Σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή, όπως είπε, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν του παραχώρησε την Πλατεία Αριστοτέλους, ο κ. Μίκης Θεοδωράκης προχώρησε το απόγευμα σε συμβολική κατάληψη της Πλατείας. Κάθισε σε μια καρέκλα στη μέση της πλατείας, όπου τον υποδέχθηκαν φίλοι του με χειροκροτήματα και με τα τραγούδια του. Ο δήμαρχος κ. Ι. Μπουτάρης τον αναζήτησε στο τηλέφωνο, αλλά ο κ. Θεοδωράκης αρνήθηκε να του απαντήσει και δήλωσε πως θα του μιλήσει μόνο εάν του ζητήσει συγγνώμη.

«Εδώ θα μείνουμε δεν θα πάμε πουθενά», είπε ο κ. Θεοδωράκης και σημείωσε ότι πήγε στην πλατεία για να υπερασπισθεί τα δικαιώματα του ως ελεύθερος πολίτης και πρόσθεσε: «μας στέλνει στα πάρκα, εκεί που είναι ο Καραμανλής, στο αεροδρόμιο, θα μας στείλουν στην Χαλκιδική. Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν από τους 10.000.000 συνιδιοκτήτες της Ελλάδας» και επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης για την οποία είπε ότι είναι «ζαλισμένη» και σε «πανικό»: «Τρώνε γιαούρτια και χαστούκια», είπε συγκεκριμένα.

Ο Δήμαρχος του απάντησε μέσω του Mega, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν απαγόρευσε τη συγκέντρωση και θα περίμενε από έναν άνθρωπο σαν τον Θεοδωράκη να σεβαστεί την ευταξία της Θεσσαλονίκης: «αν θέλει να πω ότι έκανα λάθος, να το πω, αλλά πιστεύω ότι δεν έκανα λάθος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ι. Μπουτάρης είχε προειδοποιήσει τον μουσικοσυνθέτη ότι θα καλέσει τη Δημοτική Αστυνομία για να του κόψει κλήση για παράνομη κατάληψη της πλατείας.

Οι διοργανωτές (ορισμένοι μέλη της «Σπίθας») άρχισαν από το πρωί να κατηγορούν τον Δήμαρχο ότι με τη στάση του εξαργυρώνει επιταγές των κομμάτων που στήριξαν την εκλογή του και επιμένουν ότι θα καταλάβουν την πλατεία. Ο Δήμαρχος είπε ότι και οι συγκεντρώσεις που έγιναν προσφάτως στην Πλατεία Αριστοτέλους από οπαδούς του Ηρακλή, αλλά και από το Εργατικό Κέντρο, ήταν και αυτές παράνομες (δεν δόθηκε ποτέ άδεια από τις δημοτικές αρχές) και επιτέθηκε ευθέως στον κ. Θεοδωράκη λέγοντας (μιλώντας στο Mega) : «Δεν θα περάσει το νταηλίκι του Θεοδωράκη, δεν πρόκειται να δώσουμε άδεια για να χρησιμοποιήσει την πλατεία».

Λίγο αργότερα σε συνέντευξή του στον «ΒΗΜΑ FM» ο κ. Μπουτάρης δήλωσε: «Δεν ενοχλούμαι από τις απόψεις του. Γιατί και εμένα δεν μ’ αρέσει το μνημόνιο, αλλά είναι παραπλάνηση αυτά που λένε. Υπάρχει μια απόφαση του Δήμου να δίνεται η Πλατεία Αριστοτέλους μόνο για ήπιου χαρακτήρα εκδηλώσεις. Ο κ. Θεοδωράκης πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις του Δήμου, όχι εμένα προσωπικά. Και για την άποψή του να φύγει αυτή η κυβέρνηση, δεν με ενδιαφέρει αυτό. Δεν με ενδιαφέρει αν η κυβέρνηση είναι του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. ή του ΚΚΕ. Είναι να καθίσουν οι πολιτικοί και να συμφωνήσουν πώς θα βγούμε από την κρίση. Και εμένα δεν μου αρέσει το μνημόνιο, αλλά τι αντιπροτείνουν όλοι αυτοί;»

{{{ audio1 }}}