Την αμυντική της γραμμή έναντι των αφόρητων πιέσεων που δέχεται από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά επαναπροσδιορίζει η Νέα Δημοκρατία, μετά το ταξίδι του πρόεδρου της κ. Αντ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες.
Η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό πεδίο, όσο αυτό είναι εφικτό, να αλλάξει το κλίμα και να πείσει ότι ο κ. Σαμαράς αντιστάθηκε επαρκώς στους υψηλόβαθμους ευρωπαίους αξιωματούχους, κυρίως στους: Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ν.Δ. θέλοντας να δείξει ότι η στρατηγική του κ. Σαμαρά παραμένει αμετάβλητη, εμφανίζεται ικανοποιημένη από το ταξίδι και μιλά για μια στάση εθνικά υπεύθυνη.
Παράλληλα, βασικό επιχείρημα των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, είναι ότι παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών στην ΕΕ για συναίνεση στην Ελλάδα, σε καμία από αυτές, δεν τίθεται -όπως λένε- η συναίνεση ως προϋπόθεση.
Γι’ αυτό και αγνοούν τις επίσημες ανακοινώσεις των γραφείων των κκ. Ρομπάι και Μπαρόζο, αλλά και του Γάλλου Πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν που του συνέστησαν με ιδιαίτερη ένταση να συναινέσει στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.

«Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έμεινε σταθερός στις απόψεις του και δεν υποχωρεί στις πιέσεις»
λένε στενοί του συνεργάτες και υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κατάλαβαν, πως παρά τις πιέσεις που ασκούνται, δεν θα καταφέρουν να κάμψουν τον ίδιο για να προσφέρει τη συναίνεση «που επιζητούν, διάφορα κέντρα», εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας.
Στον ηγετικό πυρήνα της Ν.Δ. επικρατεί η αντίληψη ότι δεν υπάρχει στρατηγικό αδιέξοδο για τον κ. Σαμαρά και επιμένουν, πως είναι μονόδρομος για τον ίδιο να μη συναινέσει, καθώς μια τέτοια επιλογή θα τον καθιστούσε, όπως διευκρινίζεται, αυτόματα συνυπεύθυνο σε μια κατ’ αυτούς επικίνδυνη πολιτική.

«Δεν θεωρούμε ότι ο αγώνας είναι χαμένος. Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε να πείσουμε τους πάντες για τις θέσεις μας»
τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, δίνοντας τον τόνο.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, υποστηρίζουν, ότι χρειάζεται ακόμα προσπάθεια, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, για να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις και θέσεις της Ν.Δ. «Το σημαντικό είναι πλέον ότι μας ακούνε και συζητάνε τις θέσεις μας. Είναι θέμα χρόνου αυτό να καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις, ενώ σιγά-σιγά και στην Ευρώπη θα αλλάξει το κλίμα υπέρ της Ν.Δ.» λέει χαρακτηριστικά τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά.
Γι’ αυτό και έχει αρχίσει και μια επικοινωνιακή αντεπίθεση της Ν.Δ. από βουλευτές της που επιχειρηματολογούνε δημόσια για το «σθεναρό όχι», όπως το χαρακτηρίζουν του κ. Σαμαρά στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ε.Ε.

Με οδηγό το Ζάππειο ΙΙ ο Σαμαράς σε νέα συνάντηση με Παπανδρέου
Δεν εμφανίζεται αρνητική η αξιωματική αντιπολίτευση στο ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, αν και ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν εμφανίζεται έτοιμος να υποχωρήσει, αφού έχει θέσει το πλαίσιο συναίνεσης με το Ζάππειο ΙΙ.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων.

«Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους»
είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία.
Βέβαια, για τη Ν.Δ. το μνημόνιο που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο έχει αποτύχει και οδηγεί σε νέα σκληρότερα μέτρα που οδηγούν σε νέα μεγαλύτερη ύφεση.
Ο κ. Μιχελάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει non paper που παρέδωσε ο Πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά στη διάρκεια της έχει παραδώσει ο πρωθυπουργός στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν πριν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια επιστολή αλλά ένα non paper που έδωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά και το οποίο περιελάμβανε προτάσεις της ΝΔ που υλοποιούνται και άλλες που έχουν εξαγγελθεί ή μπορούν να εξετασθούν»
ανέφερε ο κ. Μιχελάκης.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο αρχηγών ή θα συσταθεί κοινή επιτροπή των δύο κομμάτων, είπε ότι δεν απαντάει σε υποθετικά σενάρια.

Συμφωνούμε με στόχους, όχι με τη συνταγή
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ. Σαμαράς, ότι συμφωνεί στους στόχους για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά δεν συμφωνεί στη συνέχιση της ίδιας αποδεδειγμένα λαθεμένης συνταγής.
Για την έκθεση της τρόικας και την αναφορά της ότι οι προτάσεις της ΝΔ για τα φορολογικά δεν είναι ρεαλιστικές, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά, υποστηρίζουν, ότι η τρόικα ζητά άμεσα αποτελέσματα.
Γι’ αυτό και υπογραμμίζουν, ότι η πρόταση της ΝΔ χρειάζεται διάστημα μηνών για να αποδώσει και «γαλάζια» στελέχη επισημαίνουν, ότι καμία πρόταση για καμία χώρα δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα.
Παράλληλα, σε όσους ευρωπαίους αξιωματούχους, ζητούν η Ν.Δ. να πράξει ότι έκανε και το αντίστοιχο κεντροδεξιό κόμμα στην Πορτογαλία με το μνημόνιο, η γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι: δεν υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης με Πορτογαλία και Ιρλανδία, αφού εκεί υπήρξαν πρόνοιες για τις συντάξεις, τις μεταρρυθμίσεις, για νέες θέσεις εργασίας, για αναπτυξιακά μέτρα και για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών.

«Στην Πορτογαλία το μνημόνιο το συζήτησαν μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις μετά την πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης ενώ σε εμάς η κυβέρνηση το έφερε σαν τετελεσμένο γεγονός χωρίς να το έχει διαπραγματευτεί και να το έχουν διαβάσει οι περισσότεροι υπουργοί»
είπε ο κ. Μιχελάκης.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Σε ιδιότυπη ευρωπαϊκή απομόνωση η ΝΔ»

Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. άρχισαν να καταγράφονται διάφορες ενστάσεις για τη στρατηγική του κόμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο η ΝΔ να βρίσκεται αν θέλετε σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή απομόνωση, από την άλλη νομίζω ότι οφείλουμε να εξηγήσουμε στους ευρωπαίους συναδέλφους μας και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, γιατί αν θέλετε έχουμε ενστάσεις για την πολιτική του μεσοπρόθεσμου σχεδίου» τόνισε (Ρ/Σ Flash) με νόημα ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κ. Κυρ. Μητσοτάκης που διευκρίνισε ότι η συνταγή του μνημονίου αποδεδειγμένα και ζητείται από τη Ν.Δ. να ακολουθήσει «λίγο πολύ την ίδια συνταγή».