Ευθείες βολές και αυστηρές συστάσεις απηύθυνε προς το ΣΔΟΕ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος στη Βουλή με αφορμή τις αιτιάσεις υπαλλήλου του Σώματος ο οποίος καταθέτοντας προ ημερών στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, φέρεται να είχε υποστηρίξει ότι το ΥΠΕΘΑ καθυστέρησε να δώσει τα στοιχεία που ζητήθηκαν ώστε να συνταχθεί το σχετικό πόρισμα.

Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της προανακριτικής, κ. Αργ. Ντινόπουλος, διάβασε απόσπασμα από τα (απόρρητα) πρακτικά της συνεδρίασης σύμφωνα με τα οποία ο εν λόγω μάρτυρας εμφανίζεται να λέει ότι είναι «κάτι παραπάνω από σίγουρος» όταν ερωτάται αν υπάρχει πιθανότητα να μην δόθηκαν όλα τα στοιχεία που ζήτησε το ΣΔΟΕ.

Οι αναφορές αυτές εξόργισαν τον κ. Βενιζέλο ο οποίος αφ’ ενός καταλόγισε στη ΝΔ «απύθμενο πολιτικό θράσος να ζητάει τα ρέστα από αυτούς που σήκωσαν το βάρος στο να σπάσουν έναν γόρδιο δεσμό», εννοώντας το ΠαΣοΚ και την απόφασή του να παραπέμψει τον πρώην υπουργό του κ. Α. Τσοχατζόπουλο στην προανακριτική επιτροπή και αφ’ ετέρου άσκησε ευθεία κριτική στο ΣΔΟΕ αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς την αποτελεσματικότητά του και καλώντας το υπουργείο Οικονομικών «να διερευνήσει την ποιότητα και το αποτέλεσμα της εργασίας του ΣΔΟΕ στα δύσκολα θέματα, εκεί που πρέπει να διευκολυνθεί η Βουλή σε ζητήματα διεθνούς σημασίας».

Οπως είπε, χαρακτηριστικά, η ικανότητα του ΣΔΟΕ «δεν κρίνεται με το να κλείνουν ένα νυχτερινό κέντρο με ταινία». Μάλιστα είπε ότι το πόρισμα του Σώματος για την υπόθεση των υποβρυχίων «είναι ένα πόρισμα που δεν έχει κατανοήσει τίποτα και δεν μπορεί να συνεισφέρει σε τίποτα το έργο της προανακριτικής».

Οσον αφορά τις αιτιάσεις περί καθυστερήσεων στην παροχή στοιχείων από το ΥΠΕΘΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τον είχε επισκεφθεί ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης μαζί με τον εν λόγω μάρτυρα και τους είχε δώσει ο ίδιος προσωπικώς την δυνατότητα πρόσβασης όπου χρειαζόταν.

Σημείωσε δε ότι θα ζητήσει από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να διενεργήσει σχετική έρευνα ως προς τους χειρισμούς του ΣΔΟΕ, ενώ και ο ίδιος θα ερευνήσει από την πλευρά του το ζήτημα όσον αφορά την ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ.