Εκανε τον γύρο των ειδησεογραφικών πρακτορείων η φωτογραφία του επίκουρου καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ κ. Ν.Μπελαβίλα να σύρεται από δυνάμεις των ΜΑΤ στο οδόστρωμα της Βασ. Κωνσταντίνου, σε ένα από τα τρία σημεία όπου είχαν ραντεβού οι «Αγανακτισμένοι» για περικύκλωση της Βουλής. Οι περίπου 300-350 «Αγανακτισμένοι» του «μπλόκου» της Βασ. Κωνσταντίνου, στο ύψος του αγάλματος του Τρούμαν, είχαν απαντήσει με καθιστική διαμαρτυρία στην απαίτηση των αστυνομικών να ανοίξει ο δρόμος. Ο κ. Μπελαβίλας, ο οποίος είχε τραυματιστεί κιόλας, και άλλοι 13 διαδηλωτές βρέθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Γνωστός για τη δράση του στα κινήματα, ο 52χρονος αρχιτέκτονας έχει μεγάλη πορεία- ως μέλος του ΣΥΝ στον Πειραιά, του ΣΥΡΙΖΑ και ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «Ελεύθερη Αττική» του κ. Αλ.Αλαβάνου. Γι΄ αυτό η παρουσία του ανάμεσα στους «Αγανακτισμένους» έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν σχόλια του τύπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε… πλατεία.

Ο ίδιος εκτιμά ως «κούφιο» το μπέρδεμα περί κομματικής καθαρότητας μιας έτσι κι αλλιώς πολύχρωμης πλατείας διαμαρτυρίας. «Αν η ψυχή μου το λέει να είμαι στο άγαλμα του Τρούμαν,θα είμαι.Ούτε πήρα εντολήούτε έδωσα.Είμαι με τους “Αγανακτισμένους” στην πλατεία Συντάγματος γιατί το λέει η ψυχή μου.Και τελικά είναι αστείες αυτές οι συσχετίσεις. Αν μπορούσε να οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες κινητοποιήσεις στις πλατείες που έχουν την αποδοχή του 80% του κόσμου, θα ήταν πολύ σπουδαίο κόμμα».

Δεν θεωρεί μομφή την κομματική ταυτότητα, αλλά μιλώντας στο «Βήμα» ξεκαθαρίζει: «Εχω αδρανοποιηθεί ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο χρόνια. Αλλά και να παρέμενα,τι με αυτό;Εγώ και άλλοι που πάμε στο Σύνταγμα είμαστε λυτρωμένοι από τον μικρόκοσμο και τις αδυναμίες του παρελθόντος της δικής μας Αριστεράς, που έγινε κομμάτια όχι για τις αγωνίες του κόσμου,αλλά για έδρες και θέσεις στα συμβούλια και στα κοινοβούλια». Και συμπληρώνει: «Ξέρεις τι λύτρωση είναι να είμαι ένας από τους χιλιάδες της πλατείας;». Μάλιστα, λέει ότι δεν έκανε ούτε θα κάνει τίποτε άλλο από το να προσφέρει τις τεχνικές γνώσεις του ως αρχιτέκτονας και τη βοήθειά του ως απλός «ανώνυμος» στον αγώνα των «Αγανακτισμένων». «Ηδη βοήθησα στην κατασκευή αποχωρητηρίων και μικρών χώρων υγιεινής, αλλά και σκούπισα,και μάζεψα σκουπίδια.Αυτό θα συνεχίσω να κάνω.Μας δίνουν μάθημα οι “Αγανακτισμένοι”» λέει. Μάλιστα δίνει με εικόνες παραδείγματα «μεγάλης διδαχής» από τους «Αγανακτισμένους»: «Οι λυράρηδες έπαιζαν την ώρα της επίθεσης των ΜΑΤ στο Σύνταγμα.

Εστελναν μήνυμα για την αγάπη στη ζωήκαι την άρνησή τους στη βία.

Και κάτι ακόμη:το σφουγγάρισμα της πλατείαςστις 6 το απόγευμα από πεντακόσια άτομα. Εδειξε ο κόσμος ότι δεν είναι ντροπή ούτε αντεπαναστατικό να καθαρίζεις την πλατεία…».

Ο κ. Μπελαβίλας πιστεύει ότι «το κίνημα της πλατείας βοηθά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία…. Ελαφραίνει την πίεση από τις τράπεζες, από το ΔΝΤ. Στραπατσάρισε τις βεβαιότητες Μέρκελ και Σαρκοζί.Η κυρία Μέρκελ έπαψε να δίνει εντολές. Αυτό δεν το χρωστάμε ούτε στον Πρωθυπουργό ούτε στον υπουργό Οικονομικών. Το χρωστάμε στις πλατείες και στο κίνημα των “Αγανακτισμένων”. Οι κυβερνώντες, τώρα που ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους και στις πλατείες, τρέμουν μη σπάσει ο αδύναμος κρίκος της Αθήνας».

ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΟΔΙΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ…

Οταν ρωτήσαμε τον κ.Μπελαβίλα αν θεωρεί δημοκρατικό να εμποδίζονται οι βουλευτές να μπουν στο Κοινοβούλιο,εκείνος απάντησε:«Ρωτήστε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που πήραν αυτή την απόφασηγιατί το έκαναν…».

Υποστηρίζει επίσης ότι δεν ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδια.«Ηταν γύρω στις 9.30 το πρωί της Τετάρτηςστο άγαλμα του Τρούμαν.Ημασταν300-350 άτομα.Ξαφνικά μας περικυκλώνει μια τεράστια δύναμη από άνδρες των ΜΑΤ.Ο κόσμος γιούχαρε,αλλά δεν υπήρξε κανενός είδους βία από μεριάς μας.Εγώ με κάποιους πιο μεγάλους σε ηλικία καθήσαμε στο οδόστρωμα για να εκτονωθεί η ένταση.Φτάνει ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και λέει:“Φεύγετε από ΄δώ τώρα”.Του είπα ότι θα φύγουμεαλλά να περιμένει λίγα λεπτά.Δεν περίμενε- προφανώς από εκεί περνούσαν οχήματα βουλευτών.Εδωσε εντολή να μας απομακρύνουν.Δεκατέσσερις από εμάς μάς οδήγησαν στη ΓΑΔΑ.Δεν μας πείραξαν καθόλου εκεί.Είχε αλλάξει το κλίμα.Ισως γιατί ήμουν επώνυμος,ήμουν και ματωμένος.Μου είπαν να φύγω.Τους είπα ότι θα φύγω μόνο μαζί με τους υπολοίπους.Μας άφησαν σε 15 λεπτά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ