Τα δίχτυα της σε ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών που διαμαρτύρονται τις πλατείες επιχειρεί να ρίξει η Νέα Δημοκρατία.

Στο επιτελείο της Ν.Δ. εκτιμούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί μακροπρόθεσμα να κερδίσει από την οργή των πολιτών που εμφανίζονται αγανακτισμένοι από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Η αξιολόγηση που γίνεται στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι πως μεγάλος αριθμός πολιτών που συγκεντρώθηκε το βράδυ της περασμένης Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και στις πλατείες άλλων πόλεων ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία και μικρομεσαία τάξη.
Εκτός όμως από την θεωρητική προσέγγιση που γίνεται , ότι πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες, μπορεί να προσεγγίσουν, με τις ανάλογες κινήσεις τη Ν.Δ. έστω περιστασιακά, καταγράφεται μεγάλος προβληματισμός για τη συνολική τους στάση έναντι του πολιτικού συστήματος.

«Που θα κατευθυνθεί αυτός ο κόσμος;»
. «Πως θα τους προσεγγίσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους;». «Τι θα κάνουν στις εκλογές, όταν αυτή τη στιγμή απορρίπτουν συνολικά το πολιτικό σύστημα;». «Με ποια επιχειρηματολογία θα τους κερδίσει ο Σαμαράς;».
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτουν μια μεγάλη ομάδα βουλευτών και στελεχών που υποστηρίζουν ότι η Ν.Δ. επιβάλλεται να κάνει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για να δει πως μπορεί να γίνουν κινήσεις για να ακουστεί, σε πρώτη φάση από αυτές τις κατηγορίες πολιτών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί ένα διακριτικό φλερτ με τους πολίτες που διαμαρτύρονται και πλέον στο δημόσιο λόγο της, αποφεύγει να αναφέρεται στο χαρακτηρισμό «αγανακτισμένοι», αλλά μιλάει για ακομμάτιστες και ακηδεμόνευτες διαμαρτυρίες.
Αυτό γίνεται, καθώς υπάρχει η αντίληψη σε τμήμα της Ν.Δ., ότι ένα τμήμα των «αγανακτισμένων» που κυριαρχούν στην πλατεία Συντάγματος με τις «λαϊκές συνελεύσεις», έχει τελείως αρνητική στάση για τον κοινοβουλευτισμό.
Γι’ αυτό και γίνεται ο διαχωρισμός, από τις αριστερές και ακροαριστερές ομάδες πολιτών που διαμαρτύρονται, αλλά και από τους ακροδεξιούς, και προτάσσουν τη μεσαία και μικροαστική τάξη, την οποία θέλουν να κερδίσουν.
Δεν είναι τυχαίο, ότι από την πρώτη στιγμή στο επιτελείο του κ. Σαμαρά ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί για τις συγκεντρώσεις και το χαρακτήρα που έχουν αυτές, αν και αναγνώριζαν την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια που υπάρχει.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς έσπευσε προ ημερών να κάνει την έκκληση «να μη μετατραπεί η οργή σε μισαλλοδοξία» και δίνουν έμφαση στο επιχείρημα της Ν.Δ. ότι οι διαμαρτυρίες στις πλατείες δεν γίνονται από κομματικούς στρατούς και κάτω από κομματικές σημαίες, αλλά κάτω από σύμβολα που ενώνουν, όπως λένε κορυφαία στελέχη.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς δεν έχει αφήσει εκτός ανάλυσής του, την εντεινόμενη και δημόσια δυσφορία των πολιτών που πλέον γενικεύεται και ειδικά μετά τις συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής, θεωρεί ότι ο κόσμος -ανεξάρτητα από τις πολιτικές του προτιμήσεις- έχει βγει στους δρόμους, γιατί νοιώθει ότι απειλείται και γκρεμίζεται η αξιοπρέπειά του.
Αν και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης, είπε δημόσια ότι θα ήταν «ανοησία και αυθάδεια» να πει κανείς πως θεωρεί εν δυνάμει ψηφοφόρους του, τους πολίτες που διαδηλώνουν στις πλατείες, δεν παρέλειψε να «κλείσει το μάτι» σε όσους διαμαρτύρονται.
Για το επιτελείο του κ. Σαμαρά, κυρίαρχη είναι η άποψη, ότι όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, οφείλονται στη λάθος οικονομική πολιτική, στα σκληρά και επαχθή μέτρα του μνημονίου.
Σε αυτό το κλίμα, έσπευσε ο κ. Μιχελάκης να θυμίσει σε όσους διαμαρτύρονται, ότι γνωρίζουν «ποιοι είναι εκείνοι που ψήφισαν »ναι» και ποιοι ψήφισαν »όχι» στο μνημόνιο» με την παράλληλη επισήμανση, ότι ξέρουν και αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στα αδιέξοδα, «με οποία οι ίδιοι επιχειρούν να εκβιάσουν, σήμερα, τους πολίτες».