Με κύριο αίτημα την ανάγκη εθνικής συναίνεσης άμεσα, ετοιμάζεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που θα έχει κεντρικό σύνθημα: «Ανατροπή στην πράξη». Το συνέδριο, στο οποίο επενδύει η κυρία Μπακογιάννη, στην πορεία της για αύξηση των ποσοστών του κόμματός της, αναμένεται να διεξαχθεί το τριήμερο 27-29 Μαΐου στο ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο στόχος του κόμματος είναι μια «δημιουργική ανατροπή», όχι προς τη κατεύθυνση του μηδενισμού, του χάους  και της ισοπέδωσης που δηλητηριάζει τη κοινωνία και  στην ουσία λειτουργεί, αλλά υπέρ της συντήρησης των στρεβλώσεων και των παθογενειών του πολιτικού συστήματος.

Εθνική συνεννόηση: Εδώ και τώρα

Η κυρία Μπακογιάννη προκρίνει τις σαρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που συνιστούν  μια δημιουργική ανατροπή, μια ανατροπή στη πράξη. Γι’ αυτό η ίδια μιλά για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης εδώ και ένα χρόνο, αναφέρουν στο Βήμα στενοί συνεργάτες της και υποστηρίζουν, ότι στην αρχή συνάντησε είτε άρνηση και αδιαφορία, είτε ύβρεις  και απαξιωτικές κατηγορίες του περί συμμαχίας των προθύμων ή ότι θέλει να γίνει το δεκανίκι του ΠαΣοΚ.

«Στη πορεία αρκετά στελέχη και από τα υπόλοιπα κόμματα αντιλαμβανόντουσαν ότι η εθνική συνεννόηση είναι μονόδρομος για το τόπο» αναφέρει στενός της συνεργάτης και συμπληρώνει: «Οι εμμονές και οι μικροκομματικοί σχεδιασμοί των ηγεσιών των μεγάλων κομμάτων, μας έφτασαν στο υποτιμητικό  σημείο να μας λένε οι ξένοι ότι το πρόβλημα μας είναι εθνικό και όχι κομματικό».


Να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση

Για την κυρία Μπακογιάννη, κυρίαρχη είναι η άποψη, ότι κανένα από τα δύο κόμματα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος τω αποφάσεων  που απαιτούνται προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη κρίση. Και αυτό, γιατί το μόνο κόστος που μετρούσαν όλα αυτά τα χρόνια, όπως υποστηρίζει, είναι το πολιτικό και για αυτό έχουν εκπαιδεύσει τους στρατούς τους σε άλλες λογικές.

«Η εθνική συνεννόηση όμως πρέπει να έχει περιεχόμενο. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει τη πρωτοβουλία να ζητήσει απόψεις και να επιδιώξει τη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων σε εκείνες τις πολιτικές που είναι απολύτως απαραίτητες προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία» υπογραμμίζει σε συνομιλητές της.

Παράλληλα επικρίνει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας πολύ συχνά για διφορούμενες απόψεις του αρχηγού της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, για τον οποίο λέει ότι δυσκολεύεται να πάρει πίσω τη σκληρή αντιμνημονιακή του ρητορεία όλο το προηγούμενο διάστημα.

Και τυπικά πρόεδρος η Ντόρα

Το συνέδριο θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, με ομιλίες εκπροσώπων κομμάτων και ξένων επισήμων, αλλά και ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη. Πάντως, στο συνέδριο δεν προβλέπεται υψηλή εκπροσώπηση από πλευράς Ν.Δ. και η πρόσκληση της κυρίας Μπακογιάννη προς τον κ. Σαμαρά (όπως έγινε και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς) έμεινε αναπάντητη.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα γίνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για μια σειρά από θέματα προκειμένου να  υιοθετηθούν από το κίνημα και να αποτελούν τις επίσημες θέσεις τους.

Η διαδικασία αυτή θα αφορά μια σειρά από καταστατικά ζητήματα που αφορούν τη δομή  του κόμματος, αλλά και πολιτικά ζητήματα, όπως θέσεις για το μεταναστευτικό, τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους κ.α.

Οι σύνεδροι αφού ακούσουν τοποθετήσεις υπέρ της μίας ή της άλλη άποψης,  θα ψηφίζουν εκείνη την ώρα τη πρόταση που πιστεύουν ότι πρέπει να αποτελέσει θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις  των συνέδρων και την εκλογή των οργάνων της Συμμαχίας, αλλά και του προέδρου της, όπου αναμένεται να είναι και τυπικά η κυρία Μπακογιάννη.