To «όχι» που είπε στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, εξήγησε αναλυτικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Στον επιχειρηματικό κόσμο, που διατηρούσε επιφυλάξεις για τη στάση της ΝΔ, ειδικά μετά την καταψήφιση του μνημονίου τον περασμένο Μάιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε με έμφαση, ότι «στηρίζει το σωστό» και «δεν συναινεί στο λάθος».

Παράλληλα υπεραμύνθηκε της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, επιμένοντας ότι αυτή μπορεί να γίνει, είναι ρεαλιστική και εφικτή. Για να υποστηρίξει την επιμονή του για την επαναδιαπραγμάτευση, ανέφερε ότι «ούτε οι δανειστές της χώρας θέλουν να χρεοκοπήσουμε». Μάλιστα υπογράμμισε ότι τα πράγματα οδηγούνται προς τα εκεί, τόσο θα είναι πιο έτοιμοι να δεχθούν αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

«Όταν τους προσφέραμε συναίνεση μας απάντησαν με πολεμική. Όταν τους προτείναμε μέτρα για να αποφύγουν τα χειρότερα, μας απάντησαν με ειρωνείες. Σήμερα που βλέπουν ότι ο δρόμος τους οδηγεί σε αδιέξοδο, μου ζητούν να συναινέσω. Σε τι; Σε αυτό που αποδείχθηκε λάθος; Σε αυτό που οδήγησε στο πουθενά;» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς που συμπλήρωσε ότι η επιλογή να συναινέσει στο λάθος είναι «ανοησία».

Κατά την ομιλία του, παρουσία του προεδρείου του ΣΕΒ, με το οποίο αργότερα είχε «κλειστό» γεύμα, ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε την επιλογή του να αρνηθεί να συναινέσει στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, τονίζοντας και το ρόλο της ΝΔ ως αντιπολίτευση.

«Δεν μπορεί να παραιτηθεί από το ρόλο της αντιπολίτευσης που το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους ορίζουν» σημείωσε με έμφαση και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι η ΝΔ «ως κόμμα ευθύνης οφείλει να διαφυλάξει την κοινωνία από τον κίνδυνο της έκρηξης».

«Ο κόσμος ελπίζει ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Ο κόσμος πρέπει να πιστέψει ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Είναι ανάγκη να μη ταυτιστούμε όλοι με το σημερινό αδιέξοδο» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Ο κ. Σαμαράς, υπογράμμισε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εμπόδισε να εφαρμοστεί η λανθασμένη κατ’ αυτόν πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση που επιμένει σε αυτή.

«Στηρίζω ό,τι σωστό προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση. Συνεπώς κάναμε και κάνουμε ό,τι ακριβώς οφείλει να κάνει η αντιπολίτευση»
, είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως θεωρεί ανοησία να δώσει συναίνεση στο λάθος.

«Αν σήμερα συναινέσουμε στο λάθος, θα ανατρέψουμε όσα κάναμε ως τώρα. Θα γίνουμε συνυπεύθυνοι σε ένα σφάλμα που εγκαίρως απορρίψαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε –στέλνοντας και ένα μήνυμα στην ΕΕ ότι δεν διαφωνεί με τους στόχους μηδενισμού του ελλείμματος και ελέγχου του χρέους, αλλά εκφράζει την άρνησή του με την συνταγή.

Γι’ αυτό και επανέλαβε ότι διαφωνεί με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αφού προτείνει τη μείωσή τους και επιμένει σε μια στρατηγική αποκρατικοποιήσεων με αναπτυξιακό και όχι μόνο ταμειακό αποτέλεσμα.

Μάλιστα εξήγησε τη θέση του για τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί την πώληση ενός μετοχικού πακέτου της εταιρείας, χωρίς προηγούμενο «σπάσιμο» του κρατικού μονοπωλίου, ώστε να υπάρχουν ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος σε μια πενταετία.

Επίσης υπεραμύνθηκε της επιλογής να υπάρξει αντιμετώπιση των «αφύσικων προνομίων που καταχράστηκαν διάφορες συντεχνίες του Δημοσίου».