Σε περίοδο ψυχρού πολέμου με την ευρωπαϊκή Δεξιά εισήλθε η Νέα Δημοκρατία που ουσιαστικά έχει τεθεί σε «επιτήρηση» από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η άρνηση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να παράσχει συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, τον έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση στους κόλπους της ευρωπαϊκής «οικογένειας της Κεντροδεξιάς». Το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι εξαιρετικά βαρύ για τον κ. Σαμαρά και η προ ημερών επίσκεψή του δεν κατάφερε να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες, αλλά αντίθετα επιδείνωσε την κατάσταση. Ο ίδιος εμφανίζεται αμετακίνητος στις απόψεις του και στη στρατηγική που έχει χαράξει και θεωρεί ότι θα δικαιωθεί από την πολιτική που ακολουθεί, αν και αρκετά κορυφαία στελέχη της ΝΔ διατυπώνουν την άποψη ότι ο κ. Σαμαράς επιστρέφει με τη στάση του στη φορτισμένη πολιτικά, λόγω του Σκοπιανού, περίοδο 1992-1995. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αρχίζει και αναπτύσσεται έντονη συζήτηση για τη στρατηγική του πρόεδρου της ΝΔ, ενώ καταγράφονται και οι πρώτες ιδεολογικές διενέξεις, μεταξύ των «ευρωπαϊστών» και των «ευρωσκεπτικιστών».

Πιέσεις για συναίνεση

Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει για τη ΝΔ ήταν οι πιέσεις που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σαμαράς στις συναντήσεις που είχε, τόσο στο Παρίσι, από τον γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν , όσο και στις Βρυξέλλες, από τους Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τα γραφεία των οποίων εξέδωσαν ανακοινώσεις, μια πρωτοφανής κίνηση, με τις οποίες του ζητούσαν να συναινέσει. Παράλληλα, το κλίμα επιβάρυναν και οι δημόσιες συστάσεις προς τη ΝΔ, από τη γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να υπάρξει εθνική συνεννόηση.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες της Κεντροδεξιάς θεωρούν εντελώς λανθασμένη τη στρατηγική του κ. Σαμαρά και τονίζουν ότι δεν μπορεί να κινείται με αυτόν τον δογματικό τρόπο, όταν πολλοί από αυτούς έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες για να πείσουν ορισμένους «απρόθυμους» εταίρους για την ανάγκη να στηριχθεί η χώρα. Ειδικά σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία είναι απόλυτα ακατανόητη η στάση της ΝΔ, ενώ οι ηγέτες του ΕΛΚ έχουν τονίσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει σοβαρές ευθύνες για την κρίση χρέους στην οποία βρίσκεται η χώρα. Σκληρή κριτική για τη στάση του δέχεται ο κ. Σαμαράς από τον γαλλογερμανικό άξονα, αφού η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταλογίζουν στην ηγεσία της ΝΔ ότι με τη στάση της υπονομεύει την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να σωθεί η χώρα. Η άποψη της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί, τους οποίους ο κ. Σαμαράς δεν έχει συναντήσει κατ΄ ιδίαν, έχει επηρεάσει πολλά μέλη του ΕΛΚ. Ακόμη και ο κ. Γιούνκερ που έχει τακτική επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά έχει αλλάξει άρδην τη στάση του το τελευταίο διάστημα, κάνοντας πολλές δημόσιες υποδείξεις που ενόχλησαν την ηγεσία της ΝΔ.

Στις τάξεις του ΕΛΚ, έχοντας και ως παράδειγμα τον νεοεκλεγέντα κεντροδεξιό πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο , αδυνατούν να κατανοήσουν τη στάση του κ. Σαμαρά. Κυρίως το πρόβλημα εντοπίζεται στο βασικό αίτημα του κ. Σαμαρά, ακόμη και στο εξωτερικό, περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση


Η προσήλωση στον στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου ενοχλεί τα μέλη του ΕΛΚ που θεωρούν ότι μια δανειακή σύμβαση, όπως το μνημόνιο, από τη στιγμή που αποτελεί τμήμα του διεθνούς Δικαίου, πρέπει να γίνεται σεβαστή από κάθε χώρα, ακόμη και όταν έχουμε αλλαγή κυβέρνησης.

Βέβαια, η ΝΔ δεν έχει αρνηθεί ποτέ ότι θα σεβαστεί τη δανειακή σύμβαση. Εξάλλου ο κ. Σαμαράς, έχει εξαρχής δηλώσει ότι θα τη σεβαστεί. Γι΄ αυτό και μιλά για επαναδιαπραγμάτευση, μετατοπίζοντας τη βάση της συναίνεσης από τους άξονες του μνημονίου που επιδιώκουν η τρόικα και η κυβέρνηση. Μονομερής ακύρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρξει σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ αφού, όπως λένε συνομιλητές του κ. Σαμαρά, «το κράτος έχει συνέχεια» .

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αρχίζουν να εξετάζουν τις πρόωρες εκλογές ως τη μόνη λύση στο σημερινό αδιέξοδο, όπως λένε. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς κλίνει προς την πλευρά να ζητήσει εκλογές, αν και υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις. Κυρίως συζητείται ποιο θα είναι το επιχείρημα της αλλαγής στάσης, αφού μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα υπήρχε η άποψη ότι δεν χρειάζονται εκλογές.

Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά, ειδικά και μετά τις τελευταίες εξελίξεις (συγκεντρώσεις «Αγανακτισμένων», παρουσίαση Μεσοπρόθεσμου, πιέσεις από την ΕΕ και το ΕΛΚ, κ.ά.) και μέλη του ηγετικού πυρήνα προκρίνουν το επιχείρημα ότι ήρθε η ώρα να ζητήσει εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν μπορείς να καταγγέλλειςότι μια κυβέρνηση καταστρέφει τη χώρα με την πολιτική της και εσύ, ως υπεύθυνο κόμμα, να μη ζητάς να τη σώσεις»λέει συνομιλητής του κ. Σαμαρά.

Αλλοι βουλευτές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, από τη στιγμή που εμφανίζεται να συμπλέει με την κοινωνική πλειοψηφία, οφείλει να κάνει το επόμενο βήμα να ζητήσει εκλογές, αν και αναγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι τυχοδιωκτικό αν δεν εξασφαλιστούν η δόση και το νέο δάνειο.«Πρέπει να το θέσουμε ευθέως, ώστε να τεθούν άπαντες προ των ευθυνών τους, τόσο τα κόμματα όσο και η κοινωνία»λέει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ και συμπληρώνει:

«Αν πιστεύουμε ότι έχουμε τις λύσεις, ότι η πολιτική Παπανδρέου είναι καταστροφική και πάμε προς χρεοκοπία, ας κάνουμε το αυτονόητο, να ζητήσουμε εκλογές, να αποφασίσει ο λαός».

ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΕΣ VS ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΩΝ

Οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες και η γραμμή που δίνει η ηγεσία της ΝΔ ότι ο κ. Σαμαράς «δεν υπέκυψε στον εκβιασμό» προκαλoύν έντονη συζήτηση στο εσωτερικό της ΚΟ. O προβληματισμός είναι διάχυτος και αρκετοί βουλευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν να συγκληθεί η ΚΟ για να συζητηθεί και το Μεσοπρόθεσμο, αλλά και γενικότερα η στρατηγική του κόμματος έναντι στο αίτημα περί συναίνεσης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ παραμένει αμετακίνητος και με «οδηγό» το 1992 και τον ανένδοτο που έκανε για το Σκοπιανό δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να μεταβάλει τη στάση του ως προς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης.Ο ίδιος αποτιμά θετικά τα αποτελέσματα των επαφών που είχε,εκφράζοντας την άποψη ότι πλέον οι απόψεις της ΝΔ ακούγονται πολύ πιο προσεκτικά και ότι στο επιτελείο του θεωρούν πως αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει Πρωθυπουργός.

Βέβαια, όπως λένε στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιοι εκ των Ευρωπαίων να εμφανιστούν δημόσια και να παραδεχθούν ότι η πολιτική που σχεδίασαν, προώθησαν και προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση απέτυχε. Η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και το ζητούμενο είναι να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση όλων των βουλευτών της ΝΔ και να αποτραπούν ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις.

Η στάση του κ. Σαμαρά και το «όχι» στο οποίο επιμένει αναζωπυρώνουν τη συζήτηση μεταξύ ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών και είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί οι διαφοροποιήσεις των κκ.Κυρ. Μητσοτάκη καιΝ. Κακλαμάνη. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για«ιδιότυπη ευρωπαϊκή απομόνωση της ΝΔ»αν και έσπευσε να συμπληρώσει πως«οφείλουμε να εξηγήσουμε στο ΕΛΚ τις θέσεις και ενστάσεις μας για το μεσοπρόθεσμο» . Ο κ. Κακλαμάνης ξιφούλκησε κατά της Ευρώπης των τραπεζών, εξυμνώντας τον πρόεδρο του κόμματος.

Γαλλική ψυχρολουσία

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο κ. Φρανσουά Φιγιόν προς τον κ. Αντ. Σαμαρά κατά τη συνάντηση που έγινε έπειτα από μεγάλη προσπάθεια από πλευράς ΝΔ. Ο γάλλος πρωθυπουργός τού είπε ευθέως ότι πρέπει να ξεχάσει την επαναδιαπραγμάτευση και τη μείωση της φορολογίας, με το επιχείρημα ότι αυτά δεν είναι εφικτά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Παρίσι, την επομένη της συνομιλίας τους η ομάδα Φιγιόν κάλεσε διευθυντικά στελέχη γαλλικών εφημερίδων στα οποία επισήμαναν πως τα περί επαναδιαπραγμάτευσης και μείωσης φορολογίας ο κ. Σαμαράς, τα λέει για προεκλογικούς λόγους. Ο εκπρόσωπός της κ. Ι. Μιχελάκης δήλωσε πως «είναι ψευδείς και ανυπόστατες» οι σχετικές πληροφορίες και απλώς ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τόσο στο Παρίσι όσο και στις Βρυξέλλες το «Ζάππειο ΙΙ». Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ άκουσε να του ασκείται κριτική και για τις φορολογικές του προτάσεις, με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να γίνουν πράξη αφού το κράτος χρειάζεται έσοδα. Από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταδίδεται ότι ο κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί πως αν γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μνημόνιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ