«Το πρόγραμμα της ΝΔ, που είναι γνωστό ως “Ζάππειο ΙΙ”,είναι ταυτόσημο με το μνημόνιο κατά 80%» λέει προς «Το Βήμα της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος της τρόικας που έχει μελετήσει ενδελεχώς το κατατεθέν σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είναι θετικό που η ΝΔ συναινεί εμπράκτως στο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος,έστω και αν στη συζήτηση στη Βουλή έχει επιλέξει να το καταψηφίσει για λόγους πολιτικής τακτικής.Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι σε περίπτωση που αναλάβει στο μέλλον τη διακυβέρνηση της Ελλάδας θα εφαρμόσει το ίδιο πρόγραμμα και στο υπόλοιπο 20% στο οποίο σήμερα εκδηλώνεται διαφωνία».

Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας εκτιμούν ότι η αδιάλλακτη ρητορική της ΝΔ για το μνημόνιο δεν υποστηρίζεται από τις πραγματικές προτάσεις του κόμματος, οι οποίες δεν διαφέρουν ουσιωδώς από εκείνες του μνημονίου. Εκτιμούν ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει αποδώσει «υπερβολική έμφαση» στις διαφορές του με την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι τα σημεία σύγκλισης είναι πολύ περισσότερα από τα σημεία διαφωνίας. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση στελεχών της τρόικας στις 25 Μαΐου με κορυφαία στελέχη της ΝΔ που διατηρούν κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και συγκεκριμένα με τους δύο αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας κκ. Χρ.Σταϊκούρα και Νότη Μηταράκη , τον οικονομικό σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ καθηγητή κ. Ι. Μουρμούρα και τον πολιτικό και οικονομικό σύμβουλο του προέδρου της ΝΔ κ. Χρ.Λαζαρίδη.

Η τρόικα εκτιμά ότι η φορολογική όψη της προτεινόμενης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ είναι ταυτοχρόνως σωστή θεωρητικά και πρακτικώς ανεφάρμοστη υπό τις δεδομένες συνθήκες! Στελέχη της τρόικας υπογραμμίζουν ότι οι προτάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη μείωση των φόρων και την απλοποίηση του συστήματος έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι «βολικές εξαιρέσεις» που επιτρέπουν στους έχοντες και κατέχοντες να καταβάλλουν «νομίμως» ασήμαντα ποσά σε φόρους βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις επίσημες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επαναλαμβάνονται εδώ και χρόνια σε όλες τις σχετικές εκθέσεις.

«Κατά συνέπεια δεν έχουμε λόγο να μη συμφωνούμε απόλυτα με τις προτάσεις αυτές. Εκεί που διαφωνούμε όμως είναι στον χρόνο ωρίμασης και υλοποίησής τους.Η Νέα Δη μοκρατία επιμένει ότι σε 3-4 μήνες θα αλλάξει πλήρως το φορολογικό σύστημα, εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί αυτό να το πετύχει παρά μόνο σε 3-4 χρόνια».

Το συμπέρασμα της τρόικας είναι ότι το ενδεχόμενο άμεσης εφαρμογής των φορολογικών προτάσεων της ΝΔ θα οδηγούσε σε δραματική κατάρρευση των εσόδων και στην εκτόξευση του ελλείμματος, αφού η άμεση πάταξη της φοροδιαφυγής δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εξίσου αυτόματα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Ακριβώς για αυτό τον λόγο η χώρα σας δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις πολιτικές σήμερα» επισημαίνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της τρόικας. «Οταν για την Ελλάδα κάθε δισεκατομμύριο έχει σημασία,δεν υπάρχει η δυνατότητα διεύρυνσης των ελλειμμάτων μέχρι το νέο σύστημα να αποδώσει πλήρως και να αναπληρώσει τις απώλειες. Ποιος θα καλύψει τη διεύρυνση του ελλείμματος;». Για τους παραπάνω λόγους η τρόικα συμπεριέλαβε στην επίσημη έκθεσή της τη φράση ότι «οι μεγάλες φοροαπαλλαγές της ΝΔ είναι μη ρεαλιστικές και ασύμβατες με τους γενικούς στόχους του προγράμματος».

Στην ίδια έκθεση ωστόσο υπογραμμίζεται ότι υπάρχει συναίνεση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, ενώ τονίζεται η συμφωνία της τρόικας με τη θέση της ΝΔ ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η απορρόφηση των διαρθρωτικών- κοινοτικών- πόρων και να διευθετηθεί το πρόβλημα της καθυστερημένης επιστροφής φόρου και της μη καταβολής των χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους προμηθευτές του.

Στελέχη της τρόικας επιβεβαιώνουν τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ κ. Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος τονίζει ότι κατά τη συνάντηση στα γραφεία της οδού Συγγρού «δεν έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων μέτρων,αλλά μόνον επί αξόνων πολιτικής». Ασφαλώς η τρόικα επιχείρησε να ασκήσει πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση έτσι ώστε να προσφέρει «πλήρη συναίνεση» χωρίς επιφυλάξεις, ενώ εκφράστηκε ο προβληματισμός ότι χωρίς την ολοκληρωτική υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας η κυβέρνηση ενδεχομένως υπαναχωρήσει στο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων.

Η απάντηση των επιτελών της ΝΔ ήταν ότι στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων θα παρασχεθεί «πλήρη υποστήριξη», ενώ πολλά από τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα ψηφιστούν στη Βουλή όταν θα κατατεθούν οι σχετικοί νόμοι εφαρμογής. Βεβαίως η ΝΔ διεμήνυσε ότι θα διατηρήσει τη διαφωνία της επί των φορολογικών διότι, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες εφαρμογής μιας νέας φορολογικής πολιτικής, επιμένει ότι όπως έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος με την υψηλή φορολόγηση, η πραγματική οικονομία εγκλωβίζεται σε διπλό αδιέξοδο, αφού οξύνεται η ύφεση, η οποία με τη σειρά της υπονομεύει και ακυρώνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ