Ιδιαίτερα προβληματισμένη εμφανίζεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για το ποια θα είναι η τελική της στάση στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι «βασικά προσανατολισμένη», όπως αναφέρουν στενοί της συνεργάτες, να καταψηφίσει επί της αρχής το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.
Ένα χρόνο περίπου μετά τη θετική στάση στο μνημόνιο, η κυρία Μπακογιάννη, θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει διαχειριστική ανεπάρκεια και δογματισμό και ως εκ τούτου προσανατολίζεται να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμό.
Όμως αφήνει μια «πόρτα ανοικτή», αφού ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως λένε από το γραφείο της, να αλλάξει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα σε μερικά σημεία. «Αν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές θα καταψηφίσουμε» λένε στελέχη της.
Η Δημοκρατική Συμμαχία αναμένεται να επικαιροποιήσει την οικονομική της πρόταση και την επόμενη εβδομάδα, η κυρία Μπακογιάννη ετοιμάζεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συναντήσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους, ενώ θα παραχωρήσει και συνέντευξη τύπου.
Στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί και με στελέχη των Φιλελευθέρων, στο κόμμα των οποίων ανήκει πλέον η Συμμαχία. Μάλιστα οι Φιλελεύθεροι, θα εμπλακούν στο παιχνίδι της άσκησης πιο στενών πιέσεων προς τη Ν.Δ. και θα παραλάβουν τη σκυτάλη από το ΕΛΚ για να υπάρξει ευρεία συναίνεση στην Ελλάδα.
Ήδη ο φιλελεύθερος επίτροπος Όλι Ρεν -με τον οποίο θα συναντηθεί- έχει στείλει μηνύματα προς τη Ν.Δ. και θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις, ενώ προ ημερών ο ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυλακάκης συμμετείχε σε ειδική σύσκεψη με τους Φιλελευθέρους.
Τη στάση της έναντι του Μεσοπροθέσμου αναμένεται να εξηγήσει η κυρία Μπακογιάννη και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του κόμματός της την περασμένη Παρασκευή.
Ήδη στο εσωτερικό της Συμμαχίας, διατυπώνεται προβληματισμοί για το εάν είναι ορθή ή όχι μια πιθανή καταψήφιση του Μεσοπροθέσμου. Υπάρχουν στελέχη που θεωρούν, ότι η Συμμαχία πρέπει να ασκήσει σκληρή κριτική, αλλά στο δια ταύτα, εκτιμούν ότι χρειάζεται να δοθεί θετική ψήφος με την κατάλληλη επιχειρηματολογία.
«Η εθνική υποχρέωση για την αποφυγή της χρεοκοπίας επιβάλλει άμεσες κινήσεις. Πρώτο βήμα, η αλλαγή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της κυβέρνησης που στηρίζεται κυρίως στην εξοντωτική φορολόγηση, με την υιοθέτηση ενός δίκαιου σχεδίου που θα μειώνει τις δαπάνες και την παρέμβασή του κράτους στην οικονομία. Δεύτερο βήμα, η εθνική συνεννόηση και η συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, τόσο για την υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών, όσο και για την επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές μας» αναφέρει ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας κ. Ι. Οικονόμου και συμπληρώνει: «Αν αυτά δεν γίνουν, ο τόπος πρέπει άμεσα να οδηγηθεί σε εκλογές και οι πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον της Ελλάδας».