Ώρες αναμονής με την πρόταση για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας να βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει το διάγγελμα του, το οποίο αναμενόταν πολύ νωρίτερα. Στο διάστημα αυτό, η ΝΔ εκφράζει την εκτίμηση ότι ο κ. Παπανδρέου υπαναχωρεί από την πρόταση που κατέθεσε ενώ τα κόμματα της Αριστεράς ζητούν εκλογές. Πάντως, δεν έχει υπάρξει νέα επικοινωνία του με τον κ. Αντ. Σαμαρά.

Οι υπουργοί του ΠαΣοΚ αιφνιδιασμένοι από τις εξελίξεις εκφράζουν έντονη δυσφορία για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Ορισμένοι μάλιστα επιδίωξαν να μεταστρέψουν τον κ. Παπανδρέου από την απόφαση «να παραδώσει την κυβέρνηση» και να προχωρήσει σε συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης σε συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά. Αλλοι θεωρούν ότι η κατάσταση πια δεν έχει επιστροφή και αρκετοί βλέπουν στο βάθος εκλογές, καθώς πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σε αυτές τις συνθήκες, και όχι πλέον ανασχηματισμό.

Τη δυσφορία που εξέφραζαν πολλοί υπουργοί ιδιωτικώς, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου την αποτύπωσε σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «πρώτα η πατρίδα και όχι το κόμμα». Η υπουργός Παιδείας, επισημαίνει σε αυτό ότι είναι ευθύνη «των πολιτικών και όχι των τεχνοκρατών να πράξουν το σωστό για τη χώρα» λέγοντας με τον τρόπο της όχι σε λύσεις εκτός Βουλής με την επιστράτευση προσώπων κύρους εκτός πολιτικής.

Η κυρία Διαμαντοπούλου, σημειώνει ότι έχει έρθει η ώρα για μια πολιτική, κοινωνική και ηθική ανάταξη και όχι χρειάζεται χρόνος για να γίνει η μετάβαση σε αυτό αλλά «η μετάβαση δεν μπορεί να είναι το κενό». Η ίδια εκτιμά ότι υπάρχουν δύο σενάρια: Ή να αφεθούν τα πράγματα σε μια χαοτική απορρύθμιση ή να προετοιμαστεί η μετάβαση με την υπέρβαση κάθε προσωπικής και κομματικής στόχευσης.