστώνει οργή και απελπισία. Μια δασκάλα του λέει πως υπολογίζει ότι το εισόδημά της έχει μειωθεί κατά ενάμισι μισθό τον χρόνο. «Μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας, δεν είδα καμιά ανάπτυξη. Πλήρωνα τους φόρους μου και τώρα με τιμωρούν», καταγγέλλει.
«Εδώ βλέπουμε κάτι περισσότερο από τα προσωπικά παράπονα του καθενός. Αποκαλύπτεται μια μεγάλη αλήθεια που οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη την έχουν αγνοήσει μέχρι τώρα. Στην προσπάθειά τους να συμφωνήσουν σε ένα δεύτερο δάνειο για την Ελλάδα, τα μέλη της ευρωζώνης έχουν επικεντρωθεί στις τεχνικές λεπτομέρειες. Θεωρούν δεδομένο ότι οι Ελληνες (και οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι) μπορούν να αντέξουν και άλλη λιτότητα. Αλλά στους δρόμους της Αθήνας ο κόσμος λέει ότι έχει φτάσει στα όριά του», γράφει ο ανταποκριτής του Guardian.
Η γαλλική Le Monde υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει η Lehman Brothers της Ευρώπης. Προβάλλοντας τις σχετικές δηλώσεις του βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντέρ υπενθυμίζει την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008, και καλεί να μην «επαναληφθεί μια αποτυχία αυτού του τύπου, δεδομένου μάλιστα ότι θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για ολόκληρη τηζώνη του ευρώ».
«Εάν η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα πτωχεύσει, τότε τα βλέμματα θα στραφούν στη συνέχεια και σε άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, ίσως το Βέλγιο αλλά επίσης και η Γαλλία, όταν βλέπουμε το επίπεδο του ελλείμματος και του χρέους της», προσθέτει η γαλλική εφημερίδα. Και καταλήγει: «Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε ορισμένους πολιτικούς στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης ότι το ευρώ είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα προπάντων για εξαγωγικές χώρες, όπως η Γερμανία, το Μπενελούξ και η Σκανδιναβία. Όταν πηγαίνετε στην Αθήνα, βλέπετε στους δρόμους Mercedes και Audi».