Η κρισιμότερη ίσως συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ξεκινά σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Σε αυτό θα συζητηθούν τα ώριμα κομμάτια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όπως είναι οι πρώτες αποκρατικοποιήσεις , οι οποίες θα προχωρήσουν άμεσα αλλά και οι καταργήσεις οργανισμών και φορέων του δημοσίου και η περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών.

Οι υπουργοί αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εισήγηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να δουν αν έχει αποφασίσει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο την προσπάθεια ή αν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι εκλογές δεν υπάρχουν στον κοντινό κυβερνητικό ορίζοντα ωστόσο ο κ. Παπανδρέου είχε συγκεντρώσει τις εισηγήσεις τους αλλά ετοίμαζε μόνος του την εισήγηση του.

Αρκετοί θέτουν ήδη σε ιδιωτικές συζητήσεις τους τις δικές τους κόκκινες γραμμές. Το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο θα είναι ένα αγκάθι αξεπέραστο, ο κ. Δ. Ρέππας αντέδρασε δημοσίως λέγοντας ότι οι απολύσεις στο δημόσιο δεν προσφέρουν δημοσιονομικό όφελος αλλά ζητούνται από την τρόικα για συμβολικούς λόγους. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρεις τέσσερις υπουργοί που συμφωνούν μαζί του και στις ιδιωτικές συζητήσεις τους λένε ότι αν τεθεί τέτοιο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση θα αντιδράσουν.

Το πιο σημαντικό ζήτημα πάντως θα είναι η παρουσίαση των σχεδίων ή των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου, αν είναι έτοιμο να μιλήσει για αυτό το θέμα, για τον φορέα που θα πραγματοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις. Και μόνο η σκέψη ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να χάσει τον έλεγχο αυτής της προσπάθειας προκαλεί ρίγη στους υπουργούς και ορισμένοι προβλέπουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, έλεγαν ότι στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει συζήτηση και για το περιεχόμενο των προτάσεων που θα απευθύνει ο κ. Παπανδρέου στους πολιτικούς αρχηγούς. Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν αύριο με όλους τους αρχηγούς πλην της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα η οποία αρνήθηκε την πρόσκληση.

Το ενδιαφέρον πάντως εστιάζεται στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αν. Σαμαρά. Το μεσοπρόθεσμο δεν έχει ακόμα κλείσει οριστικά και έτσι όπως επισημαίνουν στελέχη από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου υπάρχουν τα περιθώρια για μια ουσιαστική συζήτηση, από την οποία μπορεί να προκύψει και η ενσωμάτωση κάποιων θέσων της ΝΔ στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.