ΣΕ ΕΝΑ οικονομικοπολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται μεταξύ Ουάσιγκτον, Βρυξελλών, Αθήνας και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι υποχρεωμένη να πρωταγωνιστήσει η κυβέρνηση τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ενώ παράλληλα κορυφώνεται η αγωνία για τους χειρισμούς της και τα αποτελέσματά τους στο εσωτερικό της χώρας. Τα βασικά στοιχεία του «σεναρίου», που εκτυλίσσεται παράλληλα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι:Η αποδέσμευση της 5ης δόσης (ύψους 12 δισ. ευρώ) του δανείου των 110 δισ., η τελική έγκριση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου και η συνολική διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΟΝΕ για τους μηχανισμούς επίλυσης της κρίσης χρέους και τους όρους λειτουργίας τους, που θα κρίνουν και την τύχη της Ελλάδας. Εν όψει αυτών, η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη σε συμπληγάδες μεταξύ της αδυναμίας του ΔΝΤ να αποδεσμεύσει το μερίδιό του (ύψους 4 δισ. ευρώ) για τη δόση του Ιουνίου και της δεδηλωμένης απροθυμίας ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αναλάβουν το κόστος αυτό.

«Αν οι Ευρωπαίοι λάβουν γνώση ότι η εκταμίευση του ΔΝΤ στις 29 Ιουνίου δεν είναι δυνατή, τότε το ΔΝΤ περιμένει από τους Ευρωπαίους να μπουν στη θέση του και να αναλάβουν αυτοί τη δόση του » εξήγησε ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα. Οικονομικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι εξηγούν ότι ο οργανισμός επιχειρεί να ασκήσει πίεση προς την Ενωση για τη λήψη αποφάσεων, ώστε να υπάρξει μια τελική απόφαση για τους μηχανισμούς διαχείρισης του χρέους συνολικά.

Πιέσεις για συναίνεση

Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι πάντως η πιεστική αξίωση της Επιτροπής και των κυβερνήσεων (κυρίως της Ολλανδίας και της Φινλανδίας) για συναίνεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Αθήνα, προκειμένου να διασφαλίσουν την πιστή τήρηση της δανειακής σύμβασης και να μπορούν έτσι να δικαιολογήσουν πολιτικά στα κοινοβούλιά τους την απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Μετά την αποτυχία της συνάντησης των αρχηγών το μεσημέρι της Παρασκευής, ανώτατοι οικονομικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα σημείωναν πάντως ότι το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης των επομένων μηνών δεν είναι η 5η δόση, για την οποία έλεγαν ότι είναι εξασφαλισμένη, αλλά η γενικότερη διαπραγμάτευση για τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, με θέμα την επίτευξη μιας «συνολικής λύσης» για την κρίση του χρέους. Με βάση το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί στην Αθήνα, την κατάληξη της ψηφοφορίας για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή και τις έμπρακτες αποδείξεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος και κυρίως στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, οι κρίσιμες ημερομηνίες της επόμενης περιόδου είναι: το διάστημα ως τις 15 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, η 20ή Ιουνίου, οπότε και θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες το Εurogroup και το Εco/Fin, και η 23 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Κατόπιν αυτών και σε περίπτωση ευτυχούς κατάληξης, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δόσης του δανείου στις 29 Ιουνίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης του Εurogroup και του Εco/Fin για την 20ή Ιουνίου, τα οποία επρόκειτο να συνεδριάσουν νωρίτερα, όμως προτιμήθηκε η νέα ημερομηνία, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και οι διαπραγματεύσεις.

Πρώτος στόχος η πώληση του ΟΤΕ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπ΄ αριθμόν 1 στόχος σε αυτό το πεδίο είναι η πώληση στην Deutsche Τelekom του μεριδίου 10% του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό κράτος. Επιδίωξη είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων και φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι με αυτόν τον τρόπο να δώσει ένα πρώτο θετικό δείγμα προς τους δανειστές και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να στρέψει τα διλήμματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στην ΚΟ του ΠαΣοΚ. Οπως επιβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, στο επόμενο διάστημα θα υπογραμμιστεί με πιεστικό τρόπο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφωνίες, επιθέσεις και ατέρμονες ιδεολογικές συζητήσεις, που παρακωλύουν το πρόγραμμα ή διακινδυνεύουν τη χρηματοδότηση της χώρας.

Ανασχηματισμός για «επανεκκίνηση»

Στο βάθος του κρίσιμου διαστήματος των επόμενων εβδομάδων βρίσκεται, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, και η διαδικασία της αλλαγής στη δομή και τη σύνθεση της κυβέρνησης. Με ορίζοντα την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου, κάποιοι στο κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούν να προσδιορίσουν τον χρόνο του ανασχηματισμού, ο οποίος συζητήθηκε στις συσκέψεις που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη Πέμπτη, με τη συμμετοχή στενών συνεργατών του. Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες από τις συζητήσεις αυτές, μία πρόταση για το κυβερνητικό σχήμα που θα επωμιστεί την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου προβλέπει θέσεις 12 υπουργών, 12 αναπληρωτών υπουργών και το πολύ 4-5 υφυπουργών. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μικρότερου σχήματος, αποτελούμενου από τεχνοκράτες, οι οποίοι θα έχουν την πλήρη πολιτική κάλυψη του Πρωθυπουργού και θα αναλάβουν να εκτελέσουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Και νέο ραντεβού με τον κ. Σαμαρά

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης και μετά την αποτυχημένη συνάντηση των αρχηγών της προηγούμενης Παρασκευής, η κυβέρνηση επιχειρεί να σχεδιάσει την «επόμενη ημέρα». Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού ξεκινά, ένα χρόνο μετά την υπογραφή του μνημονίου και έπειτα από ένα διάστημα ουσιαστικής απραξίας, ένας αγώνας δρόμου με στόχο τη διόρθωση όλων των λαθών του παρελθόντος και την κάλυψη του χαμένου χρόνου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει εντός των αμέσως προσεχών ημερών μία ακόμη πρόσκληση προς τον κ. Αντ. Σαμαρά, αυτή τη φορά για μια κατ΄ ιδίαν συνάντηση. Επιδίωξη του Πρωθυπουργού από αυτή τη νέα συνάντηση θα είναι να αναδειχθούν περισσότερο τα σημεία στα οποία συμφωνούν με τον κ. Σαμαρά, παρά εκείνα στα οποία διαφωνούν.

Ενα από αυτά είναι οι αποκρατικοποιήσεις, το οποίο τίθεται πιεστικά από τους δανειστές προς τον κ. Παπακωνσταντίνου και αποτελεί το βασικό, μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου.

Οπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, η νέα αυτή συνάντηση θα γίνει εν γνώσει της τρόικας και υπό την έννοια αυτή θα συνιστά μια «τριγωνική» διαπραγμάτευση, προκειμένου η όποια συμφωνία, αν και εφόσον επιτευχθεί, π.χ. για τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων ή κάποια φορολογικά μέτρα, να έχει την έγκριση των δανειστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση αυτή θα αναζητηθούν και οι δυνατότητες συμφωνίας για πρόσωπα και από τα δύο κόμματα, τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλους στη νέα περίοδο. Ενα από αυτά πιθανολογείται ότι θα είναι ο κ. Λ. Παπαδήμος, όμως θα εξεταστεί και κατά πόσον θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και στελέχη της ΝΔ, εφόσον κριθεί ότι έχουν την εμπειρία που απαιτείται από τις συνθήκες για τη συμμετοχή τους στο σχήμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ