Αφόρητες πιέσεις να συναινέσει με την κυβέρνηση και να στηρίξει τον Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα δέχθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς.

Η περιοδεία του κ. Σαμαρά ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με αρκετά αρνητικό τρόπο για τον πρόεδρο της Ν.Δ. που είδε τους ομοϊδεάτες του, κκ. Ρομπάι και Μπαρόζο, όπως χθες και ο Γάλλος Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, να τον καλούν –με επίσημες ανακοινώσεις από τα γραφεία τους- να αλλάξει ρότα και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στο νέο δημοσιονομικό σχέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο κ. Μπαρόζο ζήτησε «επειγόντως», από τον κ. Σαμαρά να «δεσμευτεί στην επίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης», ενώ νωρίτερα ο κ. Ρομπάι κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να είναι συνεργάσιμος, προτρέποντάς τον με αυτό τον τρόπο να υπάρξει εθνική συνεννόηση.

«…Ο Πρόεδρος Μπαρόζο κάλεσε επειγόντως τον κ. Σαμαρά να δεσμευτεί στην επίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τις σημερινές ιστορικές προκλήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ολοκλήρωσαν πρόσφατα στην Ελλάδα την αποστολή τους σχετικά με την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της αποστολής η Επιτροπή πιστεύει σθεναρά ότι η ευρεία πολιτική και κοινωνική στήριξη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα είναι κρίσιμα σημαντική, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Ρομπάι προς Σαμαρά: Να είσαι συνεργάσιμος

Νωρίτερα από το γραφείο του κ. Ρομπάι εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση, όπου καταγράφεται η πίεση προς τη Ν.Δ. να παράσχει ευρεία και εποικοδομητική πολιτική υποστήριξη στο δημοσιονομικό σχέδιο.

«Συναντήθηκα με τον κ. Σαμαρά και συζητήσαμε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Υπογράμμισα την ανάγκη να συνεχίσει η Ελλάδα με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, σημαντική πρόοδος –υπογραμμίζεται- ότι έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο, χρειάζεται όμως να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί βιώσιμη ανάκαμψη.

«Μείζονες προσπάθειες απαιτούνται στους τομείς των εσόδων και των δαπανών. Οι προσπάθειες να επιστρέψει η Ελλάδα σε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό δρόμο και σε οικονομική ανάκαμψη, απαιτεί από όλα τα κόμματα να παράσχουν ευρεία και εποικοδομητική πολιτική υποστήριξη. Κάλεσα τον κ. Σαμαρά να είναι συνεργάσιμος σε αυτό το σημείο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ρομπάι, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Στ. Δήμας και έγινε εκτενής συζήτηση για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Στην επαναδιαπραγμάτευση επιμένει ο Σαμαράς

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε ο κ. Σαμαράς, στη δημόσια δήλωσή του μετά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι έθεσε υπόψη των κκ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Βίλφρεντ Μαρτένς (πρόεδρο του ΕΛΚ) όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, που δείχνουν, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι η σημερινή οικονομική πολιτική στην Ελλάδα δεν αποδίδει και πρέπει να αλλάξει, ενώ παρουσίασε, όπως είπε, τα βασικά σημεία της δικής μας εναλλακτικής πρότασης και τονίσαμε ότι μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

«Τονίσαμε ότι συμφωνούμε με τους βασικούς στόχους – δηλαδή τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους – αλλά ότι πρέπει να αλλάξει η εφαρμοζόμενη Πολιτική μέσα από επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.
Υπογραμμίσαμε ότι το σχέδιό μας προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου. Αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει απαραίτητα μέτρα, που τονώνουν την οικονομία, ώστε να καταπολεμηθεί μαζί με το έλλειμμα και η βαθιά ύφεση. Και να στηριχθεί η κοινωνική συνοχή, χωρίς την οποία κανένα σχέδιο εξυγίανσης δεν μπορεί να αποδώσει ως το τέλος» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι στις συναντήσεις επιβεβαίωσε πως το κόμμα του στηρίζει απόλυτα την ανάγκη αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που όπως είπε, είναι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξ αρχής.

«Και θέλω εδώ να γίνει απολύτως σαφές: Στηρίξαμε και στηρίζουμε ό,τι είναι σωστό για την Πατρίδα, ενώ δεν μπορούμε να στηρίξουμε οτιδήποτε έχει ήδη αποδειχθεί λάθος» είπε με έμφαση, θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι δογματικός.

Επιχειρώντας να απαντήσει σε όσους λένε ότι η περιοδεία του δεν είχε θετικά αποτελέσματα, σημείωσε ότι το διήμερο αυτό είχε ένα διπλό αποτέλεσμα: «Και συνεισφέραμε στην εθνική προσπάθεια για ταχύτερη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και οι απόψεις μας ακούστηκαν με προσοχή από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».