Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, την επιδείνωση του κλίματος σε ό,τι αφορά την περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας και έπειτα από τις συναντήσεις της τρόικας με τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων, πραγματοποιείται το μεσημέρι της Παρασκευής η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Οργή στην Ευρώπη για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις των αρχηγών στις αρχές της εβδομάδας και ότι από το Μέγαρο Μαξίμου δινόταν χθες η διαβεβαίωση ότι ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προσέλθει στη σημερινή συνάντηση με σκοπό να θέσει διλήμματα και να ανοίξει το δρόμο προς τις εκλογές, αλλά να επιμείνει στην αναγκαιότητα συναίνεσης, το ενδιαφέρον των επιτελείων στην Ηρώδου Αττικού 19 και στη Λεωφόρο Συγγρού, στρέφεται στο κατά πόσο υπάρχουν δυνατότητες διαμόρφωσης ενός θετικού κλίματος στη σημερινή συνάντηση.

Η τρόικα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν καταστήσει σαφές τις τελευταίες ημέρες προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ότι τα περιθώρια τους είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Από τη μία πλευρά, η ενόχληση για την αδράνεια, την απραξία και την αδυναμία της κυβέρνησης να προωθήσει τις απαιτούμενες αλλαγές στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων και της δημόσιας περιουσίας, έχει φτάσει στα όρια της οργής.

Από την άλλη, στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει διαμηνυθεί με πιεστικό τρόπο, ότι πρέπει να επιδείξει με κάποιον τρόπο ότι συντάσσεται στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Καθοριστική η συνάντηση τρόικας – ΝΔ

Στο πλαίσιο αυτό και αφότου ο κ. Παπανδρέου προ ημερών ανακοίνωσε σε ποια σημεία συμφωνεί με τις προτάσεις της ΝΔ, ως καθοριστική παράμετρο που μεσολάβησε από τις προηγούμενες συναντήσεις έως τη σημερινή, βλέπουν κάποιοι τη συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης.

Η μυστικότητα για το περιεχόμενο της συνάντησης ξένισε πολλούς, τόσο στο χώρο της ΝΔ όσο και στους κυβερνητικούς κύκλους.

Αναζητείται φόρμουλα για διέξοδο και συμφωνία

Ωστόσο, πληροφορίες που διακινούνται σε περιορισμένο κύκλο, φέρουν στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται, τις προτάσεις της ΝΔ για το φορολογικό.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η τρόικα δεν απέρριψε κατηγορηματικά το σχέδιο της ΝΔ, τουλάχιστον ως προς τη φιλοσοφία του. Επισήμανε όμως στους οικονομικούς αξιωματούχους του κόμματος, ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συζητηθεί ή να εφαρμοστεί υπό τις σημερινές συνθήκες, και όσο συνεχίζεται η παραγωγή ελλειμμάτων.

Σημειώθηκε πάντως σε αυτή τη συνάντηση και στις συζητήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, ότι οι προτάσεις της ΝΔ θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τη μετά το 2013 περίοδο (που περιλαμβάνεται στην περίοδο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου), καθώς έχει συμφωνηθεί η εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων σε ολόκληρη την Ενωση.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες για τις συζητήσεις που γίνονται, κάποιες πηγές δεν αποκλείουν την εξεύρεση μίας φόρμουλας και των κατάλληλων διατυπώσεων, ώστε να δίδεται μία προοπτική υιοθέτησης των προτάσεων της ΝΔ υπό προϋποθέσεις και να «διευκολύνεται» η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλήξει σε μία πολιτική συμφωνία με την κυβέρνηση.