Η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι λανθασμένη και ότι όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω.

Δεν πρόκειται να δώσουμε συναίνεση στο λάθος, υπογράμμισε εκ νέου και επανέλαβε το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες.

«Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, οι εκλογές είναι η μόνη πραγματική λύση και ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από την αβεβαιότητα», όπως είπε.

Σχετικά με το δημοψήφισμα για τις μεγάλες αλλαγές που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να αποφύγει να θέσει στο λαό διχαστικά διλήμματα.

Ο κ.Σαμάρας επισήμανε αρχικά, υπενθυμίζοντας τις συζητήσεις που είχε με τον Γ.Παπανδρέου σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ότι για να εκφράζει ο πρωθυπουργός την επιθυμία να παραιτηθεί η κατάσταση «έχει φτάσει σε απόλυτο αδιέξοδο».

«Με το ανακάτεμα της κομματικής τράπουλας»
δεν θα αλλάξει τίποτα, πρόσθεσε σε αναφορά του για τον ανασχηματισμό, χαρακτηρίζοντας τη νέα κυβέρνηση «κυβέρνηση συγκόλλησης που φτιάχτηκε ανάμεσα σε στελέχη που μέχρι χθες αλληλοκατηγορούνταν για να διασωθεί το ΠΑΣΟΚ και όχι η ενότητα του λαού».

Η ΝΔ δεν εμπιστεύεται τη νέα κυβέρνηση και δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, γιατί η κυβέρνηση επιμένει σε μία πολιτική που κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καμία πρόβλεψη για την οικονομία δεν έπεσε μέσα, υπογράμμισε λέγοντας ότι οι θυσίες του λαού πάνε χαμένες.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής είναι οι μόνοι όροι συναίνεσης, και έκανε λόγο για λάθος πολιτική συνταγή της κυβέρνησης που συνεχίζεται και που οδηγεί σε απόλυτα αδιέξοδο τη χώρα.

«Αν πιστεύετε ότι ακολουθείτε την σωστή πολιτική»
, πρόσθεσε ο Αντ.Σαμαράς απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «πηγαίνετε με την τρόικα, αν όχι, αλλάξτε πορεία. Αν δείτε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, πείτε το καθαρά» στον λαό, κάλεσε ακόμα τον πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρο τα δημοσιεύματα

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε εκνευρισμένος για τα δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν στο εξωτερικό τις θέσεις του κόμματος, όπως είπε, αποδίδοντάς τα εμμέσως στο ΠΑΣΟΚ.

Αφού έθεσε ζήτημα προσωπικής εμπιστοσύνης μεταξύ του ίδιου και του πρωθυπουργού –«γιατί το χρωστάμε ο ένας στον άλλο από τη θέση μας, στη χώρα και το λαό», όπως είπε–, επέρριψε στη συνέχεια ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι το κόμμα «δεν είναι άσχετο» με τα δημοσιεύματα.

Το κλίμα της συναίνεσης δεν ενισχύεται, αντίθετα υπονομεύεται και από συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι διαστρεβλώνουν τις θέσεις του κόμματός του, είπε.

«Στο εξωτερικό φοράω πάντα την εθνική φανέλα»
, υπογράμμισε, αλλά «αν το συνεχίσετε αυτό, μέσα στην Ελλάδα θα καταλάβετε ότι τα αστεία τελείωσαν».

Σε ό,τι αφορά την συναίνεση για τις διαρθρωτικές αλλαγές που εκφράζεται και από το εξωτερικό, ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει υπερψηφίσει στη Βουλή νόμους που έφερε η κυβέρνηση ενώ παρουσίασε στο Ζάππειο μία πλήρως κοστολογημένη πρόταση.

«Εμείς θα επιμείνουμε στο ότι ο μόνος δρόμος να σωθεί η χώρα είναι οι εκλογές. Δεν πρόκειται εμείς να αποσταθεροποιήσουμε τη χώρα. Αρκετά την αποσταθεροποιεί η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε αύριο να κυβερνήσουμε πάνω σε ερείπια. Δεν είμαστε ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ. Ανεξάρτητα από τη έκβαση της τωρινής ψηφοφορίας την εμπιστοσύνη του λαού την έχει χάσει οριστικά πια. Αυτό δεν αντιστρέφεται», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Στην δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε προς τον κ. Παπανδρέου το ερώτημα «πώς ένας πρωθυπουργός που παραιτείται το πρωί, μπορεί το απόγευμα να ξαναγεννηθεί φέρελπις πρωθυπουργός;» κατηγορώντας τον ότι αντί να δώσει πολιτική απάντηση σε αυτό, μιλάει παραπολιτικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι τώρα έβγαλε το προσωπείο ως προς το θέμα της συναίνεσης και διερωτήθηκε: «Εσείς δεν είσαστε που δεχόσαστε να πορευτούμε μαζί μέσα από πολλά σημεία του «Ζαππείου-2″ στην συνδιαπραγμάτευση και δείχνατε τα θετικά σημεία της πρότασής μας;».

Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαράς ρώτησε ρητορικά, «είπατε ότι έχετε στοιχεία – αλλιώς είναι λόγια – ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από τους ξένους ηγέτες, από τον Φιγιόν μέχρι τον Μπαρόζο. Εχετε τέτοια δήλωσή τους;» και τόνισε πως στις δηλώσεις τους αναφέρουν ότι προτρέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάει μαζί με την κυβέρνηση στην εξέλιξη αυτής της κρίσης, να ψηφίζουν μαζί. «Ακούσατε ποτέ, κε Παπανδρέου, ότι διαφωνούν στο συγκεκριμένο μαζί μου;», επανήλθε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «εκτός αν θεωρείτε ότι επειδή μια εφημερίδα από κάποιο φίλο σας δημοσιογράφο που ήταν και Ελληνας, είπε ότι το περιβάλλον του γάλλου πρωθυπουργού ανέφερε κάτι πρέπει να στεκόμαστε σε αυτά τα πράγματα;»

Ο κ. Σαμαράς επικαλέστηκε την τελευταία έκθεση της τρόικας (από την εφημερίδα το Βήμα) για την 5η δόση, στην οποία διαπιστώνεται, όπως είπε σύγκλιση της κυβέρνησης και των προτάσεων της ΝΔ. Αφού ανέγνωσε τα σχετικά σημεία διερωτήθηκε: «Που διαφωνούν οι ξένοι, εφόσον συμφωνεί η τρόικα;». Ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε ακόμη πρόσφατες δηλώσεις «των σημερινών υπεύθυνων της κυβερνητικής πολιτικής» για επαναδιαπραγμάτευση, για ανάγκη μείωσης των φόρων, «να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το Μνημόνιο» για να πει: «Μην προσπαθείτε να φτιάχνετε δήθεν διαφορές στα πάντα».

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς είπε: «Η πρότασή μας πρέπει να απασχολήσει όλους. Μιλάτε για λίβελους. Γράφονται στα κυβερνητικά γραφεία. Δεν είναι δύσκολο να γράφετε για πρόσωπα όπως ο Σαμαράς. Εσείς γράψατε για την Ελλάδα περί τιτανικού, σας είναι γνωστό το έργο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για «πρύτανη της συκοφαντίας» όταν μιλά για χρέος 125 δισεκ που κληροδότησε η ΝΔ, ανέγνωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η συμβολή της ΝΔ σε αυτό ήταν μόλις 7 δισεκ. «Αυτό που απομένει πλέον να μάθουμε είναι γιατί οδηγήσατε τη χώρα συνειδητά στο μηχανισμό».

Οσον αφορά το θέμα των «διαρροών» που τέθηκε από τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού επισήμανε ότι οι υπουργοί και ο κ. Πεταλωτής εξήραν την «ηρωική πράξη» του κ. Παπανδρέου, ρώτησε: «Που εξατμίστηκε αυτή η υπέρβαση. Εγώ την τορπίλισα; Αποφασίσατε συμπόρευση και το ακυρώσατε για πολιτικά κουτσομπολιά και διαρροές; Ακυρώσατε την σωτηρία της χώρας για ένα πολιτικό κους – κους;»


Αναφερόμενος στον ΛΑΟΣ ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρόκειται για το μόνο κόμμα στη Βουλή που κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση ενώ για τον κ. Καρατζαφέρη είπε προς τον κ. Παπανδρέου: «Να τον ακούτε τον σύμβουλό σας. Δικαίως διαμαρτύρεται. Δεν του φερθήκατε καλά. Ενέκρινε την κυβέρνησή σας ανεξάρτητα από το εάν θα την ψηφίσει. Σας είπε να τον κάνετε υπουργό και τον κάνατε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο».

Επιπροσθέτως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας την επίκληση της κυβέρνησης περί διαφορετικής πλέον οικονομικής πολιτικής χρησιμοποίησε δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με την οποία: «Ακόμη κι αν εγώ φύγω. Τι θα γίνει; Και λοιπόν; Θα υπάρχει άλλη οικονομική πολιτική; Υπάρχει τέτοιο περιθώριο για άλλη οικονομική πολιτική;».

Τέλος, σε ό,τι σχετίζεται με το θέμα του δημοψηφίσματος ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι για τα θέματα των αναγκαίων αλλαγών του Συντάγματος η ΝΔ προετοιμάζει ρηξικέλευθες προτάσεις και μεταρρυθμίσεις ενώ καταλήγοντας είπε: «Οτιδήποτε σχετίζεται με διχαστικά δημοψηφίσματα με νέες περιπέτειες, πιστεύω ότι θα είναι παιχνίδι με τους θεσμούς και δεν πρέπει να γίνει. Δεν εκτονώνεται ο λαός με αυτό τον τρόπο. Ζητάει άλλη πολιτική. Κι η καλύτερη πολιτική που ζητάει – αν το πάτε με δημοψήφισμα – είναι οι εκλογές με τον ελληνικό λαό».