Να επιμείνει στην αντιμνημονιακή γραμμή και να κόψει κάθε γέφυρα συναίνεσης με την κυβέρνηση εισηγείται στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά η στενή ομάδα των συνεργατών του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», αν και ο κ. Σαμαράς είχε δεχθεί εισήγηση να προτείνει ξανά κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην ομιλία του στην ΚΟ την περασμένη Πέμπτη, τελικά, μετά από δεύτερες σκέψεις, άλλαξε άποψη. Προτίμησε να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας αυτόν και την κυβέρνηση, ότι αυτοί παραπληροφορούν τους ευρωπαίους ηγέτες και υπάρχει άσχημο κλίμα στα ΜΜΕ για τη ΝΔ. Πολλοί εισηγούνται στον κ. Σαμαρά- μεταξύ αυτών οι κκ. Χρ. Λαζαρίδης , Δ. Σταμάτης, Κ. Αρβανιτόπουλος , Κ. Τασούλας, Μαξ. Χαρακόπουλος, Κ.Μαρκόπουλος, Π. Μπαλτάκος, Ι. Μιχελάκης κ.ά.να παραμείνει σταθερός και να μην αλλάξει την αντιπολιτευτική του γραμμή καθώς θεωρούν ότι κερδίζει «οριζόντιο ακροατήριο», όπως λένε. Βέβαια ένα στοιχείο που διαμορφώνει εν πολλοίς την αντιπολιτευτική στρατηγική της ΝΔ είναι και οι κινητοποιήσεις στις πλατείες.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις επλήγη το προφίλ του Πρωθυπουργού, μιλάνε για κυβέρνηση υπό προθεσμία και θεωρουν ότι ενδυναμώνεται ο πρόεδρος της ΝΔ.

Βασικός στόχος του κ. Σαμαρά για το επόμενο διάστημα είναι πρώτα να πετύχει την απόλυτη συσπείρωση της κοινωνικής βάσης της ΝΔ και την εξάλειψη των εσωκομματικών διαφωνιών και κατά δεύτερο να αυξήσει την επιρροή του στο εκλογικό σώμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιστεύοντας ότι σταδιακά κερδίζει πόντους, ετοιμάζεται να προβεί σε τροποποιήσεις της στρατηγικής του. Εξάλλου πιστεύει ότι δεν θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα, αν και χαρακτηρίζει την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο μια κρίσιμη δοκιμασία για το ΠαΣοΚ. «Η κυβέρνηση Παπανδρέου κέρδισε λίγο χρόνο. Εβαλε βενζίνη στο ρεζερβουάρ για να βγάλει το καλοκαίρι.Οι αρχές φθινοπώρου είναι το κομβικό σημείο» σχολίαζε στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ. Το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ καλυτέρευσε τελευταία, εν τούτοις υπάρχει προβληματισμός γιατί το κόμμα δεν κερδίζει από την αρνητική ψήφο που υπάρχει για το ΠαΣοΚ. Μέχρι στιγμής φαίνεται, όπως λένε κορυφαία στελέχη, ότι τα όποια κέρδη προέρχονται από τη θεωρία του «ώριμου φρούτου», αλλά το ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά είναι πλέον να διαμορφώσει ρεύμα νίκης για τη ΝΔ, κάτι που όμως ακόμη δεν το έχει πετύχει. «Η στρατηγική του ώριμου φρούτου δεν βοηθάει. Επιβάλλεται να έχουμε θετικές γνώμες» υποστηρίζει συνομιλητής του κ. Σαμαρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει να προβάλλει το αίτημα των πρόω ρων εκλογών, το οποίο και θα έχει κεντρική θέση στην αντιπολιτευτική ατζέντα του, αλλά δεν θα σηκώσει άμεσα τους τόνους. Και αυτό διότι επιθυμεί να κερδίσει τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους με διαβεβαιώσεις ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να αποδειχθεί αποτελεσματική, ενώ οι επικριτές του λένε ότι ακόμα δεν είναι έτοιμος για εκλογική αναμέτρηση, παρά το γεγονός ότι ζήτησε εκλογές.

Γι΄ αυτό και δεν βιάζεται ιδιαίτερα, όπως δείχνει και η ρητορική του, αφού δεν ζητάει ευθέως να φύγει άμεσα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και προτάσσει το επιχείρημα- το οποίο πρέπει να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη- ότι η ΝΔ είναι ψύχραιμη, υπομονετική και νηφάλια. Παράλληλα μιλάνε για κυβέρνηση «εσωκομματικής συνεργασίας» και περιορισμένης διάρκειας και θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός «κέρδισε χρόνο». Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ΝΔ, χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλές κινήσεις για να αλλάξει το κλίμα υπέρ του κόμματος και να αρχίσει να καταγράφεται ουσιαστική δημοσκοπική ανάκαμψη.

Αυτό που ζητάνε αρκετά στελέχη – και αναμένεται να φανεί το προσεχές διάστημα- είναι να δημοσιοποιούνται σταδιακά πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ από τον υπεύθυνο γραμματέα κ. Ευρ.Στυλιανίδη και για τις αρχές φθινοπώρου προετοιμάζεται η διεξαγωγή προγραμματικής συνδιάσκεψης, ενώ ετοιμάζονται και αλλαγές σε διάφορα πόστα του κόμματος, αφού θα γίνει επαναξιολόγηση διαφόρων στελεχών. Το άλλο ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά είναι να αναδείξει την ηγετική του ομάδα και κυρίως να δείξει στην κοινωνία με ποιους θα κυβερνήσει.

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΔ-ΛΑΟΣ

Την οργή του κ.Γ.Καρατζαφέρη προκάλεσε ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται να δηλώνει ότι θα ξηλώσει «πόντο πόντο» τον ΛΑΟΣ. Για μία ακόμη φορά οι σχέσεις του κ.Αντ.Σαμαράμε τον κ.Καρατζαφέρη…«χτύπησαν κόκκινο».O πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιμένει στη σκληρή γραμμή της κριτικής του προς τον κ.Σαμαρά,με τον οποίο οι σχέσεις τους είναι σε οριακό σημείο. Επιμένει να τον κατηγορεί ότι με ευθύνη του ναυάγησε το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.Μάλιστα τον επικρίνει για τις διαρροές- μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό- και συνεχίζει να χαρακτηρίζει τον κ.Σαμαρά αδύναμο αρχηγό.Συνεχίζει να υποστηρίζει μια κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ενώ χαρακτηρίζει υπηρεσιακό το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.Πιστεύει ότι έχουμε τεθεί σε προεκλογική περίοδο και αναμένεται να υπάρξει ένταση το επόμενο διάστημα με τη ΝΔ που θα επιχειρήσει να τον αποδυναμώσει με επιχείρηση επαναπατρισμού των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ και περιφερειακών στελεχών.Γι΄ αυτό και ο κ.Σαμαράς προέταξε την κατάργηση του μεταναστευτικού νόμου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό και το επανέλαβε στην ΚΟ. Το ενδιαφέρον όμως είναι η στροφή του ΛΑΟΣ που,ενώ πέρυσι ψήφισε το μνημόνιο,εφέτος εμφανίζεται επικριτικός για το Μεσοπρόθεσμο,αφού οι συγκεντρώσεις στις πλατείες επηρέασαν την πολιτική γραμμή του.

ΓΕΦΥΡΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Στην προσπάθειά του να κλείσει όσα εσωκομματικά μέτωπα υπάρχουν στη ΝΔ ο κ.Σαμαράς έριξε γέφυρες με την ομιλία του στην ΚΟ στον τέως πρωθυπουργό κ.Κ.Καραμανλή.Η εκτός κειμένου αναφορά του κ. Σαμαρά στην ΚΟ στο προεκλογικό πρόγραμμα του κ.Καραμανλή για μείωση των ελλειμμάτων,προβάλλοντας ουσιαστικά το επιχείρημα ότι υπήρξε ειλικρινής απέναντι στους ψηφοφόρους,εκλαμβάνεται ως ένα σημαντικό άνοιγμα.Ειδικά η επισήμανσή του ότι «όταν εμείς λέγαμε “πάγωμα μισθών και συντάξεων”εκείνοι έλεγαν “λεφτά υπάρχουν”».

Από το περιβάλλον του κ.Σαμαρά,ειδικά μέσω του κ.Αρβανιτόπουλου (διευθυντή του γραφείου του προέδρου της ΝΔ), υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το γραφείο του κ.Καραμανλή και αποκατάσταση των σχέσεων.Ο κ.Καραμανλής,από την άλλη,φρόντισε,μέσω συνομιλητών του,κυρίως βουλευτών και πρώην υπουργών,να διαμηνύσει ότι στηρίζει τη στρατηγική του κ.Σαμαρά και ειδικά το αίτημα για εκλογές.O ίδιος πιστεύει ότι οι εκλογές είναι κοντά,δεν αποχωρεί και δεν δίνει γραμμή σε «καραμανλικούς» βουλευτές να μην είναι υποψήφιοι αλλά,αντίθετα,αρκετοί θα είναι στις λίστες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ