«Πρέπει να συγκαλέσεις συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τώρα!». Η παρέμβαση των πιο έμπειρων βουλευτών του ΠαΣοΚ προς τον Γραμματέα τής ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Β. Εξαρχο, οι οριακές δηλώσεις περί «ελλείμματος ηγεσίας» από πλευράς των «αμφισβητιών» και τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι «παπανδρεϊκοί» αποσόβησαν τα χειρότερα στο κυβερνών κόμμα. Το βέβαιον είναι ότι όλοι στο ΠαΣοΚ θα θυμούνται με τρόμο τα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, ημέρα των 59ων γενεθλίων του Πρωθυπουργού. Κάποιοι πιστεύουν ότι, αν δεν είχε δρομολογηθεί εγκαίρως η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ, σήμερα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά…

Oι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν μετά το ναυάγιο της απόπειρας κυβερνητικής συναίνεσης με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά και η δρομολόγηση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό των αλλαγών στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το κλίμα που δημιούργησε στο εσωτερικό της ΚΟ η αιφνιδιαστική ανεξαρτητοποίηση, μία ημέρα πριν, του βουλευτή Φλωρίνης του ΠαΣοΚ κ. Γ. Λιάνη, διαμόρφωσαν ένα πρωτόγνωρο τοπίο πολιτικής ασάφειας και αγωνίας. Τα συναισθήματα αυτά επέτειναν οι χιλιάδες διαδηλωτές που συγκρότησαν έναν ασφυκτικό κλοιό την περασμένη Τετάρτη γύρω από τη Βουλή διατρανώνοντας τη ριζική αντίθεσή τους με την ακολουθούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική. Στο «εκρηκτικό» αυτό πλαίσιο η παραίτηση του κ. Γ.Φλωρίδη την Πέμπτη το πρωί λειτούργησε ως «θρυαλλίδα» προκαλώντας έντονη ανησυχία και επιτείνοντας την αγωνία για τις εξελίξεις. Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ εδώ και καιρό είχε λάβει αποστάσεις από τους χειρισμούς και τις επιλογές της κυβέρνησης στους τομείς της οικονομίας και του κράτους εντοπίζοντας σοβαρή αδυναμία συνολικού σχεδιασμού, πρωτοφανή αναποτελεσματικότητα και άνιση κατανομή των βαρών. Η οριστική διαφωνία του καταγράφηκε με τον οριακό τρόπο της παραίτησής του μετά την αποτυχία των πρωτοβουλιών για εθνική συνεννόηση. Την παραίτηση του κ. Φλωρίδη ακολούθησε ένα όργιο φημών και για άλλες παραιτήσεις. Το πρώτο όνομα που ακούστηκε ήταν εκείνο του βουλευτή Λαρίσης κ. Εκτ. Νασιώκα , ο οποίος προτού ακόμη ανεβεί στο βήμα της Βουλής για να ανακοινώσει την απόφασή του σε τηλεφωνική επικοινωνία του με δημοσιογράφους δεν το διέψευδε: «Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω σε μια προσπάθεια ανατροπής της σημερινής αδιέξοδης κατάστασης στο πολιτικό σύστημα για τη σωτηρία της χώρας» δήλωνε. Η φημολογία για «πογκρόμ» παραιτήσεων και άλλων βουλευτών «του ιδίου κλίματος» ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Στους διαδρόμους της Βουλής οι διαδόσεις μιλούσαν για έξι τουλάχιστον υποψηφίους προς παραίτηση, ενώ οι πιο καχύποπτοι άρχισαν να εξυφαίνουν σενάρια «ανατροπής του Γιώργου». Στο εντευκτήριο δεκάδες βουλευτές δεν έκρυβαν την αβεβαιότητά τους για το «πού οδηγούνται τα πράγματα» στο ΠαΣοΚ.

Κορυφαίοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες όπως οι κκ. Απ. Κακλαμάνης , Μ. Παπαϊωάννου και Αθ. Τσούρας παρενέβησαν ζητώντας από τον Γραμματέα τής ΚΟ να κινήσει επειγόντως τις διαδικασίες για σύγκλησή της καθώς η κατάσταση έμοιαζε με καζάνι που βράζει. Την ίδια στιγμή η πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου ξεκινούσε τη συλλογή υπογραφών βουλευτών με την οποία ζητείτο η επείγουσα σύγκληση της ΚΟ, κάτι που έκανε γνωστό και με δηλώσεις της ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών. Το κλίμα άρχισε να αλλάζει μετά τις δηλώσεις ορισμένων βουλευτών που δεν ανήκουν στο «παπανδρεϊκό» μπλοκ, όπως του βουλευτή Β΄ Πειραιώς κ. Δ. Λιντζέρη και του βουλευτή Καρδίτσας κ. Ν. Σαλαγιάννη. Το «έλλειμμα ηγεσίας» που εντόπισε ο πρώτος προκάλεσε την μήνιν των «παπανδρεϊκών» βουλευτών, κάποιοι εκ των οποίων απέσυραν την υπογραφή τους από το κείμενο της κυρίας Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «εμείς συντασσόμαστε με τη σύγκληση της ΚΟ ώστε να συζητήσουμε τι κάνουμε και όχι για να αμφισβητήσουμε τον πρόεδρο». Μεταξύ αυτών ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Φρ. Παρασύρης και ο βουλευτής Πιερίας κ. Ι. Αμοιρίδης, ενώ κάποιοι εκ των υπογραφόντων απευθύνθηκαν αυτοπροσώπως στον κ. Εξαρχο για να του αποσαφηνίσουν τη θέση τους. Μεταξύ αυτών οι κκ. Αθ. Παπαγεωργίου και Ι.Δριβελέγκας, βουλευτές Πιερίας και Χαλκιδικής αντιστοίχως.

Τα τηλέφωνα μεταξύ Βουλής και Μεγάρου Μαξίμου είχαν «πάρει φωτιά». Ο Γραμματέας τής ΚΟ του ΠαΣοΚ ενημέρωνε συνεχώς την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, επικεφαλής της Γραμματείας για την υποστήριξη του έργου του Πρωθυπουργού, η οποία ενημέρωνε τον κ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις. Η απόφαση του τελευταίου να δρομολογήσει τη σύγκληση της ΚΟ «αναχαίτισε» τον κύκλο των ενδεχόμενων νέων παραιτήσεων που είχε ανοίξει με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη συνοχή του κόμματος της συμπολίτευσης. Η κυρία Παπανδρέου απέσυρε το κείμενο υπογραφών ενώ το κλίμα άρχισε εμφανώς να αλλάζει. Παρά το εμφυλιοπολεμικό κλίμα από απόψεις που διατυπώθηκαν πα ραπέμποντας στο 1965 και στην αποστασία βουλευτών της Ενώσεως Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου , η συσπείρωση γύρω από την απόφαση για μια συντεταγμένη συζήτηση στο πλαίσιο της ΚΟ, στην οποία όλοι οι βουλευτές θα είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους αλλά και να ασκήσουν κριτική για την πορεία του κυβερνητικού έργου, απέτρεψε τη γενίκευση του κλίματος αναταραχής. Ειδικότερα η δυνατότητα των βουλευτών να απευθυνθούν «απευθείας στον Πρωθυπουργό δίχως ενδιάμεσους» διατυπώνοντάς του τις θέσεις τους και τις ενστάσεις τους για λάθη και παραλείψεις που παρατηρούνται εδώ και μήνες και συζητούνται ευρέως στους διαδρόμους ή στο καφενείο της Βουλής, κάτι που επισημάνθηκε άλλωστε από κάποιους ομιλητές, απορρόφησε τους έντονους κραδασμούς των προηγουμένων ωρών, όπως φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός ότι ουδείς έθεσε θέμα ηγεσίας, παρά την κριτική που ασκήθηκε προς τον Πρωθυπουργό από την κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία τον κάλεσε εν όψει της συγκρότησης του νέου κυβερνητικού σχήματος «να δεσμευτεί ότι θα αλλάξει και ο ίδιος».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ