Πυρετός διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση εν όψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή.

Την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλείται άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και την Τρίτη θα συνεδριάσει ο διευρυμένος ΚΤΕ Οικονομίας και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Η συνεδρίαση θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, με δεδομένη την επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο και την γενικότερη πορεία της οικονομίας.

Πάντως, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος, δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί στη Βουλή ως ένα και μόνο άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την Τετάρτη αναμένεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον κ. Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση, σύµφωνα µε δήλωση κορυφαίας πηγής, «έχει δεσµευτεί έναντι της τρόικας ότι το Μεσοπρόθεσµο θα περάσει ως ‘Αρθρο 1’ και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω σε αυτό».

Ο πρωθυπουργός, δεδοµένης της κρισιµότητας της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις 23 Ιουνίου, όπου κατά τα φαινόµενα θα κριθεί η νέα δανειοδότηση της χώρας, επείγεται να έχει στους φακέλους του ψηφισµένο το Μεσοπρόθεσµο και προφανώς να µην έχει βγει τραυµατισµένος από τη σχετική ψηφοφορία.

Αν το Μεσοπρόθεσµο φτάσει χωρίς προβλήματα στην Ολοµέλεια, δεδοµένης της βούλησης του Γιώργου Παπανδρέου να µετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιουνίου έχοντας ψηφίσει το Πρόγραµµα, η ψήφισή του µπορεί να γίνει µεταξύ 20 και 22 Ιουνίου.

Τυχόν απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το ΠΑΣΟΚ λόγω της καταψήφισης του Προγράµµατος από περισσότερους των έξι βουλευτών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει αυτοµάτως σε εκλογές.

Τηρουµένων των συνταγµατικών προθεσµιών, οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 24 Ιουλίου, εκτός και αν επιλεγεί η 17η του ίδιου µήνα προκειµένου να µην πραγµατοποιηθούν υπό τη δαµόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας – ως γνωστόν, ο υπουργός Οικονοµικών έχει δηλώσει ότι τα αποθέµατα επαρκούν µέχρι τις 15 Ιουλίου.