«Συνάδελφοι, ψηλά το κεφάλι, δεν φοβόμαστε κανέναν» είπε προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος , θέλοντας προφανώς με αυτόν τον τρόπο να τους ανυψώσει το ηθικό, μετά τον αποκλεισμό της Βουλής από διαμαρτυρόμενους πολίτες. Δύο φορές άλλωστε βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με «τραμπούκους», όπως αποκαλεί όσους επιτίθενται, είτε φραστικά είτε με πέτρες, γιαούρτια, αβγά και μπουκάλια νερό, στους πολιτικούς κάθε κόμματος, κυρίως του κυβερνώντος. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τη βία εναντίον των πολιτικών. «Οσοι φοβούνται είναι οι ντιντήδες, οι φλώροι, οι φλούφληδες και οι σαλονάτοι» συμπλήρωσε ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, καλώντας και αυτός με τη σειρά του τους βουλευτές να μη φοβούνται. Το να λες όμως σε κάποιον βουλευτή νεοεκλεγέντα να μη φοβάται τις αποδοκιμασίες, τις πέτρες, τα γιαούρτια και τα αβγά, δεν είναι ό,τι το καλύτερο: «Μα τον Θεό, φοβήθηκα τόσοόταν με αποκλείσανε και αναγκάστηκα να διαφύγω από τον Εθνικό Κήπομε φακούς και με πυροσβέστεςπου σκέφθηκα να παραιτηθώ» είπε στο «Βήμα» η βουλευτής Καρδίτσας του ΠαΣοΚ κυρία Μαρία Θεοχάρη, η οποία, όπως λέει, δεν έχει ακόμη συνέλθει από το σοκ.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης δέχθηκε την Τρίτη φραστική επίθεση και αποκλεισμό στη Χίο από «οργισμένους» πολίτες. Ο υπουργός κατηγορεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του οποίου ήταν μέσα στην αίθουσα, αλλά εν συνεχεία «βγήκαν έξω με μια ντουντούκα, ενώθηκαν με τους 200 που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο και φώναζαν όλοι μαζί “κλέφτες, κλέφτες”». Αν και τον είχαν προειδοποιήσει ότι αν πήγαινε στη Χίο θα αντιμετώπιζε τις αποδοκιμασίες, «πήγα με τσαμπουκά και χωρίς φόβο να μιλήσω», όπως είπε. «Ανέβηκα στον 5ο όροφο να μιλήσω σε κτηνοτρόφους, παραγωγούς, αγρότες, περιφερειακούς υπαλλήλους. Ηταν εκεί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Ηταν παρών και ο κ. Κόρακας του ΚΚΕ. Ο κόσμος άρχισε ξαφνικά να μαζεύεται έξω και να φωνάζει “κλέφτες, κλέφτες”. Οι του ΣΥΡΙΖΑπήραν μια ντουντούκα και ενώθηκαν μαζί τους. Κάποια στιγμή λέω στον αστυνομικό διευθυντή ότι πρέπει να φύγουμε. Με πήρε και φύγαμε. Μας πετούσαν αβγά». Παρά ταύτα ο κ. Σκανδαλίδης θέλει να ανοίξει διάλογος ανάμεσα στους πολιτικούς και στους διαδηλωτές: «Κάθε κρίση γενικεύει τέτοιου είδους κινήσεις. Υπάρχει η υλική βάση. Υπάρχει η αιτία. Τα κόμματα δεν πρέπει ούτε να χαϊδεύουν τα αφτιάούτε να αφορίζουν. Είναι εγκληματικό να αφήνουμε οργανωμένες ομάδες να μπαίνουν μέσα και να κατευθύνουν πολίτες».

Για την υφυπουργό Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, αφού για άλλη μία φορά δέχθηκε αποδοκιμασίες. Μόνο που αυτή τη φορά οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να την αποκλείσουν στο κτίριο όπου μιλούσε στου Ζωγράφου. Πέταξαν μπουκάλια με νερό και πέτρες εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ που έσπευσε στην περιοχή, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό. Η κυρία Νταλάρα, μιλώντας στο «Βήμα», έκανε λόγο για τη «Βαϊμάρη μετά το ΄30» και υπενθύμισε ότι «ο χιτλερισμός ξεκίνησε από μια εκλεγμένη Δημοκρατία», χαρακτηρίζοντας τα όσα συνέβησαν «φασισμό»: «Δεν φοβήθηκα, ούτε διέφυγα με μοτοσικλέτα, όπως ειπώθηκε. Με μοτοσικλέτα πήγα, με μοτοσικλέτα έφυγα, αφού πάντα στην Αθήνα με μοτοσικλέτα μετακινούμαι. Στενοχωρήθηκα όμως για δύο πράγματα:πρώτον, αυτοί που διαμαρτύρονταν έξω, διαμαρτύρονταν με τραγούδια του Γιώργου και, δεύτερον, αυτοί που ήταν μέσα και άκουγαν την ομιλία μου είχαν πιο ισχυρά αιτήματααπ΄ αυτούς που ήταν έξω και φώναζαν και ύβριζαν».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης δέχθηκε πριν από λίγες ημέρες επίθεση στη Λάρισα με αβγά. «Βγήκαν πέντε-έξι νεαροί από την Οδοντιατρική Σχολή με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και άρχισαν να μας εκτοξεύουν αβγά. Φοβήθηκα, όχι για μένα, αλλά για την οικογένειά μου. Εχω τέσσερα παιδιά. Σκέφτηκα ότι μπορούσαν εκείνη την ώρα να ήταν μαζί μου. Δεν είπαν τίποτε, ούτε καν ανέφεραν το όνομά μου. Απλώςείπαν “να ένας βουλευτής” και άρχισαν να πετούν αβγά».

Ο ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΧΑΣ…

Σταμάτης Μέλλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδος

«Συγχαίρω όσους πετούν γιαούρτια»

Ο κ. Σταμάτης Μέλλος, 35 ετών, από την Τρίπολη Αρκαδίας, πατέρας ενός παιδιού 10 ετών, είναι ένας από τους πρωταγωνιστές, όπως λέει, της «γιούχας» των πολιτικών. Είναι πρόεδρος του Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδος, με 10.000 μέλη, και δέχθηκε να μιλήσει, «αφού εκεί που έχει φθάσει η κατάσταση με τους πολιτικούς δεν έχει νόημα να μείνεις σιωπηλός» , όπως λέει. Αν και είναι συνδικαλιστής ενταγμένος στη ΝΔ, δεν δίστασε, μαζί με άλλα μέλη του Συνδικάτου, να «γιουχάρει» και βουλευτές ή πρώην υπουργούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εκεί που μας έχουν καταντήσει οι πολιτικοί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Η δουλειά μας έπεσε στο 70%, τα χρέη τρέχουν, και έχουν όλοι αυτοί το θράσος να έρχονται στις εμποροπανηγύρεις και στις λαϊκές αγορές για χαιρετούρες. Σαν δεν ντρέπονται. Γι΄ αυτό τους γιουχάρουμε. Τους φωνάζουμε “κλέφτες και απατεώνες”. Και έχουμε γιουχάρει ένα σωρό, όπως τον Τραγάκη στη Νίκαια, τον Παπαθανασίουσε ένα πανηγύρι στην Αθήνα, τον Βλάχο σε πανηγύρι στην Παλαιά Φώκαια, τον Απ. Κακλαμάνηδυο-τρεις φορές, τη Νάντια Γιαννακοπούλου στην Καλαμάτα, αλλά και τον Πάγκαλο, όταν έφαγε τα γιαούρτια στα Καλύβια. Εκεί να δείτε γιουχάισμα. Εμείς ήμασταν λίγο πιο κάτω και μάθαμε ότι είχαν συγκεντρωθεί διάφοροι έξω από μια ταβέρνα και αποδοκίμαζαν τον Πάγκαλο. Πήγαμε κι εμείς και γίναμε ένα με τους υπόλοιπους. Εμείς δεν ρίξαμε γιαούρτια, ούτε αβγά. Τα γιαούρτια θα έρθουν σε λίγο από εμάς. Αλλά συγχαίρουμε όσους πετούν γιαούρτια. Για να τα πετάξουν, σκεφτείτε τι αγανάκτηση έχουν.

Είδα ακόμη και γριές να ρίχνουν γιαούρτια σε πήλινα κεσεδάκια».

…ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Σ.Κ., πτυχιούχος φυσικομαθηματικός, άνεργος

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος»

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων που πετάνε γιαούρτια και αβγά. Οχι πέτρες·γιαούρτια και κανένα μπουκάλι νερό. Οι πέτρες τραυματίζουν, κι εμείς δεν το θέλουμε. Πέτρες πέφτουν μόνο στους μπάτσους των ΜΑΤ που μας χτυπούν με τα κλομπ» λέει ο Σ.Κ. (δεν δέχθηκε να μιλήσει επωνύμως, «για ευνόητους λόγους», όπως είπε), 29 ετών, πτυχιούχος φυσικομαθηματικός, άνεργος. Η πρώτη κατηγορία, εξηγεί, είναι οι περιθωριακοί, που δεν ανέχονται το πολιτικό σύστημα. Η δεύτερη, οι λεγόμενοι «μπαχαλάκηδες». Και η τρίτη, οι πραγματικά αγανακτισμένοι, «γιατί ξέρουν ότι τους ξεγέλασαν, ότι τους έκλεψαν, ότι τους κυβερνούν ανίκανοι, ότι δεν πήγε κανένας φυλακή» , αναφέρει, για να προσθέσει: «Ναι, είμαι ένας από αυτούς που ρίχνουν γιαούρτια και αβγά, και δεν είμαι ο μόνος. Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, αν και ψήφιζα ως τώρα εξωκοινοβουλευτικά αριστερά κόμματα. Οργανωνόμαστε με τα SΜS και πάμε στις συγκεντρώσεις πολιτικών. Οχι, στο Σύνταγμα δεν πάω. Τι να κάνω; Απλώς να μουντζώνω; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, μόνο το γιουχάισμα φοβούνται πλέον οι πολιτικοί». Σε ερώτηση αν υπάρχουν μεταξύ τους μέλη του ΣΥΡΙΖΑ απαντά αποστομωτικά: «Ποιος ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι είναι από το παλαιό ΠαΣοΚ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ