«Παρέδωσα τη βουλευτική έδρα,αλλά παραμένω ενεργός στην πολιτική» έλεγε σε συνεργάτες του ο κ. Γ. Φλωρίδης λίγα μόλις 24ωρα μετά την παραίτησή του. Πολιτικό γραφείο δεν διατηρούσε, παρά μόνον ένα βουλευτικό γραφείο στην οδό Σέκερη, που το είχε παραχωρήσει η Βουλή, το οποίο και παρέδωσε, όπως και το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Ξαναγυρίζει στη δικηγορία, αφού δεν έχει άλλα εισοδήματα- «ούτε ένα ευρώ», όπως οι πάντες γνωρίζουν στη Βουλή. Μόλις έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκε, παραδίδοντας παράλληλα τη βουλευτική έδρα, πολλά ήταν τα τηλεφωνήματα επιδοκιμασίας που έλαβε από πολιτικούς φίλους του. Κανένα όμως από στέλεχος του ΠαΣοΚ, πλην ενός. Ηταν ο προσωπικός του φίλος, ο υπουργός Υγείας κ. Α.Λοβέρδος, ο οποίος τού είπε: «Γιώργο, ήσουν ντόμπρος. Λειτούργησες καθαρά, παρέδωσες την έδρα σου, αυτό είναι πολιτική γενναιότητα».

Δεν μετάνιωσε, ούτε καν μετά την εκτόνωση που επήλθε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ούτε όταν εξαγγέλθηκε ο ανασχηματισμός, για την απόφασή του να παραιτηθεί από βουλευτής. Ούτε θεωρεί ότι έπραξε λάθος ή ότι ήταν βεβιασμένη, έστω παρορμητική, η ενέργεια να εγκαταλείψει το ΠαΣοΚ σε μια δύσκολη συγκυρία: «Αν ήθελε να παραμείνει στο ΠαΣοΚ, θα παρέμενε, έστω και με εκπτώσεις» έλεγαν οι συνεργάτες του, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική. Δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει, αλλά σε ποιον πολιτικό σχηματισμό θα μπορούσε στο μέλλον να συμμετάσχει; Ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του και αρνείται να δηλώσει το παραμικρό. Οσοι όμως τον γνωρίζουν λένε ότι ο πρώην υπουργός πιστεύει σε άλλα πολιτικά σχήματα, σε συγκλίσεις δυνάμεων, με κοινό πολιτικό προσανατολισμό, τα οποία επιθυμούν βαθιές αλλαγές στην Ελλάδα. Ενα τέτοιο σχήμα προφανώς ο κ. Φλωρίδης προσδοκά να προκύψει ως ή μετά τις εκλογές.

Εκείνο που φαίνεται ότι τον ενόχλησε ήταν η δήλωση του (νέου υπουργού Δικαιοσύνης) κ. Μιλτ.Παπαϊωάννου , ότι «παραιτούνται μόνον οι δειλοί και οι ένοχοι». Ελεγε αμέσως μετά στους συνεργάτες του πως «το θλιβερό με κάποιους ανθρώπους είναι ότι δεν μπορούν να φανταστούν ότι υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι βάζουν πάνω απ΄ όλα την αξιοπρέπειά τους».

Η παραίτησή του αιφνιδίασε αρκετούς στο ΠαΣοΚ. Εγινε την ώρα που το όνομά του ακουγόταν για συμμετοχή στην κυβέρνηση, και μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο. Οι πάντες, ακόμη και οι λεγόμενοι «προεδρικοί», αναγνώριζαν ότι «ήρθε η σειρά του» να εισέλθει στην κυβέρνηση. Ως και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ.Μητσοτάκης τον πρότεινε, μαζί με τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο , ως υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα έσοδα και τις δαπάνες. Τι συνέβη λοιπόν εκείνο το πρωί της Πέμπτης όταν υπέβαλε την παραίτησή του από βουλευτής; Λέγεται ότι «τα πήρε στο κρανίο» , ότι «επαναστάτησε», με όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη, τα οποία θεωρεί, όπως έλεγε σε συνεργάτες του, εξευτελιστικά για τους πολιτικούς και για τη χώρα. Δεν ανέχθηκε αυτόν τον εξευτελισμό και την υποκριτική συμπεριφορά (αλλά και πολιτικούς εκβιασμούς) για δήθεν συναινέσεις, ούτε διάφορα άλλα πολιτικά τερτίπια για κυβερνήσεις σωτηρίας κτλ. Οι ως τώρα άλλωστε παρεμβάσεις του ήταν σαφείς, αφού συνεχώς έλεγε «Κανένα μνημόνιο δεν μας φταίει. Φταίει ότι παρατηρούμε μέχρι τώρα έλλειψη πολιτικής βούλησης απ΄ όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, απ΄ όλα τα κόμματα. Οπου να ΄ναι θα εξαντληθεί και η αλληλεγγύη των χωρών της ΕΕ προς την Ελλάδα» είχε προβλέψει. Τα πυρά του δεν στρέφονταν μόνο στο κυβερνών κόμμα αλλά και προς τη ΝΔ: «Δεν μπορούν τα κόμματα εξουσίας να δουν το πρόβλημα κατάματα.Τα κόμματα εξουσίας από τη φύση τους έχουν αντιτιθέμενες δυνάμεις στο εσωτερικό τους και η σύγκρουση αυτών των δυνάμεων τα παραλύει».

ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ.Φλωρίδη ήταν τυπικές.Στους τελευταίους 20 μήνες ο κ.Παπανδρέου δεν συνάντησε ούτε μία φορά τον κ.Φλωρίδη και ορισμένοι στο Μαξίμου δεν έπαυαν να τον θεωρούν«αιρετικό», όχι τόσο για τη στήριξη την οποία είχε προσφέρει στον κ.Βενιζέλο,ούτε όταν αποκάλεσε τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού «κηπουρούς», αλλά επειδή μαζί με άλλους βουλευτές ζήτησε εγγράφως («τελεσίγραφο»είχε ονομαστεί τότε) από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να αποσύρει τη διάταξη για τη διαγραφή χρεών ύψους 24 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ